DVVC 7 – Papendrecht 4: 2 – 3

DVVC 7 – Papendrecht 4:  2 – 3

Op 3 februari, naamdag van de heilige Berlindis, ook Bellaude of Berlinda van Meerbeke, 134 jaar nadat Joseph Swan de eerste gloeilamp met een gloeidraad van koolstof demonstreerde, 55 jaar na het ontstaan van de Benelux en het neerstorten met het vliegtuig met daarin The Big Bopper, Ritchie Valens en Buddy Holly, 47 jaar na de lancering van de eerste weersatelliet, speelden we de eerste wedstrijd van 2013. In Dongen moesten wij, de tiende uit de stand tegen DVVC 7, de nummer 9.

Dongen is de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente. De eerste bewoners woonden op donken, hooggelegen zandruggen temidden van veen- of kleigebieden.

Het riviertje waaraan de plaats ontstond, werd, zoals veel rivieren, de Aa genoemd en zo ontstond de benaming Donken aan de Aa of Donkaa. Hieruit ontstond uiteindelijk de naam Dongen voor de plaats en Donge voor de beek. Bestuurlijk gezien behoorde het dorp aanvankelijk tot de Baronie van Breda. In 1330 werd Dongen een Hoge Heerlijkheid. Door doodslag te begaan verloor de laatste heer in 1513 zijn rechten en ging het gebied naar het Huis Nassau. Dongen heeft 51 rijksmonumenten.

Of het vanwege het vroege aanvangstijdstip was of omdat sommigen hun winterslaap nog niet afgerond hebben, feit is dat massaal afgezegd werd, zowel door supporters als door teamleden. Zoals zo vaak gebeurde dat vrij laat, al waren deze keer twee mannen wel heel vroeg. Datum: Mon 31 Dec 2012 16:30:41 +0100, van Rob van den Sigtenhorst. “Laat ik op tijd zijn. Ik weet niet of ik het al gedaan heb, maar ik kan me nu al met zekerheid afmelden voor zondag 3 februari. Groet, Rob.” Datum: Fri 11 Jan 2013, van Kenneth: “Hallo, als het al doorgaat: zondag 3 februari ga ik los op de Tiroolse bergen!!!! …..Skiën! Groet Kessi.”
Tijdens de winterstop is weer het nodige gebeurd. Zo stond in de plaatselijke pers dat Franks kledingzaak een facelift gekregen heeft. De winkel heeft nu een stoere, mannelijke uitstraling. Dat is hard nodig, want daar is bij Frank al jaren geen sprake meer van. De winkel heeft nu ook een nieuwe naam: King Jeans & Casuals. Een prima idee want Frank hoort al tig jaar niet meer tot de “Young Men”. Frank wil klanten graag adviseren en nodigt hen uit voor een toast op de nieuwe winkel. U vindt deze in winkelcentrum De Schoof in Hendrik-Ido-Ambacht. Kennelijk is de nieuwe formule een groot succes en stroomt het geld binnen, want het jaar is nog maar net begonnen of Frank trok al naar het buitenland. “Hoi, ik ben er de komende weken niet i.v.m. een wintersportvakantie met Jules. Succes! Groetjes, Frank.”

Naar aanleiding van het aangekondigde aftreden van Beatrix vroeg Gerardo zich af: “Wanneer treed jij af Rob U.?” Op zich een begrijpelijke vraag, maar Rob was er wel in tegenstelling tot Gerardo. Juist Gerardo zou moeten aftreden vanwege zijn rol bij diverse vastgoedfraudezaken, verboden prijsafspraken tussen multinationals, aanbestedingsdrama’s bij verbouwingen van musea, het debacle van de Fyra, de topsalarissen van falende bestuurders, de ternauwernood afgewende teloorgang van SNS Reaal, de financiële chaos bij woonkoepel BOOR, de corruptie bij woningcoöperatie Vestia, het faillissement van AGOVV, de schuldencrisis door foutieve hypotheekadviezen, de dreigende ondergang van diverse ziekenhuizen, het verkeerd besteden van geld bij verpleeginstellingen, de problemen bij thuiszorgorganisaties, de kortingen van pensioenen door wanbeleid bij pensioenorganisaties, verscheidene smeergeldaffaires en last but not least de greep uit de kas van Zondag 4. Gerardo ontkent echter alle betrokkenheid, maar heeft zich wel prompt ziek gemeld: “Hallo, sorry maar het gaat echt niet lukken. Ik ben al ruim 2 weken ziek thuis met een behoorlijke griep. Ik ben er zondag niet bij. Groet, Gerardo.” Ja ja, hij durft gewoon niet zijn verantwoordelijkheid te nemen. Typisch Italiaans. Diezelfde smoes gebruikte Luciën: “Sorry, ik ga het echt niet redden. De wedstrijd moet ik aan mij voorbij laten gaan vanwege een hardnekkige griep. Met vriendelijke groet, Luciën.” In werkelijkheid had Luciën zijn handenvol aan zijn bestelbussen die vol zitten met bepaalde planten, vrolijk gekleurde pillen, vele injectiespuiten, paddenstoelen, een soort wit neuspoeder en mobiele laboratoria. Geen wonder dat het zo goed gaat met Distributie Partners Logistiek B.V.

Na zeven weken winterstop valt het bij elkaar zoeken van je voetbalspullen niet mee. “Mocht er iemand zijn die bij het pakken van zijn tas bemerkt ineens 3 voetbalschoenen te hebben, dan is tie van mij. Ik mis namelijk een coppa mundial maat 42 aan mijn rechtervoet. Groet, Edwin.” Gelukkig vond Edwin later onder een berg huisvuil alsnog zijn rechter voetbalschoen, zodat hij met een compleet paar op pad kon.
Marcel haalde onze keeper op, maar wilde niet meer medespelers meenemen om ruimte te laten voor mogelijke supporters. Rob U.: “Debby moet per se mee voor de hapjes! 🙂 ” Marcel: “Goed gezien Rob.” “Hé Rob, jij bent toch 50 geworden, dan moet jij toch voor de hapjes zorgen? Maar misschien wil Debby je tegen betaling wel uit de brand helpen. Groeten, Jan Willem.” Rob U.: “Grapjas… 🙂 ” Rob U. weigerde echter te betalen. Debby besloot daarom wijselijk om lekker thuis te blijven.
Johan wordt algemeen gezien als één van de betere chauffeurs. Daarom willen velen met hem meerijden. Deze keer had hij voor de duidelijkheid een heel schema opgesteld: “Hallo jongens Vd voetbal, tis lente vandaag, gaat zeker wel door zondag! Ophalen: Arie: 8.15 uur. Ed: 8.20 uur, Ed waar woon je tegenwoordig, wisselt nog wel eens? JWDM: 8.25 uur.” Op die tijdstippen was nog niet bekend of het door zou gaan, dus gingen ze op de gok de weg op. Bij knooppunt Gorinchem kregen ze het verlossende bericht van Wim: “Het gaat door.” Gelukkig. Het door Jan Willem voorgestelde alternatief Piratenland is voor een volgende keer.
Enkelen besloten pas na dat bericht te vertrekken waardoor zij pas rond kwart over 9 kleedkamer 5 van sportpark Dongekant binnenliepen. Eén van die mensen was vanzelfsprekend Rob U. die eerder gemeld had: “Hoi, rijd alleen, want moet gelijk weg.” Rob had na de laatste voetbalpot van 2012 gezegd dat hij als goede voornemens voor 2013 had: ruim op tijd komen, vlot omkleden, een uitgebreide warming-up doen en eindelijk weer eens goed spelen. Het zal niemand verbazen dat daar wederom niets van terechtkwam. Een minuut voor aanfluiten kwam hij het veld opgesukkeld, waarna hij het grootste deel van het duel opnieuw werkelijk niets goeds deed. Die man blijft een handicap en het zal niet beter worden, nu hij een vijfde kruisje achter zijn naam heeft staan.

Het maken van de opstelling was deze keer bijzonder eenvoudig, aangezien we maar 11 fitte mensen hadden. Gelukkig was de geblesseerde Wim op komen draven om te komen vlaggen. Hij is daarom grensrechter van de week. Aangezien Wim niet meevoetbalde, was Herman aanvoerder. Hij is aanvoerder van de week. De supportersbussen kampten met pech, waardoor Jan Scharloo onze enige supporter was. Hij is daarom supporter van de week. Tijdens de eerste helft was hij zelfs de enige toeschouwer. Na de rust kwamen daar nog twee Dongenaren bij. Volgens Rob U. keek vanachter het gordijn van een slaapkamerraam wel een vrouwtje de hele tijd naar hem. Vandaar dat hij de hele tijd stilstond.

We hadden dan weliswaar maar 11 man, het was wel gelijk bijna de sterkste opstelling. Bijna, want zoals gezegd deed Rob U. de hele match mee. We voetbalden op het hoofdveld. Tijdens de eerste seizoenshelft speelden we één keer op een hoofdveld, uit bij Molenschot, en toen wonnen we. De vooruitzichten waren dus positief.
Het thuistreffen hadden we gewonnen door het initiatief te nemen en geduldig te blijven rondspelen. De eerste 70 minuten deden we hetzelfde. In die periode domineerden we en hadden we het duel in handen. De tegenstanders hadden echter ook hun mogelijkheden, maar die werden vakkundig door onze verdediging verijdeld. De spectaculairste redding was van Edwin, die zich na een geweldige pegel van een DVVC’er met ware doodsverachting in de baan van het schot wierp, waarna de bal op Edwins hoofd knalde en zo over ons doel verdween. De dreun galmde nog minutenlang na.
Arie was in de openingswedstrijd van het seizoen de uitblinker en scoorde toen driemaal tegen DVVC 7. Het was tevens de enige keer in 2012 dat hij zo goed was, maar dat terzijde. Veel werd van hem verwacht, maar de kansen waren niet aan hem besteed. Tweemaal dook hij alleen voor de DVVC-doelman op, maar de Dongense uitblinker redde bekwaam. Na een voorzet vanaf links nam Arie op bijzonder fraaie wijze de bal uit de lucht in één keer op zijn slof, maar de witte knikker zeilde net over. Die poging had een beter lot verdiend. En na een actie op de linkerkant schoot hij de bal met links voorlangs.
De actie van de dag kwam op naam van Rob U., hoe kan het ook anders. Een paar minuten voor de rust wilde hij vanaf onze linkerkant een hoekschop nemen, maar na zijn aanloop bemerkte hij dat de cornervlag in de weg stond. Die gooide hij daarom maar weg. Dat mag echt niet, Rob! Hij liet het nemen van de corner vervolgens maar over aan Herman, een verstandige beslissing, want via tussenstation Rob U. kopte onze razendsnelle aanvaller de bal tegen de touwen: 0 – 1, tevens de ruststand.

Na de thee gingen we verder waar we gebleven waren, met rustig de openingen zoeken in de Dongense defensie. Dit resulteerde na bijna een uur in een strafschop voor ons, die door Johan genomen werd. Hij bleef rustig, liet de DVVC-doelman naar rechts duiken, waarna hij de bal in het lege deel van het doel schoof: 0 – 2. Het was alweer Johans vierde seizoenstreffer, waarmee hij medetopscorer is.
Een minuut of 20 voor tijd brak door onze eigen schuld een mindere fase aan. We gingen te nadrukkelijk op jacht naar de derde treffer. Verschillende mensen gingen op zoek naar eigen succes en voerden acties te lang door met onnodig balverlies tot gevolg. We bleven maar naar voren hollen en de defensieve taken verwaarlozen, waardoor we op onze helft voortdurend ruimte weggaven. Door het overbodige gedraaf begonnen onze krachten af te nemen. Een goed voorbeeld was te zien een minuut of 10 voor tijd, toen Johan op rechts weggestuurd werd. Ondanks een meter of 15 voorsprong had zijn tegenstander hem 20 meter verder moeiteloos op een paar meter achterstand gezet.
Net als tijdens de heenwedstrijd waren de overwegend jeugdige DVVC’ers het laatste kwartier in tegenstelling tot ons nog fris. Tegendoelpunten konden niet uitblijven en die vielen dan ook, al speelde de plotseling opgestoken tegenwind een grote rol. Eerst werd een onschuldig lijkende dieptebal door ons centrum gevaarlijk nadat de wind eronder kwam, met als gevolg dat de DVVC-spits alleen op onze doelman af kon gaan die hij met een lob verschalkte. Een paar minuten later verstuurde een Dongenaar vanaf onze rechterkant een voorzet die ruim voorlangs leek te gaan. De wind boog de baan van de bal af, waardoor deze in de verre hoek verdween: 2 – 2.
We leken rijp voor de sloop, maar wisten ons toch weer op te richten en na een messcherpe counter kwamen we zowaar weer op voorsprong: 2 – 3. In de slotfase deden we geen domme dingen meer en wisten we terecht de eerste overwinning van 2013 uit de brand te slepen. De winst was een echte teamprestatie. Het hele team is dan ook speler van de week.

Na afloop bleef het lang gezellig in de kantine. Dankzij ons dan want we hielden het aanmerkelijk langer uit dan de tegenstanders. Toen een speler op krukken en met zijn been in het verband de kantine binnenkwam, vroegen Arie en Wim zich af of hij een slachtoffer van Edwin was. Volgens hen maakte Edwin een paar jaar geleden op het DVVC-hoofdveld een Ramonachtige overtreding maakte, waarna Edwins tegenstander per brancard het veld afgevoerd werd. Edwin kon het zich niet meer herinneren. Geen wonder als je zoveel mensen het ziekenhuis ingeschopt hebt. Dan is het moeilijk om alle gevallen te onthouden.
Het is fijn dat we komend weekend vrij hebben vanwege carnaval, want na vandaag hebben we zeker twee weken nodig om bij te komen. Nu maar hopen dat we het uitstekende begin in de komende wedstrijden kunnen voorzetten. Al zal dat lastig worden, zodra mannen als Frank, Rob S. en Gerardo weer mee doen.

Eén antwoord op “DVVC 7 – Papendrecht 4: 2 – 3”

  1. Herr Joseph Blaater schreef:

    Ich sag: Matchfixing in die sechste Liga