BSC 11 – Papendrecht 4: 0 – 2

Op zondag 27 maart 2011, de Internationale Dag van het Theater, één dag na de Scoutingdag en de Open-Huizendag en twee dagen na de Pannenkoekendag, moesten we naar Nispen, gemeente Roosendaal, voor de confrontatie met BSC 11. Thuis hadden we met 0 – 3 verloren van de huidige nummer 6 uit de stand.
Nispen wordt ter plaatse uitgesproken als Nipse, vanwege de inversie van de ‘sp’-klank in ‘ps’ in het Noordwest-Brabants. Het is een oude plaats. In 1157 werd het kerkdorp in een oorkonde vermeld onder de naam Nisipa. De plaats was de zetel van de parochie Nispen die zich uitstrekte van Roosendaal en Zegge in Nederland tot de plaatsen Kalmthout, Essen, Nieuwmoer, Achterbroek en Wildert in het huidige België. De plaatsnaam Nispen is waarschijnlijk ontleend aan de betekenis “watertje door een laaggelegen land” of “in het water stekend land”. Ook wordt wel gezegd dat het ontleend is aan de betekenis “het heilzame water” of “het geneeskrachtige water”. Bekend is het dorp vanwege de Molen van Aerden, een beltmolen met een uniek zelfzwichtingssysteem. De molen heeft geen zeilen, maar kleppen op de wieken.

Aangezien het belastingtijd is, kon Louis niet komen. Maar hij had nog wel enkele tips voor iedereen die met belastingen te maken heeft. Houd rekening met vervreemdingsvoordelen uit aanmerkelijk belang, precariobelastingen, gelijkstelling met basisadministratie-persoonsgegevens, tijdstip genieten en aftrek, in aanmerking te nemen bedragen bij uitbreidingen van het begrip negatieve uitgaven, de gebruikelijkloonregeling, terbeschikkingstellingsvrijstellingen, toerekeningsregels, de algemene compensatieregeling, het legaliteitsbeginsel, retributie, vermakelijkheidsrechten, het recht van beklemming, de doorwerkbonus, de doorschuifregeling, de combinatiekorting, het stamrechtbeleggingsrecht, de reserverings-, basis- en niet-gebruikte jaarruimte, ter beschikking gestelde vermogensbestanddelen, fictieve vervreemding en revisierente. Andere punten van aandacht zijn de berekening van de waarde van de blote eigendom – is alleen voor Frank interessant – , het vruchtgebruik – is vermoedelijk uitsluitend voor fruittelers en groenteboeren van belang – , genotsrechten en dat genotmiddelen aftrekbaar kunnen zijn – dat is vooral iets voor Rob S. Voor ondernemers zijn opting-in, het ijzerenvoorraad-, FIFO- of LIFO-stelsel, de verleggingsregeling en intracommunautaire verwervingen belangrijke onderwerpen. Let goed op EVC-procedures, ANBI’s, APV’s, SPF’s, het WIA-gat, AWR, PSAN, VAR, VAMIL, IRWA, EPV, EBV, FOR, REA, S&O, VCR, WIJ, Wwik, IVA, MIA, KOR, WALVIS, Wfsv, TBU, TSZ, WTCG en IOAZ en of je te maken hebt met RIOP, RIOM, OZBE, OZBG, BESE dan wel BESG. Louis had het verder nog over de reserveassurantie, egalisatiereserve, herinvesteringsreserve, exportreserve, oudedagsreserve en positieve en negatieve terugkeerreserve. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de reservebeurten. En als je geen belasting wilt betalen, kan Louis er altijd voor zorgen dat je te boek komt te staan als gemoedsbezwaarde.

We leken eindelijk eens genoeg mensen van onszelf te hebben, tot het noodlot toesloeg. Frank had aan het begin van de week zijn schoonmoeder ter aarde besteld en was door de bijkomende emoties nog niet in staat om te spelen. Vervolgens mailde Gerardo dat hij niet kon komen. Ook zijn schoonmoeder was plotseling overleden. Tenslotte meldde Edwin zich af vanwege het overlijden zijn vader. Werkelijk te bizar voor woorden allemaal. Gecondoleerd en sterkte, heren.
Het betekende wel dat we weer een gastspeler nodig hadden. Gelukkig was Yannick opnieuw bereid om te komen. Bedankt daarvoor, Yannick.
De afgesproken vertrektijd was kwart voor 9. Zomertijd, dus kwart voor 8 wintertijd. Wel heel vroeg dus. Gelukkig had iedereen de klok een uur vooruit gezet en was het een ieder gelukt tijdig uit zijn bed te komen. Toen Jan Willem en Arie hun fiets op slot zetten, zagen ze ineens Rob S. aankomen fietsen. Een tafereel dat 29 jaar geleden voor het laatst te zien geweest was. Sinds Rob S. zijn rijbewijs heeft, doet hij alles met de auto. Zelfs voor het bezoek aan zijn toilet pakt hij de wagen. Eerst dachten ze min of meer lollige opmerkingen te maken als: “Goh, Rob, ga je eindelijk iets doen aan die vetkwabben en dat ouwemannengerochel?” en “Heb je na die fietsinspanning nog wel lucht genoeg over om te kunnen voetballen?” Helaas was de reden om te komen fietsen verre van lollig. Rob was op zaterdagavond uit geweest in Den Bosch en na terugkomst bleek ingebroken te zijn in zijn wagen. Het portier linksvoor was geforceerd in een poging het te openen. Dat was kennelijk niet gelukt, waarna rechtsachter en rechtsvoor de ruiten ingeslagen waren. Gelukkig had Rob geen waardevolle spullen in zijn auto gelaten, maar de schade aan zijn leasebak was aanzienlijk. In het barrel, waarin de wind vrij spel had, was hij naar Papendrecht gereden, waarna hij het bij de Sterflat geparkeerd had. Een voordeel is nu wel dat zijn auto nu niet meer uit de toon valt.

Even voor 10 uur begon op veld E van het zonovergoten, ruime, mooi gelegen sportpark Vierhoeven de confrontatie met het 11e van r.k.s.v. BSC. Het werd één van onze beste wedstrijden van de laatste jaren. Eindelijk eens geen domme dingen, blind gehol, onnodig balverlies, paniekerige toestanden en niet voortdurend op de verkeerde plekken en/of op een kluitje staan met de nadruk op staan. De organisatie stond 90 minuten lang uitstekend. De posities waren goed bezet en iedereen was in beweging. Bij balbezit hielden we het compact en werden de tegenstanders strak gedekt, waardoor de Roosendalers geen idee hadden wat ze moesten doen. Ze wisten geen enkele uitgespeelde mogelijkheid te scheppen. Ze konden alleen een paar maal na corners wat dreigen. Wim moest de bal na een hoekschop wegkoppen bij de rechterpaal, de plaats waar hij meestal staat bij hoekschoppen. Twee keer moest Gerrit reddend optreden na van richting veranderde schoten. Dat was het dan.
Wij hadden de bal duidelijk vaker dan de BSC’ers. In balbezit sloten de linies prima op elkaar aan. De witte knikker werd rustig rond gespeeld. Elke speler kon de bal makkelijk kwijt, omdat goed werd vrijgelopen. Vooral Yannick zorgde voor gevaar. Na enkele halve kansen kreeg hij na een minuut of 14 zijn eerste, echt grote kans en meteen was het raak: 0 – 1. Daarna bezorgde hij tot twee keer toe Rob S. een bijna niet te missen kans. Die Rob wel miste omdat, zoals hij zelf zei, de benen niet meer doen wat het hoofd wil. Daar hebben de meesten van ons last van, Rob. Na 26 minuten mocht Herman vanaf een meter of 20, schuin links voor het doel, een vrije schop nemen na een overtreding op Yannick. Herman krulde met links de bal om het muurtje van drie man in de voor de doelman rechter benedenhoek: 0 – 2.
In de tweede helft bleven we gedisciplineerd voetballen. We kregen nog wel enkele kansen, waarbij vooral Yannick betrokken was, maar scoorden in de tweede helft niet. De Brabanders ook niet. Ze kwamen niet verder dan enkele doelpogingen van ver die het aluminium kader ruimschoots misten .Gerrit hoefde nauwelijks in actie te komen en wist eenvoudig zijn doel schoon te houden, voor de tweede maal dit jaar. Sinds bekend is dat Gerrit, als alles goed gaat, tijdens de zomerstop opa wordt, is hij helemaal moeilijk te passeren. Hij heeft beloofd net zo lang door te gaan met keepen totdat zijn kleinzoon zijn taak onder de lat kan overnemen.

Dat de BSC’ers geen poot aan de grond kregen bij ons, leidde tot frustraties bij één van hen. Hij schopte onze rechterverdediger tegen de keel, riskant voor het slachtoffer, maar in dit geval minstens zo riskant voor de dader. Want als er één man in ons team is, waarmee je het niet aan de stok moet krijgen, is het Marcel “The Punisher” Knipscheer wel, die in zo’n beetje alle vechtsporten op zijn minst de zwarte band heeft. Als de opponent dat kunstje een paar jaar geleden tegen de Papendrechtste Jet Li geflikt zou hebben, zou de Brabander nu nog aan het zoeken zijn naar de restanten van zijn gebit en zou hij enkele maanden ziekenhuis inclusief bezoeken aan de plastische chirurg in het vooruitzicht hebben gehad. Gelukkig voor hem is Marcel tegenwoordig gekalmeerd en onder het toeziend oog van zijn jongste zoon beperkte Marcel zich tot het in het nekvel pakken van de BSC’er met rugnummer 7. Tot grote opluchting van de Roosendaler die onmiddellijk door had, dat hij de verkeerde uitgekozen had om zijn frustraties op te botvieren. De uitstekend fluitende arbiter bleef rustig, riep de kemphanen tot de orde en na een handje en een scheidsrechtersbal, werd verder gespeeld. Niet veel later floot de arbiter voor het laatst en was onze tweede uitoverwinning van het seizoen een feit. De eerste was overigens eveneens in Roosendaal behaald.
De overwinning was duidelijk een collectieve krachttoer. Daarom werd de hele ploeg uitgeroepen tot speler van de week. Jan Scharloo, Yannicks vader, is supporter van de week. Volgens Johan was de winst mede het gevolg van zijn hoogtestage. Johan vertelde dat Frank tijdens zijn eerste dagen in de sneeuw steeds één richting opging en steevast de verkeerde omdat volgens Frank zijn linkerbeen niet werkte. Bijna hetzelfde als tijdens een voetbalmatch dus. Alleen werken dan Franks beide benen niet, net als zijn hersens trouwens. Verder kwamen Frank en Kenneth met elkaar in botsing op een verder lege skipiste. Toch knap.

Opstelling: Gerrit; Marcel, Wim, Eric, Jan Willem; Rob S., Johan, Arie, Herman; Rob U. (46. Luciën) en Yannick.
Assistent-scheidsrechter eerste helft: Luciën.
Assistent-scheidsrechter eerste helft: Rob U.

Laatste nieuws:
27 maart 2011: Zondag 4 excelleert in Roosendaal
Als je ze niet verwacht, dan zijn ze extra mooi. Zondag 4 boekt een prachtige overwinning op BSC uit Roosendaal, uitslag 0-2. Het jonge BSC begon de wedstrijd met veel pressie maar de verdediging aangevoerd door Wim en Gerrit gaf niets weg. Al snel namen de Papendrechters het heft in handen door de snelle aanvaller Yannick die een ware plaag was voor de BSC verdediging. Na zijn 0-1 kregen we ook het middenveld in handen waar een overtuigende rol was weggelegd voor Rob S. die een geweldige wedstrijd speelde. Nog in de eerste helft krulde Herman een vrije trap om de muur en tekende voor de 0-2 ruststand. In de 2e helft dicteerde Zondag 4 de partij en kreeg nog vele mogelijkheden om de score uit te bouwen. Veel kandidaten voor de titel van speler van de week dit keer: Gerrit houdt de nul, Yannick draait de BSC verdediging dol maar toch is het Rob van den Sigtenhorst geworden. De doorslag gaf natuurlijk het getrakteerde ijsje bij Prego!

 

23 maart 2011: Papendrecht 4 gaat naar BSC
Papendrecht 4 reist zondag naar Roosendaal voor het duel met BSC 11. Een lastige wedstrijd, want de Roosendalers zijn gemiddeld zo’n 25 jaar jonger dan de Papendrechters. Bij het laatste teamuitje moesten de begeleiders Wim Franken en Martin van der Velden mee lopen naar de bar om het bier te bestellen, waarbij ze zichzelf overigens bepaald niet vergaten! Wim en Martin beschikken over een uitgebreide selectie. Uit de verdeling van de hesjes op de laatste training valt de opstelling helaas nog niet af te leiden, afwachten dus maar. Papendrecht mist in elk geval Patrick, Louis, Wilco en Kenneth. De wedstrijd vangt aan om 10.00 uur, wat gelet op de zomertijd eigenlijk 9.00 uur is. De supportersbussen vertrekken zoals gebruikelijk vanaf het Slobbengors, vertrektijd is 8.40 uur. In Papendrecht (waar het 0-3 werd) was één van de Roosendaalse begeleiders bereid te fluiten en floot een foutloze wedstrijd. Dat belooft veel voor zondag.

Commentaren zijn niet meer mogelijk.