Advendo 7 – Papendrecht 4: 6 – 0

Advendo 7 – Papendrecht 4: 6 – 0

Op zondag 7 april, naamdag van de heilige Finnian (of Finian) van Kinnithy, 1484 jaar nadat de Codex Justinianus gereedkwam, 65 jaar nadat door de Verenigde Naties de Wereldgezondheidsorganisatie WHO opgericht werd – de heer R. Driece is al bijna 4 jaar de permanente vertegenwoordiger van Nederland bij de WHO in Genève – , Dag van de Bever, een dag na de Kussengevechtdag en een dag voor de Dag van de Schoenmaker, speelden we voor het laatst dit seizoen in Noord-Brabant. Op sportpark Kadijkje aan de Bastenakenstraat in Breda-Noord gingen we op bezoek bij SV Advendo 7.

Breda – op zijn West-Brabants uitgesproken als Bredao – is een Nederlandse stad in het westen van de provincie Noord-Brabant.

Breda telt bijna 180.000 inwoners. Door de historische band met het huis Nassau – tot 1795 waren de burgers van Breda onderdanen van de Heer van Breda, die vanaf 1403 tevens Graaf van Nassau en vanaf 1538 de Prins van Oranje-Nassau was – is Breda een Oranjestad, waaraan het mogelijk één van haar bijnamen, Haagje van het Zuiden, dankt. De historische stadskern die in 2009 tot beste binnenstad van Nederland in de categorie “Grote steden” werd gekroond, heeft zich door de eeuwen gevormd rond het kasteel van Breda, de zetel van de Heren van Breda. De stad was een belangrijke garnizoens- en vestingstad. Nog steeds vervult de stad een belangrijke rol binnen de Nederlandse krijgsmacht door de aanwezigheid van de Koninklijke Militaire Academie die sinds 1826 gevestigd is in het kasteel van Breda. De aanwezigheid eerst van de Heren van Breda, maar later ook van de Kamer van koophandel, de Rechtbank en het Bisdom hebben ervoor gezorgd dat Breda zowel traditioneel als heden ten dage het politieke, administratieve en religieus-bestuurlijke hart van West-Brabant vormt.

Gerrit keerde terug tussen de palen. Frank kon daardoor zijn rentree maken als veldvoetballer. “Ik ben er weer bij! Groetjes, Frank.” Nu Arie topscorer is, wordt nog meer van hem verwacht dan normaal. Hij heeft veel moeite met het dragen van die last. “Hoi, ik heb wat last van mijn knie, overgehouden van afgelopen zondag. Even afwachten hoe lang ik kan voetballen.” Wat een watje is Arie tegenwoordig toch. De bikkel van weleer is verdwenen en komt helaas nooit meer terug.
Vaste chauffeur Johan haalde eerste Jan Willem en Gerrit op en reed daarna naar Rob U. Johan kreeg gelijk commentaar van Rob U. omdat hij iets te laat was. En dat terwijl Rob U. zelf op het veld altijd ruim te laat is.
Onder een heerlijk voorjaarszonnetje en bij een lekkere temperatuur liet kampioenskandidaat Advendo 7 al vanaf de eerste seconde blijken aan het doelsaldo te willen werken. Voor rust wisten we het aantal tegentreffers te beperken tot twee. Voorin kwamen we zelden, maar dat konden we ons spitsenduo Rob & Rob nauwelijks kwalijk nemen. Zij zijn samen goed voor 99 jaar, een stuk ouder dan de complete Advendo-verdediging.
In de rust werd duidelijk dat de score flink op zou gaan lopen. We waren met 15 man gekomen, maar dat bleek niet genoeg. Gerrit had last van enkele vingers, maar bleef gelukkig gewoon keepen. Wim moest in de rust weg. Wilco voelde zich niet lekker en kon helemaal niet meedoen. Rob S. en Johan gingen naar de kant met respectievelijk een hamstring- en een kuitblessure. Dit betekende dat de met zijn knie tobbende Arie erin moest en dat Jan Willem en Edwin die last hadden van respectievelijk de linkerheup en een achillespees gewoon de 90 minuten moesten volmaken. En toen Arie ook nog last kreeg van een hamstring en daardoor plaats moest maken voor de hinkende Johan, ging het op een gegeven moment hard. Dit leidde jammer genoeg tot frustratie en gemekker over en weer, bij ons vanwege de vele tegendoelpunten en bij de tegenstanders juist vanwege het gebrek aan treffers. Zij gingen voor de dubbele cijfers, maar zover lieten we het gelukkig niet komen.

Storend was dat een aantal zich geregeld niet in de hand wist te houden alsmede het aanhoudende commentaar op de arbiter die toch echt tot de besten van het veld behoorde. Hé mensen, stop daar nu eens mee. Leer je nou eens te beheersen. We hebben die discussie eerder gehad na de uitwedstrijd bij Rijen. Toen werd beterschap beloofd maar daar was in delen van de partij niets van te merken.
Als de scheids de spelregels letterlijk genomen zou hebben, dan had hij twee man van ons eruit moesten sturen vanwege respectievelijk natrappen en opzettelijk hands waardoor de tegenpartij een 100%-kans ontnomen werd. Bij Zondag 3 geldt de afspraak om na afloop bij een dergelijk gedrag een rondje te geven. Misschien moeten wij dat ook maar eens gaan instellen. De leidsman spaarde ons gelukkig door het bij vermaningen te laten waardoor we wedstrijd gewoon met 11 in plaats van met 9 man konden volmaken en waardoor we de schade nog enigszins binnen de perken konden houden. Dus hield het geen pas om opmerkingen te blijven maken op de leidsman als hij een keertje in ons nadeel floot. Dat was een flinke smet op een verder sportieve pot voetbal.
Onder aanvoering van een geïnspireerde, niet aflatende, onvermoeibare en bijzonder sterk ingevallen Frank bleven we voor de eretreffer gaan. Zo goed hadden we Frank in geen jaren meegemaakt. Hij was onze beste veldspeler. De meesten van ons vinden een middagwedstrijd niets, maar Frank was bijzonder in zijn element. Al zag het daar ’s ochtends niet naar uit. Johan werd in alle vroegte door Frank uit zijn bed gebeld. Frank was al helemaal klaar voor vertrek totdat hij erachter kwam dat de aftrap pas om 1 uur was.
Na een mooie aanval over rechts stuitte Gerardo op de Advendo-doelman. Schoten van Luciën misten het doelkader en een poging van afstand van Johan werd onschadelijk gemaakt door de Bredase doelman. Ook onze laatste aanval leverde niets op. Na een mooie actie op links gaf Rob U. de bal hard voor, maar onze mensen voorin konden daar net niet bij. Eindstand: 6 – 0. De Bredanaars hebben niets te klagen over ons want over twee duels gezien versloegen zij ons met 21 – 4, terwijl we hun concurrent om de titel, Neerlandia ’31 4, op 6 – 2 hielden.

Ondanks dat van tevoren al vaststond dat we dik zouden gaan verliezen, was Erics vriendin komen supporteren. Hulde. Zij is dan ook Supporter van de Week. Luciën is Grensrechter van de Week.
Het belangrijkste was dat Gerrit er eindelijk weer bij kon zijn, al bleek al snel dat zijn optreden tot de match van vandaag beperkt blijft. “Wat een ongelukkige rentree… Net terug uit het Albert Schweitzer en loop nu met een gipsmanchet in een mitella. Gebroken pink, einde seizoen. Waarschijnlijk kom ik volgende week wel kijken bij de topper tegen de Molenschotters. Groet, Gerrit.” Al vroeg in de wedstrijd was zijn pink dubbel geslagen. En toch de 90 minuten gewoon volmaken. Wat een held. Sterkte met alles, Gerrit. Hij is uiteraard Man van de Week.

Door de nederlaag van vandaag hebben we minder punten dan wedstrijden, 17 punten uit 18 duels, en het slechtste doelsaldo van de competitie, -43 . Tot groot ongenoegen van onze hoofdsponsor Louwman, de Hollandse Merab Zjordania. Woordvoerder Louis de H.: “Toen mijn broodheer de boel een paar jaar geleden overnam, stopte hij veel geld in Zondag 4 met als eis een kampioenschap in 2013, maar daaraan gaat echt niet voldaan worden. We hadden alle vertrouwen in teammanager JWDM, leider/aanvoerder Wim V. en financiële man G. Dell’A., maar het is overduidelijk dat zij gefaald hebben. Na het wegvallen van topscorer Patrick van W. blijkt Zondag 4 geen Plan B te hebben. We waren heel ver in de verkoop van Van W. Hij zou met Wilfried Bony een koningskoppel gaan vormen in Rusland, maar vanwege de blessure van Van W. gaat dan niet door. Hierdoor haalt mijn cliënt zijn financiële investeringen er niet uit. Het geld lijkt in een bodemloze put verdwenen te zijn. In samenspraak met ons adviseursteam dat onder andere bestaat uit Roman A., Piet de V. en enkele Arabische oliesjeiks, zullen we ons gaan beraden. Het is evident dat de posities van de genoemde drie heren ter discussie staan.”

Mogelijk hebben de bedroevende resultaten en de onverwacht slechte financiële situatie van Zondag 4 te maken met matchfixing dat veel verder verspreid blijkt te zijn dan aanvankelijk gedacht. Naspeuringen van Europol hebben ertoe geleid dat ook Zondag 4 in het verdachtenbankje terechtgekomen is, iets wat bevestigd wordt door een anonieme zegsman. Vooral enkele uitslagen van de laatste jaren trokken de aandacht. Volgens de anonieme bron richtte de aandacht zich in eerste instantie op Frank G. Het werd bijzonder verdacht gevonden, dat ondanks de crisis in de kledingbranche de kledingkoning opeens dermate ruim in de centen zat, dat hij zijn zaak kon verbouwen. Frank G. viel echter al snel af. “Bij matchfixing draait het in eerste instantie vooral om voetbalintellect en dat ontbreekt bij Frank G. volkomen. Hij kan dus onmogelijk onze man zijn.” Daarna kwam G. Dell’A. in de picture. “Het viel ons op dat Dell’A. enkele wedstrijden na elkaar slechter was dan Rob U., iets wat feitelijk onmogelijk is. Hier moest dus wel iets aan de hand zijn. We vonden uit dat Dell’A. regelmatig naar Napels afreist en dan overnacht in hotel Camorra. Het beïnvloeden van wedstrijden door Dell’A beperkt zich overigens niet alleen tot voetballen. Een verscheidenheid aan sporters is benaderd. Gaan ze niet in op zijn eisen, dan zorgt Dell’A ervoor dat ze met hormonen behandeld paardenvlees te eten krijgen in plaats van rundvlees. Daarna tipt hij de dopingautoriteiten. Zo’n sporter krijgt vervolgens een proces aan zijn broek wat het einde van zijn carrière betekent. De sportwereld is dan ook doodsbenauwd voor Dell’A. Al tijden zijn we zijn dubbele boekhouding aan het uitpluizen die uiterst ingewikkeld en ingenieus in elkaar zit. De sporen lopen helaas dood in Bermuda en op de Bahama’s en de Kaaimaneilanden. We zullen de zaak de komende tijd scherp in de gaten houden.” Wordt ongetwijfeld vervolgd. Het was ongetwijfeld de reden dat Gerardo een paar keer verstek heeft laten gaan. Dankzij zijn advocatenteam deed hij vandaag gewoon 90 minuten mee.

Van Hanegem noemt het niveau van Zondag 4 in zijn columns onacceptabel. Leider en aanvoerder Veldhuis wordt echter niet warm of koud van de situatie, zo liet hij weten in vele interviews. “We hebben 4 finales te gaan, dus alles is nog mogelijk. Wat maakt het uit dat we zo vaak hebben verloren? Dat betekent ook dat we graag willen winnen, dat we alle risico’s nemen. Van stress is in Papendrecht geen sprake”, stelt Veldhuis. “De spanning is toch geweldig? De spelers hoeven helemaal niet nerveus te zijn. Ze moeten met plezier en overgave spelen, laten zien dat ze punten willen pakken.” Daarnaast is er nog de speculatie over volgend seizoen. Blijft Veldhuis als leider/aanvoerder of staat een ander na de zomer voor de groep? “Ik ben altijd open, maar dat heeft me niet altijd geholpen. Bij de betrokkenen is alles bekend. Volgend jaar is weer een ander jaar. Dan zien de supporters wel wie er voor de groep staat. Dat is allemaal niet zo belangrijk. Het is voor mij een raadsel waarom hier zo’n druk op wordt gelegd, maar dat schijnt erbij te horen”, aldus de huidige eindverantwoordelijke.

De derde helft was voor ons een eitje, die wonnen we probleemloos. Rob S. gaf een rondje en dat terwijl hij zich de hele middag keurig gedragen had. Hij bleek 49 geworden te zijn. Bedankt Rob en gefeliciteerd. Hij was bijzonder blij dat hij jarig was op een zondag en veel mensen hem feliciteerden, want normaal komt er nooit iemand op zijn verjaardag. Zit hij thuis in een hoekje met koffie, thee en gebak de hele dag te wachten op visite die niet komt.
Toen we na afloop naar de auto’s liepen, kon Rob U. buiten zijn voetbaltas nergens vinden. Tot groot vermaak van vooral Jan Willem. Het is toch elke keer hetzelfde. Jan Willem riep lachend dat in de kantine ook nog tassen stonden. Tot hij zag dat hij zelf met Robs tas liep. Toch maar een leesbril aanschaffen, Jan Willem.

Opstelling:  Gerrit; Marcel, Wim (46. Luciën), Eric en Jan Willem; Gerardo, Edwin, Johan (46. Arie (75. Johan)) en Herman; Rob U. en Rob S. (46. Frank).
Grensrechter eerste helft:  Luciën.
Grensrechter tweede helft:  Johan (75. Rob S.).
Aantal toeschouwers:  7.

4 Antwoorden op “Advendo 7 – Papendrecht 4: 6 – 0”

 1. edwin schreef:

  Tijdens de wedstrijd van zondag had ik al direct grote spijt van mijn onbezonnen actie. Belachelijk! Ik mag inderdaad blij zijn dat de scheids de beste man in het veld was en mij liet staan. Vervolgens was hij ook nog zo coulant de gele prent niet op te schrijven. Excuses aan Adil, mijn teamgenoten en ik heb spijt als alle haren in mijn baard. Ik speel altijd op scherp en met veel fanatisme maar het moet wel gaan om de bal. De volgende keer is mjin boetedoening een rondje.

 2. Peter B schreef:

  Toch effe voor de zekerheid, ben gevraagd om donderdag het 5e te fluiten, heb mij hiervoor niet beschikbaar gesteld, betekent dus niet dat ik er zondag ook niet ben.Er kan dus volop gefloten worden naar jeannette.

 3. Aanvoerder schreef:

  Peter, je bent uiteraard meer dan welkom na dat afschuwelijke misverstand van twee weken geleden! We waren meteen in de war: we kregen van jouw vervanger zo waar een strafschop mee in plaats van tegen, zoals met jou altijd het geval is. Moeten we niet hebben. Tot zondag!

 4. Peter B schreef:

  Geinig hoor dat sarcastische ondertoontje, maar ik ben toch echt van mening, gezien mijn ervaringen met dat elftal van jullie, dat mijn vervanger in de war was en niet jullie, jullie zijn trouwens altijd in de war als het op scheidsrechterlijke beslissingen aankomt.