Nieuw Borgvliet 4 – Papendrecht 4: 4 – 6

Op zondag 17 april 2011, de Internationale Dag van de Boerenstrijd, op de 43e verjaardag van prins Maurits, één dag voor de 39e verjaardag van prinses Annette en met de Week van het Testament in het vooruitzicht, reisden we af naar Bergen op Zoom voor de confrontatie met Nieuw Borgvliet 4 op sportpark De Markiezaten. Pronkstuk van de stad is het Markiezenhof, een laatgotisch stadspaleis uit het eind van de 15e eeuw. Het was de residentie van de heren en later de markiezen van Bergen op Zoom. Het is een rijksmonument en behoort tot de Top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten. De Heerlijkheid Bergen op Zoom was van 1533 tot 1801 een markizaat. Vandaar dat Bergen op Zoom de Markiezenstad genoemd wordt.
Het wordt steeds duidelijker dat de actie met de voetbalplaatjes een enorme impact heeft. Dat ondervond zelfs Jan Willem aan den lijve, toen een jongen tegen hem riep: “Hé meneer, ik ken u van de voetbalplaatjes. U bent toch Jan Willem?” Je zag Jan Willem opfleuren. Wat een meevaller, ten langen leste eens iemand die hem in de gaten heeft. Deze trieste figuur is zo kleurloos dat normaal altijd iedereen finaal langs hem heen kijkt. En als hij al opgemerkt wordt, wordt hij nogal eens met “opa” aangesproken. Het bleek alleen toch een tegenvaller te zijn, omdat de jongen hem alleen herkende omdat hij in het team zit bij Wilco T., de plaatselijke Popie Jopie.

Aangezien we de afgelopen twee voetbalpartijen machteloos waren in de aanval, werd het falende spitsenduo Glimmerveen / Van Wijngaarden thuisgelaten. Patrick had dat al zien aankomen en had daarom gemeld dat hij zogenaamd weer een blessure heeft. Het was gewoon een excuus om bij mevrouw Bosselaar langs te kunnen, terwijl meneer Bosselaar aan het werk is of een wedstrijdje fluit. Frank meldde dat hij volgende week weer aanwezig hoopt te zijn. Ook Rob S. had volgende week willen komen, maar hij kan niet vanwege een naderende vakantie. Wat hadden jullie komend weekend eigenlijk willen doen op het Slobbengors, heren? Eerst op jullie paasbest naar de paaswake, vervolgens aan de paasbrunch en daarna verkleed als paashazen eerst paaseieren verstoppen en ze daarna weer opsporen?
Op zaterdagavond was in jongerencentrum Interval een uitvoering van leerlingen van circusschool Hannes & Co. De kinderen Verzijl waren heel vaardig, kundig, beheerst en rustig in hun spel, maakten nauwelijks fouten en toonden aan over souplesse, uithoudingsvermogen en inzicht te beschikken. Dat moeten ze van hun moeder hebben, want die eigenschappen hebben we bij Arie nooit weten te bespeuren.

We hadden van onszelf slechts 11 man waarvan bijna niemand fit was. Zo op het eind van het seizoen worden de velden slechter en harder en daar kunnen de lichamen van de jongere ouderen niet meer tegen. Zeker niet als je bedenkt dat we sinds 13 maart geen weekend meer vrij gehad hebben. Aangezien gelukkig vooral onze slechtste spelers afwezig waren en we opnieuw Yannick als gastspeler hadden weten te strikken, reisden we toch vol vertrouwen naar West-Brabant af. In Roosendaal hadden we onze enige twee uitoverwinningen van het seizoen behaald, waarom zou dat dan ook niet in het even verderop gelegen Bergen op Zoom kunnen?
Ook vandaag was de voorbereiding weer uiterst beroerd. Zo had Luciën geen idee waar we eigenlijk naartoe moesten en was hij bijzonder verbaasd dat we naar Bergen op Zoom gingen. Jan Willem had al diverse malen aangekondigd dat sportpark De Markiezaten pas vorig jaar opgeleverd is en dat de weg waaraan het gelegen is, net zo oud is. “Dus zorg ervoor dat de kaarten van je navigatieapparatuur bij de tijd zijn”, had hij gezegd. “Tuurlijk”, werd steeds in koor gezegd. Tegen kwart voor 12 zouden we vertrekken uit Papendrecht. Wel dure leasebakken, maar navigatiesystemen die Langs De Lijn 3 te Bergen op Zoom konden vinden, ho maar. Jan Willem had zich als enige voorbereid op de confrontatie met Nieuw Borgvliet 4 en had dus uitgezocht, hoe we bij sportpark De Markiezaten konden komen. Dus stapte hij bij de beste chauffeur van Zondag 4 in de auto, Rob S., en reden zij op kop. In Bergen op Zoom aangekomen bleek echter de kortste weg naar het sportpark afgesloten te zijn, zodat we door een soort bungalowpark naar nieuwbouwwijk De Markiezaten reden. Marcel ging op eigen gelegenheid naar Bergen op Zoom met zijn jongste zoon en Kenneth als passagiers. We vroegen ons af, of de van ons team slechtste chauffeur met het minste oriëntatievermogen het sportpark zou weten te vinden. Ze bleken op een bouwplaats beland te zijn en waren na over een hek geklommen te zijn toch nog redelijk op tijd in kleedkamer 7.
Ook deze week was de opstelling niet echt verrassend. Echt veel verandert die niet. Desondanks moest Luciën vragen waar hij stond. Vreemd, omdat hij net als Gerrit, Marcel en Jan Willem iemand is, die je in feite maar op één plek kwijt kunt. Je bent een aardige gozer hoor, Luciën, maar je mist toch echt dat multi-inzetbare dat Herman, Johan, Arie en Edwin wel hebben.

Op zaterdagochtend was op het hoofdveld van VV De Alblas een prima arbitraal trio te bewonderen. Vooral het optreden van de assistent-scheidsrechter van de uitspelende partij was bijzonder sterk. Hij was continu alert, liep voortdurend met de laatste linie mee, hield het spel scherp in de gaten en vlagde eerlijk en vlekkeloos. Het leek ons een goed idee die lijn op zondagmiddag door te trekken. Vandaar dat Marcel de eerste helft mocht vlaggen. Zijn begin was echter duidelijk minder dan op zaterdagochtend, want de eerste de beste keer zat hij er finaal naast. Hij gaf een corner, terwijl het overduidelijk was dat de Brabantse rechtsbuiten de bal over de achterlijn geschoten had. Gelukkig had de scheidsrechter het wel gezien en gaf de rechtsbuiten eerlijk aan, dat hij de bal voor het laatst geraakt had.
Ik moet me bij het weergeven van het wedstrijdverloop bij voorbaat verontschuldigen, omdat gedurende de 90 minuten zoveel gebeurde, dat ik niet alles heb kunnen bijbenen. Als iemand zich tekort gedaan voelt, sorry, het was onmogelijk om alles te onthouden en weer te geven.
De eerste 35 minuten van ons waren gewoon fenomenaal, om te smullen. Gerrit was praktisch werkeloos. We wonnen vrijwel elk duel, hielden een moordend tempo aan, speelden flitsend voetbal met een hoge balcirculatie, zetten veel en snel druk en zorgden voor een ware belegering op het hok van onze opposanten. Of de tijd geen vat op ons gekregen had. Het veld was wel beter dan het veld van een week geleden, maar de ballen niet. Ze waren veel lichter dan de gemiddelde voetbal en maakten op het veld de raarste capriolen. Vooral de reservebal leek wel een strandbal. Alleen stond er geen “Nivea” op. Wel ontstond de vreemde situatie dat opeens iedereen van afstand op goal kon schieten. Zo leverde Jan Willem van ruim 35 meter een ziedend schot af, dat 15 meter over ging. Normaal heeft hij van die afstand al moeite om de bal in het strafschopgebied te krijgen.
De doelman van Nieuw Borgvliet 4 zag de bal aanhoudend op zich afkomen. Jan Willem schoot net naast, Luciën voorlangs. Maar wat vooral lekker was, dat we eindelijk een aanvalsduo hadden dat gevaarlijk was, in tegenstelling tot de afgelopen twee duels. Kenneth “Kessi” van den Hoven, en onze eigen Messi, Yannick “Yessi” Scharloo konden het uitstekend met elkaar vinden. Na een kwartier stuurde Yessi middels een bekeken steekpass Kessi op het randje van buitenspel alleen op de Brabantse keeper af. Kessi bleef rustig, omspeelde de doelman, en scoorde de 0 – 1. Een kwartier later volgde een weergaloze aanval over vele schijven. Op rechts stuurde Rob S. met een fraaie steekpass Rob U. diep. Hij zette de bal voor op Kenneth, die de bal teruglegde op Yannick die voor de 0 – 2 zorgde.
De laatste 10 minuten voor rust kwam Nieuw Borgvliet enkele keren voor ons doel en dat leverde zo waar een doelpunt op. Voorin liep een man waaraan je zo kon zien dat hij de beste Brabander is. Hij droeg namelijk een bril en zoals iedereen weet, zijn de brildragers in een team over het algemeen de beste spelers. Eerst knalde hij op de paal, maar niet veel later troefde hij in het strafschopgebied in een duel Johan af en schoof de bal vervolgens langs Gerrit:
1 – 2, tevens de ruststand.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Johan een achillespeesblessure had en daarom niet voluit kon. Desondanks speelde hij de volle 90 minuten. Hij was overigens niet de enige met een blessure. Het halve team verliet na de eerste 45 minuten strompelend de grasmat. “Hoe kunnen we tegen zulke wrakken in vredesnaam achterstaan”, zag je de mannen uit Bergen op Zoom denken. In de kleedkamer werden massaal de voetbalschoenen en -kousen uitgedaan om de geblesseerde ledematen te verzorgen. Van alle kanten werden de balsems, crèmes, lotions en andere smeersels en hulpmiddelen tevoorschijn gehaald. Vooral de wondertube van Marcel vond gretig aftrek. De tube was nog vol toen Marcel van huis vertrok, maar praktisch leeg toen hij weer thuiskwam. Al dat gesmeer leek aanvankelijk niet geholpen te hebben, want al na een paar minuten in de tweede helft stond het weer gelijk. Na een hoekschop bleef de bal in het strafschopgebied hangen. Gehinderd door een liesblessure kreeg Rob U. de bal niet weg, waar de tegenpartij van profiteerde: 2 – 2. Niet veel later kreeg Rob U. zoveel last van de liesblessure dat hij zich moest laten vervangen door de aan zijn knie geblesseerde Rob S.
Na de gelijkmaker golfde het spel lange tijd op en neer. De eerste helft had veel energie gekost, waardoor we niet meer voortdurend het initiatief konden nemen. Het leek echt zo’n match te worden waarbij de ploeg die als eerste zou scoren, de pot eruit zou weten te slepen. Aangezien Nieuw Borgvliet 4 in de persoon van de bebrilde aanvaller een kwartier voor tijd binnen een paar minuten tweemaal scoorde, leek de tegenpartij een gewonnen wedstrijd te spelen. “Nee, hè”, zag je menigeen denken, “weer beter zijn dan de tegenstander en toch weer verliezen.” De meesten hadden met hun krachten gesmeten en kampten met blessures. Vaak hadden we in soortgelijke omstandigheden dan niet meer de mentale en fysieke kracht om de zaak om te buigen. Vandaag wel.

“Papendrechts kwartiertje, Papendrechts kwartiertje”, schreeuwden de belangstellenden langs de lijn. Dat hielp. Het aanvalduo Kessi en Yessi tilde ons over het dode punt heen. Een paar minuten na de 4 – 2 werd Kessi op links de diepte ingezonden. Hij zette voor op Yessi die de bal met de binnenkant van zijn rechtervoet rechtdoor in de rechter benedenhoek schoof. Een paar minuten later was de situatie omgekeerd. Na een prachtige aanval over rechts zette Yessi Kessi alleen voor de doelman uit Bergen op Zoom. Opnieuw bleef Kessi kalm. Hij omspeelde de doelverdediger en schoof de 4 – 4 over de doellijn.
Daarna hinkten enkelen van ons op twee gedachten. Een punt koesteren bij de nummer 3 uit de ranglijst of voor de volle winst gaan, nu de opponenten op apengapen lagen. De meesten kozen voor het laatste. Dit leidde een minuut of 8 voor tijd tot een corner voor ons aan de rechterkant. Arie wilde op safe spelen en achterin blijven, maar Rob S. wist hem over te halen naar voren te gaan. Een gouden greep, want de komst van Arie leidde tot wanorde in het vijandelijke strafschopgebied. Onze verdedigers die rond de middellijn stonden, zagen dat Johan over het hoofd gezien werd. Hij stond achterin, voorbij de tweede paal, helemaal vrij. Zou Luciën het ook gezien hebben? Ja, hij had het ook gezien. De bal leek eindeloos onderweg te zijn. Eindelijk naderde het lederen monster het hoofd van Johan. Zou hij het gaatje onder de lat, naast de linkerpaal weten te vinden? De feilloos genomen hoekschop viel precies op het hoofd van Johan die met een perfecte kopstoot de witte knikker tegen de touwen kopte: hoera, 4 – 5. Hè, hè, we hebben er 21 wedstrijden op moeten wachten, maar eindelijk deed Johan eens iets positiefs voor ons team. Hij was kennelijk getergd door dat licht kritische stukje van een week geleden. Als we die opmerkingen nou wat eerder geplaatst zouden hebben, zou hij wellicht sneller zijn best gedaan hebben en zouden we wat meer plezier aan hem gehad hebben dit seizoen.

En nog was de koek niet op. Een paar minuten later volgde de zoveelste schitterende attaque met het duo Kessi en Yessi in de hoofdrol. Dit keer was het Yessi die vanaf een meter of 10 met een droge schuiver de bal vanaf rechts in de linker benedenhoek trapte: 4 – 6. In de slotfase was nog Barcelona-achtige getik te zien van Zondag 4, met Wim “Puyol” Veldhuis en Rob “Iniesta” van den Sigtenhorst in de hoofdrol. Het eindigde ermee dat Wim niet meer op zijn benen kon staan en door zijn enkel zwikte. We kwamen de laatste minuten goed door en boekten zo een heroïsche overwinning in de beste match van het seizoen. We willen hierbij de sportieve tegenstanders en het uitstekende arbitrale trio bedanken voor de leuke middag. Onze prestatie bleef niet onopgemerkt in de media. Zo stond op teletekstpagina 801: Papendrecht Zondag 4 glorieert in Bergen op Zoom. En in het sportgedeelte van AD Drechtsteden van maandag 18 april stond: “Zondagvoetbal  Papendrecht kan toch scoren”.
Zowel collectief als individueel was het super vandaag. Het aanvalsduo Kessi en Yessi werd samen met Luciën uitgeroepen tot spelers van de week. Het waren de eerste 90 minuten van Luciën in een half jaar, maar dat was niet te merken. Hij liep voortdurend vrij en op de goede plek, was nauwelijks van de bal af te krijgen en strooide met fijne passes. Dat had een duidelijk positieve uitwerking op de teamprestatie. Esmee en Rick Louwman en Tom Knipscheer zijn de supporters van de week.
Op de sportcomplexen is ontegenzeglijk sprake van Brabantse gastvrijheid, daarbuiten is het anders. Werd een paar weken geleden ingebroken in de auto van Rob S., nu was Wim aan de beurt. In Etten-Leur werd het slot van zijn auto geforceerd en daarna de airbag uit zijn stuur gestolen. Gelukkig werden zijn voetbalplaatjes met rust gelaten.
Op de heenweg was het even zoeken, terug zou het toch geen probleem moeten zijn, zou je denken. Dat gold uiteraard wel voor Rob S. en Jan Willem, maar niet voor iedereen. Hoewel Rob S. en Jan Willem een kwartier later dan de rest op weg gingen naar Papendrecht, werden ze voorbij Roosendaal nog ingehaald door Johan en gezelschap. Zij hadden kennelijk een half uur nodig gehad voordat ze de snelweg gevonden hadden. Benieuwd of Marcel de snelweg nog heeft kunnen vinden of dat hij heeft moeten overnachten in Bergen op Zoom.

Opstelling: Gerrit; Arie, Wim, Edwin, Jan Willem; Rob U. (57. Rob S.), Rob S. (46. Marcel), Johan, Luciën; Yannick en Kenneth.
Assistent-scheidsrechter eerste helft: Marcel.
Assistent-scheidsrechters tweede helft: Rob U. (57. Jan Scharloo).

Laatste nieuws:

LAATSTE THUISWEDSTRIJD ZONDAG 4: PETER BOSSELAAR SCHEIDSRECHTER VAN HET JAAR?
Zondag 4 speelt a.s. zondag de laatste thuiswedstrijd van dit seizoen. Tegenstander is de club met de mooiste naam van de afdeling, Rimboe. Uit in Wouwse Plantage werd het een ware thriller, die eindigde in een 3-3 gelijkspel. Rimboe speelt op een prachtig gelegen complex en zowel tijdens als na de wedstrijd viel “er goed zaken te doen” met de Rimboe-ers. Papendrecht mist weer behoorlijk wat kneuzen, verhuizers, vakantievierders etc., waaronder doelman Landstra. Robert Rijntjes vervangt hem met als groot voordeel dat Robert zelf de doeltrappen neemt. Het zal spannend worden, niet in de laatste plaats voor scheidsrechter Bosselaar. Peter is met de scheidsrechter van Nieuw Borgvliet en die van Wernhout genomineerd als scheidsrechter van het jaar van de reserve 6e klasse waarin zondag 4 speelt. Zondag wordt de uitslag bekend gemaakt. Wij verwachten wederom rijen voor de spreekwoordelijke kassa. De wedstrijd begint om 10.00 uur. Op welke achterafveld wordt gespeeld, is nog niet bekend.

3 mei 2011: Ook Teus Baars solliciteert bij zondag 4.
Het was een wat genante vertoning, zaterdag tijdens Koninginnedag bij Willaerts, waar zondag 4 goed vertegenwoordigd was. En dan doelen we niet op Frank die € 50 kwijt was. En ook niet op de vrouwen in het herentoilet. Of op Dr. Rob die op zijn bekende wijze de huwelijksproblemen van de aanwezige dames besprak. Neen, we hebben het over de openlijke sollicitatie van Teus Baars om in het 4e te mogen spelen. Teus Baars, voormalig sterspeler van zaterdag 1, bijnaam Teusebio, die bijna smeekt om te worden overgenomen. Het moet niet gekker worden. Eén ding moet duidelijk zijn: zondag 4 is in trek. Dat zou wel eens een volle helikopter kunnen worden tijdens de open dag! Blijf deze site volgen: dan mist u helemaal niets!

29 april 2011: SEIZOENKAARTEN 2011-2012 VERKRIJGBAAR!
Goed nieuws voor de zondag 4 –aanhang! Vanaf morgen zijn de seizoenkaarten voor het seizoen 2011-2012 te verkrijgen, bij de bekende verkoopadressen. Evenals vorige jaren heeft het sponsorcollectief besloten een dusdanige bijdrage te doen, dat de kaarten gratis kunnen worden aangeboden! Onze dank daarvoor is groot. Wees er snel bij, want op=op. Laten we er volgend seizoen net zo’n feest van maken bij de thuiswedstrijden als dit jaar.

29 april 2011: KWALITEITSIMPULS ZONDAG 4?
Het gonst werkelijk van de transfergeruchten op het Slobbengors. Zondag 4 kon al eerder melden dat de selectie volledig in tact blijkt, ondanks ronselpraktijken vanuit de zaterdag 4 hoek.  Maar plotseling is er vanuit alle hoeken interesse om te mogen spelen in het team dat het al 28 jaar volhoudt, altijd met 11 man op het veld verschijnt en nooit wedstrijden uitstelt: zondag 4. Daar waar andere teams het lastig hebben en zelfs dreigen te verdwijnen, gaat zondag 4 gewoon door. En opeens wil iedereen daarbij zijn. Namen die genoemd worden zijn Mark van der Leeden, Jacco Hessing en Arjan van Toor. Daarnaast bestaat er natuurlijk de flirt van Unitas’30 spits Frans van Duuren met het 4e. Wat er allemaal van komt? Afwachten maar!…

22 april 2011: Verslag JWDM online!
Briljant JW, Je hebt helemaal gelijk, ik had zelf die 2 doelpunten uit de beker in mijn Excel lijst meegeteld vanaf het begin van de competitie. Ik was dat even helmaal kwijt. Opgelost! Groeten, Arie
Onderwerp: Gemaakte doelpunten
Hallo Arie, Ik heb het nog niet precies nagekeken, maar volgens mij weet ik wel hoe het zit. In de competitie hebben we uit 20 wedstrijden 47 keer gescoord. Voorafgaand aan de competitie hebben we nog twee bekerwedstrijden gespeeld. In de laatste bekerwedstrijd scoorden we 2 keer. Voor de lijst met doelpuntenmakers kom je zo aan 49. Groeten, Jan Willem
Hoi Jan Willem, Bedankt weer voor het leuke verslag, het staat er op. Hoeveel doelpunten hebben wij deze competitie gescoord volgens jou? Op de website senioren.voetbal.nl staat 47, volgens mijn lijst zijn het er 49. Floor staat ook nog in de Klaroen met foto en artikel. Dat heb ik allemaal nooit bereikt…… Fijne Pasen! Groet, Arie

17 april 2011: Kessi en Messi stelen de show
Vanmiddag heeft Zondag 4 een glorieuze overwinning behaald bij Nieuw Borgvliet 4. Na afloop stond er een prachtige 4-6 op het scorebord. Zondag 4 opende de partij sterk en domineerde het eerste half uur. Dit leverde ook een 0-2 voorsprong op door Kenneth en onze eigen Messi, de ongrijpbare watervlugge Yannick. Hierna kwam Nieuw Borgvliet wat beter in de wedstrijd en moest Zondag 4 de aansluitingstreffer incasseren, 1-2. Direct na de rust werd het gelijk, daarna zat de wedstrijd een tijdlang vast zonder echt grote kansen. De jeugdige thuisploeg leek toch aan het langste eind te trekken door een voorsprong van 4-2 te nemen. Zondag 4 liep op zijn tandvlees. Maar vanaf de linkerflank met een sterke Lucien bleef Zondag 4 komen. Messi en Kessi scoorden beiden weer, 4-4. De Papendrechters hinkten op 2 gedachten, het gelijkspel koesteren of doorgaan. Het was Rob van den Sigtenhorst die de leiding nam en zijn ploeg naar voren stuurde. Uit een perfecte corner van Lucien kopte Johan staalhard de 4-5 binnen. Het slotakkoord was opnieuw voor Messi met zijn derde treffer, 4-6. Nieuw Borgvliet was stuk gespeeld en na het laatste fluitsignaal van de prima leidende scheidsrechter gingen alle rood/zwarte armen de lucht in. Zondag 4 behaalde hier de mooiste overwinning van het seizoen. Met dank aan onze supporters.

15 april 2011: Papendrecht 4 gaat naar Bergen op Zoom
Papendrecht zondag 4 maakt zondag de lange reis naar Bergen op Zoom om het daar op te nemen tegen Nieuw Borgvliet. Een lastige wedstrijd. De Bergenaren gaven in Papendrecht het 4e het gevoel aardig mee te voetballen, maar uiteindelijk werd het gewoon 1-5. Papendrecht mist door blessures, verhuizingen en familie-omstandigheden zeker 7 spelers maar hoopt toch met 11 man aan de aftrap te verschijnen. Het aanvangstijdstip is funest voor de man met kinderen, te weten 13.00 uur. Voor de stappers en uitslapers onder de spelers en supporters is het natuurlijk ideaal! De burgemeester van Bergen op Zoom heeft speciaal voor de Papendrecht aanhang besloten dat de kroegen in zijn stad al om 11.00 uur open gaan. De supporterstrein vertrekt daarom al om 10.00 uur vanaf perron 2a in Dordrecht. De bussen voor de uitslapers vertrekken om 12.00 uur.

Commentaren zijn niet meer mogelijk.