Papendrecht 4 – HZ’75 3: 4 – 1

Papendrecht 4 – HZ’75 3:  4 – 1

Op zondag 15 april 2012, 100 jaar na de ramp met de Titanic, de 550e geboortedag van Leonardo da Vinci, een dag na de Nationale Stiefmoederdag, een dag voor de Internationale Dag van de Stem en de Internationale Draag-groen-dag, gingen we de strijd aan met HZ’75 3 uit Hooge Zwaluwe. Half april was het Museumweekend. Voor het aanschouwen van in rood-zwart gehulde museumstukken, hoefde je echter niet naar een museum, maar kon je op zondagochtend gewoon naar veld 3 van sportpark Slobbengors.
Hooge Zwaluwe is een dorp in de Noord-Brabantse gemeente Drimmelen. De geschiedenis van Hooge Zwaluwe loopt parallel met die van Lage Zwaluwe, waarmee het samen de heerlijkheid Zwaluwe vormde. Reeds in 1290 werd de naam voor het eerst genoemd als Swaluw, in een oorkonde van Graaf Floris V van Holland. De heerlijkheid van de Zwaluwe kwam in 1403 in Nassaus bezit. Ook nu nog draagt Koningin Beatrix door de vele historische banden van de Oranjes met de dorpen de titel “Vrouwe van Hooge en Lage Zwaluwe”.
Hooge Zwaluwe, dat halverwege de 14e eeuw voor het eerst vernoemd werd, werd overspoeld door de Sint-Elizabethsvloeden uit het eerste kwart van de 15e eeuw. Het dorp overleefde de rampen ternauwernood. Overstromingen waren er ook in 1720, 1775, 1776, 1837 en 1953. In 1845 teisterde een windhoos het dorp. Bij de bevrijding van Hooge Zwaluwe in november 1944 liep het dorp ook zware klappen op. Maar desondanks: in Hooge Zwaluwe leeft het nog steeds, ondanks afwezigheid van een bloeiende middenstand. Hooge Zwaluwe kent 5 inschrijvingen in het rijksmonumentenregister.

Herman: “Ik ben present, mits jullie me nog nodig hebben, na die domme domme overtreding, waar de strafschop uit voortkwam 🙂 .” Johan: “Hoop niet dat JWDM iedereen die een fout maakt, ernaast zet! Dan wordt het namelijk best druk in m’n eentje……………… Beetje zelfvertrouwen is nooit verkeerd 🙂 .” Wijze woorden, hoewel verschillende mensen, bang om na hun fouten ernaast gezet te woorden, met een smoes wegbleven. “Hallo, is goed. Ik kom dan zondag dus niet. Succes, Gerardo.” “Hoi, het is nog niet veel met mijn blessure. Reken zondag niet op mij. Groeten, Louis.” “Hoi, helaas is de blessure aan mijn achillespees weer erger geworden sinds afgelopen zondag. Ik ben nog niet fit. Ik kan dus voorlopig even niet voetballen, ik houd even volledige voetbalrust.. Als ik weer fit ben laat ik dat weten. Ik zorg dat de tas met ballen/waterzak bij een medespeler komt. Groeten, Arie.” Dat hebben we geweten. Hij gaf de tas aan Johan. Toen we het veld opliepen, bleken de ballen te zacht. En na afloop liet hij de tas, de vieze ballen en de gevulde waterzak gewoon in de kleedkamer staan. Dat moet beter kunnen, Johan.
“Ik ben die dag niet aanwezig, heb een loopje in Rotterdam die dag… Succes mannen! Kessi.” “Kenneth, ik heb het eens nagezocht: het is voor het eerst sinds 2008 dat jij een wedstrijd mist! Jammer man, maar alle begrip hoor. Wim.” “Ik ben niet meer zo’n draver, heb hoogstens af en toe een buik”loopje”, maar mijn overzicht, gogme en flegmatieke bagage sleept me er vaak door! Groetekes, Glimpie.” “Betaal jij nog contributie Kenneth? Anders mag jij misschien voor half geld. Groet, Marcel.” “En dan vergeet je het memorabele feit dat ik als sinds het begin van onze ordinaire voetbaluitjes nog nooit verzaakt heb…. en waarschijnlijk met de aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid weer niet! Moet ik al beginnen met wat data met de datumprikker? ….Je kan nooit vroeg genoeg hier mee zijn! Volgens mij is Rotterdam dit jaar de Sjaak… Kessi.” “Is mijn mail nu kapot, een vertraging erin?? Of reageert Kenneth altijd zo traag… haha. Marcel.”
“Sorry, ben laat! Ik ga het weer proberen. Geen idee wat de kuit gaat doen, maar wil toch graag helftje spelen. Ik wil daarom in de rust komen en 2e helft spelen. Is dat oké? Greetz, Edwin.” Helaas hield Edwin het nog geen half uur vol. Rob U.: “Die kuit geloof ik wel, maar heb ook nooit een idee wat jij weer met die bal in het veld doet 🙂 ” Wij wel wat jij met die bal doet Rob, namelijk meestal niets goeds. Zelf beweert Rob U. over een fluwelen trap te bezitten. Kennelijk heeft hij hard geklust in huis en zijn trap opnieuw bekleed.
Rob S. vertelde dat hij onlangs tijdens een televisieprogramma een meisjeskamer zag met aan de muur een poster van zijn neefje, de popster. De enige plek waar je van Rob S. een poster kunt zien hangen, is op het politiebureau onder de kop “Opsporing Verzocht”.

Even voor half 10 belde Frank Johan op om te vragen waar iedereen was. Frank zei bij Cluzona te zijn, maar niemand van ons team te zien. Het bleek een leuke grap te zijn, want Frank kwam gewoon op tijd, maar Johan was er bijna ingetuind. Dat vond hij niet leuk en daarom moest Frank als wissel beginnen.

We begonnen de voetbalpot op dezelfde manier als we 20 jaar geleden meestal deden, maar wat deze eeuw nog niet gelukt was, namelijk het met succes overrompelen van de tegenpartij. Na een minuut stuurde Jan Willem op links met een leep boogballetje Luciën de diepte in. Dankzij een een-tweetje met Herman bereikte hij de achterlijn. Luciën zette voor op Ramon, die de bal vanaf een meter of 9 met een diagonaal schot hard in de linker benedenhoek ramde: 1 – 0. Daarna gingen we verwoed op zoek naar de tweede treffer. We waren er enkele keren dichtbij, vooral na hoekschoppen en dan met name als Herman ze vanaf rechts met zijn linkerbeen gevaarlijk indraaide. Tot twee keer toe tikte Eric bij de tweede paal de bal net naast.
Na een minuut of 20 hadden we al zoveel gegeven, dat we even gas terug moesten nemen. De mannen uit Hooge Zwaluwe wisten daar onmiddellijk profijt van te trekken. Na een prachtige knal vanaf de rechterpunt van het strafschopgebied in de rechterkruising werd het gelijk: 1 – 1.
We lieten ons niet ontmoedigen door die tegenslag. We begonnen een nieuw offensief en met succes. Na een nieuwe, mooie aanval over onze linkerkant werd Herman vrijgespeeld. De doelman kreeg zijn voorzet door het meegegeven effect en de lastige wind niet onder controle. De attent meegelopen Rob S. wist daarvan te profiteren en de 2 – 1 binnen te vuren. Zijn tweede doelpunt in evenveel duels op Marcels wondersloffen, waarop eerder Wilco al succesvol was. Voortaan moet Marcel ze maar eens zelf aandoen. Gaat hij misschien ook eindelijk eens behoorlijk voetballen. Het was overigens Marcel die de laatste kans had voor de rust, maar zijn schot werd door de HZ’75-doelman tegen de lat getikt.
Met een 2 – 1 voorsprong ging we aan de thee. Het was in de 20e competitiewedstrijd van het seizoen pas de derde keer dat we met een voorsprong mochten rusten. Na de rust liep het aanvankelijk niet. We hadden moeite om opgang te komen en elkaar te vinden. De opponenten profiteerden daar bijna van. Binnen vijf minuten stond tot drie keer toe een HZ’75-speler op een paar meter moederziel alleen voor ons doel. De tegenstrevers deden gelukkig voor ons hetzelfde wat wij normaal doen, namelijk de praktisch niet te missen kansen niet verzilveren.
Wat dat betreft konden we ons gelukkig prijzen met de rentree in de tweede helft van onze topscorer. Twintig minuten lang was Het Fantoom compleet onzichtbaar, totdat hij mooi diep gestuurd werd door Rob U. Onze klepper leek in eerste instantie de bal te verspelen, maar wist de bal te heroveren, waarna Patrick “Het Fenomeen” van Wijngaarden onze belangrijke derde treffer in de linker benedenhoek peerde. Hiermee toonde Het Genie maar weer eens aan hoe belangrijk hij voor ons team is, want na de 3 – 1 keerde de rust terug in ons spel en gingen we weer beter spelen. Achterin gaven we praktisch niets meer weg en als de opponenten al eens richting ons doel kwamen, werd hun inzet gestuit door onze doelman Gerrit of door Jan Willem “De Koning van de Sliding” de Man. De laatste werd daarom uitgeroepen tot speler van de week. Voorin creëerden we verscheidene kansen, maar we moesten tot de laatste minuut wachten tot één daarvan benut werd. Na wederom een prachtige aanval werd Rob S. op de rechterflank vrijgespeeld. Hij wist Frank te vinden die recht voor het doel staand kalm bleef en de bal beheerst in de rechter benedenhoek schoof.

De 4 – 1 eindstand betekende niet alleen de eerste thuisoverwinning van het kalenderjaar 2012, maar tevens de eerste thuiszege in meer dan een half jaar. Hierdoor zijn we onze tegenstander van vandaag, de nummer 10 van het klassement, tot op 1 punt genaderd.
Aangezien Luciën veel moeite heeft met de spelregels, kreeg hij huiswerk mee en werd hij er de tweede helft naast gezet om te vlaggen. Niet dat dat veel geholpen had, want hij zag een duidelijk buitenspelgeval over het hoofd wat bijna tot een tegentreffer leidde. Vandaar dat niet hij, maar Johan grensrechter van de week is. Ernst Eilbracht is supporter, Peter Bosselaar scheidsrechter van de week.

We eindigen met het volgende, trieste bericht. “Hoi, ik heb er dit weekend eens goed over nagedacht, maar ik ga met onmiddellijke ingang mijn voetbalschoenen definitief aan de wilgen hangen. Het stelde natuurlijk al niet zo veel meer voor wat ik de laatste seizoenen op voetbalgebied deed, maar ik hobbelde in ieder geval blessurevrij mee die keren dat ik de laatste 2 seizoenen meedeed. Maar mijn hamstringblessure van 2 weken geleden heeft me weer doen schrikken en daardoor is de angst er toch weer ingeslopen. Vandaar mijn besluit om met voetballen te stoppen. Ik kom zeker nog wel kijken dit seizoen, en dan zal ik ook gelijk mijn tenue inleveren. Groeten, Louis.” “Hallo Louis, jammer om te horen, maar echt verrassend is het natuurlijk niet. Ik zou willen voorstellen om over drie weken, als we de laatste wedstrijd van het seizoen op het Slobbengors spelen, nog één keer te komen met je voetbalkleding en je nog eenmaal om te kleden. Dan kun je misschien de laatste paar tellen nog mee doen als afscheid, waarna we je de sloot in kieperen. Kun je daarna je uitrusting inleveren. Ik hoop tot over drie weken. Groeten, Jan Willem.”

Opstelling:  Gerrit; Marcel (46. Edwin (74. Marcel)), Wim (68. Ramon), Eric, Jan Willem; Wilco (80. Rob S.), Rob U., Herman en Luciën (46. Johan); Ramon (46. Frank) en Rob S. (46. Patrick).
Scheidsrechter:  De Heer P. Bosselaar.
Grensrechter eerste helft:  Johan
Grensrechter tweede helft:  Luciën
Aantal toeschouwers:  12.

Commentaren zijn niet meer mogelijk.