Papendrecht 4 – Gilze 6: 3 – 0

Papendrecht 4 – Gilze 6: 3 – 0

Op zondag 21 april, naamdag van de heilige Wolbodo, 95 jaar nadat de Duitse jachtdriedekker van Manfred von Richthofen (de Rode Baron) werd neergeschoten, waarbij hij om het leven kwam, 19 jaar na de eerste ontdekking van een exoplaneet, geboortedag van Jan van Riebeeck, sterfdag van Leovigild, koning van de Visigoten, en van Cosimo I de’ Medici, eerste groothertog van Florence, op de 68e verjaardag van Ronnie Tober, 6 dagen na de 12e verjaardag van gravin Anastasia Margriet Joséphine van Lippe-Bisterfeld van Vollenhoven, gingen we op veld 2 van onze thuisbasis proberen wat aan ons geschonden blazoen te doen tegen het zesde van VV Gilze.

In de media weer veel aandacht voor Zondag 4.

Zo stond er boven een opiniestuk: “Het stinkt in de catacomben van Zondag 4”. “Het geraas waarmee Zondag 4 afgelopen zondag definitief instortte, overstemde de toejuichingen aan het adres van de tegenpartij. De onttakeling van Zondag 4 is nu al wel zo ongeveer voltooid. Je kon het bijna letterlijk horen. Pffffffff, het geluid van een langzaam leeglopend ballonnetje. De tactische discipline is in de wedstrijden ver te zoeken, in de kleedkamer heerst een variant op een wapenstilstand, de selectie is een onsamenhangend geheel en de individuele kwaliteiten schieten tekort. Dit Zondag 4 heeft een nieuwe wind nodig.”
In een andere krant stond: “Voorafgaand aan de voetbalconfrontatie tegen laagvlieger Molenschot 3 was er hoop in Papendrecht. Hoop maakte plaats voor wanhoop en berusting. Het licht ging uit in Papendrecht. Veldhuis paste ervoor om conclusies te trekken, om uit te leggen waarom het opnieuw fout ging in Papendrecht. ‘Ik ben aanvoerder van deze ploeg en ga de jongens niet afvallen. Als je zoveel punten verspeelt, kun je wel zeggen dat we op te veel momenten niet slim genoeg geweest zijn. We zijn gewoon niet goed genoeg,’ was de voor de hand liggende conclusie. ‘Als team hebben we gefaald. Ja, dat is een kwestie van kwaliteit.’ Zondag 4, met een lijf vol stress, bevangen door chaos en onvrede, kwam telkens te laat en had onvoldoende kracht. In de lentezon van Papendrecht voltrok zich de definitieve ontmaskering van Zondag 4, de zieltogende ploeg die ver afgedreven is van zijn basis. ‘Alles of niets’, zette het fanatieke deel van het berustende volk nog even aan. Zelfs het gezang klonk weifelend, in de lijn van het uit elkaar getrokken Zondag 4. Het geloof is weg, voor zover dat aanwezig was na weer een belabberd seizoen. Zondag 4 wordt aangevoerd door een vaatje buskruit, Wim V. Hij wist de lont niet te ontsteken, althans niet op de juiste wijze. Zondag 4 is een wild lijnenspel. ‘Ik had meer verwacht’, zei Wim V. Zondag 4 is toevalsvoetbal.”

“Het liefst zouden de Zondag-4-spelers nu op vakantie gaan,” stelt oud-trainer Aart K. “Overal in Papendrecht zie je berusting, de focus ligt nu al op het seizoen 2013/2014. Dat is in de spelersgroep hetzelfde.” Aart K. wijst op het loodzware programma van Zondag 4. “Alle tegenstanders hebben de punten hard nodig.” Hij ziet bovendien een kwetsbaar Zondag 4. “Ik heb weinig onzin gelezen over Zondag 4 in de media. Of het nu over de leiding, de kwaliteit van de spelersgroep of de samenhang in de selectie ging, het klopte allemaal wel. Dit Zondag 4 kan van iedereen verliezen.” Ook voetbalanalist Jan van H. ziet het niet goed komen met de Papendrechters. “Het matige spel, de mentale knak na Molenschot”. Van H. zou niet weten wat teammanager JWDM zou kunnen doen om het geloof terug te brengen. “Hij heeft niet echt alternatieven in zijn selectie om voor een schokeffect te zorgen, al is daar alle reden voor. Wat dan, de spelers aanspreken op hun eergevoel? Stellen dat zij het lachertje worden van Nederland als gebeurt wat bijna iedereen verwacht: nog meer nederlagen en een roemloos einde van het seizoen? Dat zou je kunnen doen met een getergde spelersgroep, maar daar heb ik dusverre niets van gezien. Je mag toch hopen dat bij de club nog voldoende topsportcultuur heerst om daar vol voor te gaan.”

De leiding van Zondag 4 besloot na het debacle van vorige zondag hard in te grijpen en Patrick, Kenneth en Rob S. voor straf tijdelijk uit de A-selectie te bannen en ze naar het B-team te zetten. Dat betekent voor hen op een doordeweekse avond troosteloze potjes voetbal met nauwelijks publiek. Pas als ze daar voldoende inzet tonen, zijn ze weer welkom op zondag. Verder werd gedreigd met kookles als de rest niet zijn best zou doen. Dit had prompt succes. Ondanks vele blessures durfde niemand af te zeggen.
“Hallo, wat a.s. zondag betreft?? Hamstring voelt nog niet goed, ga ‘m vrijdag denk ik even testen en laat je zaterdag weten of ik er zondag bij ben. Groet, Marcel.” Gevolgd door: “Ben er morgen bij, heb gisteravond 3 x 30 min gespeeld, ging prima. Groet, Marcel.” We hadden zoveel geblesseerden dat Marcel gewoon 90 minuten moest spelen en dat uitstekend deed. “Hoi, ben niet geheel fit. Voor mij maximaal 45 minuten zondag. Groet, Arie.” Helaas zou Arie het maar een dik kwartier volhouden.
“Keizer is topfit en er klaar voor om die gasten uit Gilze een lesje te leren! Laten we maar eens voor een verrassing zorgen. Bloed, zweet en tranen, of anders opperste concentratie. Hoop overigens wel dat dhr. U. door z’n cursus buitenspel heen komt, want zonder zijn genialiteit en inzet zal het lastig worden….. 🙂 ”Ramon: “Gezien mijn wanvertoning van afgelopen zondag zal ik de resterende wedstrijden het maximale eruit proberen te halen. Ik ben aanwezig en getergd!” “Wij wilden het uit beleefdheid niet zeggen, Ramon, maar van jouw kant was inderdaad sprake van een wanvertoning. Goed dat je daarvoor uit durft te komen. Nu de rest nog. Desondanks was je stukken beter dan Gerardo en Rob U. Bovendien weet jij volgens ons wél de buitenspelregels. Groeten, Jan Willem.” Rob U.: “Steek onder water….deed juist mijn best met vlaggen in het belang van het team….” Johan: “Beste Rob (ex-hoofdklassespeler), bij zo4 is je best doen al heel wat, maar vaak net niet genoeg! 🙂 ” Rob U.: “Ook gij Brutus?.. 🙂 ”

De supporters lieten hun steun zien middels een mars vanuit de binnenstad en fakkels op de tribune. Verder werd voor de aftrap in de middencirkel voor het eerst onder leiding van de Papendrechtse componist en volkszanger Aart van T. het nieuwe Zondag-4-lied ten gehore gebracht door prominenten als Silvester U., Roland D., Frank vd G., Debby K., Jurrian D., Robert R., Cees den B., de heer Veldhuis sr., Patrick B., Ernst E., Raymond K., Jan en Yannick S. en uiteraard de heer en mevrouw Bosselaar. Het leidde direct tot veel gegniffel, vooral na het rapgedeelte van rappers Louis The Ice Hare, Franky Spanky L. en Lisette The Vamp. Ondanks een lawine aan kritiek zag een prominente politicus het helemaal zitten. Hij wees op de hoge notering bij iTunes, een signaal dat veel Nederlanders het mooi vinden.
Het Zondag-4-lied leidde onmiddellijk tot een sensationele klachtenregen – of ‘zeikregen’ volgens de inmiddels verbitterde componist. BN’ers sabelden het neer. Op Twitter stonden berichten als: “Noord-Korea dreigt met inzetten van Zondag-4-lied”, “Een draak van een lied”, “Mag ik een teiltje”, “Afgrijselijk”, “Misbaksel”, “Het slechtste nummer ooit”, “Imbeciele, warrige, shockerend slechte tekst vol kromme zinnen en taalfouten”en “Orenkwellend”. In de media was te lezen: “Het Zondag-4-lied rammelt grammaticaal zo, dat een ‘Nieuwe Nederlander’ ermee voor het halen van zijn inburgeringscurus moet vrezen. Sommige regels lijken zelfs ingestuurd door Johan Cruijff in eigen persoon. Van T. heeft zich er met een jantje-van-leiden afgemaakt en nu krijgt hij het op zijn brood.” Het lied werd trendic topic op Twitter.
Het omstreden Zondag-4-lied houdt zelfs over de landsgrenzen de gemoederen flink bezig. Verbazing overheerst in de buitenlandse media. Een persbureau besloot het zelfs te vertalen om het ook voor buitenlanders begrijpelijk te maken. Tal van zeer negatieve reacties op internet worden geciteerd. Een prominent Duits blad is het overigens ‘op het eerste gehoor’ hartgrondig eens met de felle kritiek.
Het had één van zijn hoogtepunten in zijn leven moeten worden, maar de vele furieuze reacties steken hem, de irritatie groeit. Een dag na de lancering van het Zondag-4-lied trekt componist Aart van T. het lied alweer terug. “Ik ben er nu echt he-le-maal klaar mee.” Hij zit stuk na de rel. Helaas verbiedt hij publicatie van de tekst, zodat we daar niet verder op kunnen ingaan. Als troost maar weer een foto van hem naast het verslag.

De Gilzenaren blijken de website regelmatig te lezen. Leuk om te horen, mannen. Ze wilden weten wie de Gilzenaar in ons midden is en waren benieuwd of Rob U. mee zou doen en zo ja, om welke persoon het gaat. Dan wisten ze op wie ze niet hoefden te letten tijdens het voetballen.
Op een zonovergoten Slobbengors, bij een aangename temperatuur, begon het treffen met de nummer 8 uit de stand gelijkopgaand. Normaal hebben we tien kansen nodig voordat we een keer doel treffen, maar deze keer was het gelijk raak. Op een meter of 20 van het Gilze-doel kregen we aan de rechterkant een directe vrije trap. Een prima plek voor een linkspoot, maar onze rechtsbenige Gilzenaar, die in de vorm van zijn leven is, eiste resoluut de bal op. Frank gaf de bal een rare curve mee, waardoor de Gilze-doelman verrast werd: 1 – 0.
Daarna sloeg bij ons het noodlot toe, toen onze tweede doelman met een kuitblessure eruit moest. Aangezien onze eerste doelman met een gebroken pink langs de kant stond, moest onze derde doelman, Herman, tussen de palen. Hij was net terug uit het Zuid-Limburgse heuvellandschap, waar hij de 160 km lange toertocht van de Gold Race achter de rug had. We waren daarom bang dat hij niet meer overeind zou kunnen komen na een val op de grond. Herman bleek echter superfit en onpasseerbaar. Tot aan de rust hadden de Gilzenaren een overwicht, maar we haalden zonder kleerscheuren de thee.

Onmiddellijk na de rust begonnen we met een offensief. Binnen de minuut verstuurde Luciën een prachtige voorzet, maar Johan en Wilco konden daar net niet bij. Niet veel later ontstond een scrimmage voor het Gilze-doel na een hoekschop. De bal kwam van de lat, waarna Eric het attentst was: 2 – 0.
We leken het lastig te gaan krijgen, toen binnen vijf minuten drie man met hamstringblessures het veld uit moest. We hadden geen wissels meer over, terwijl enkelen liever niet tot aan het laatste fluitsignaal mee wilden doen.
Van de drie man langs de kant was Rob U. veruit de zwakste, maar bij de eerste wissel eiste hij direct zijn plaats binnen de lijnen op. Hooghartig, parmantig, met de borst naar voren, liep Rob U. naar de spitspositie. En dat terwijl hij dit seizoen nog niet gescoord heeft ondanks zijn vele optredens als aanvaller. Het bleek echter een meesterzet om de toch al getergde Gerardo nog verder te prikkelen. Ondanks dreigementen van zijn advocaat had Jan Willem hem in de rust uit het team gehaald. Jan Willem had Gerardo voor de zekerheid al voor de wedstrijd tot Man van de Week benoemd, maar dat was kennelijk niet voldoende voor hem. Bij Jan Willem liepen de rillingen over zijn lijf en stond het zweet op zijn voorhoofd toen hij Gerardo naar zijn telefoon zag grijpen om contact op te nemen met zijn advocaat. Gelukkig viel net op dat moment Arie uit, zodat Gerardo het veld weer in kon. Jan Willem stuurde hem maar gauw de spits in. Gerardo liet direct aan Rob U. zien hoe je kansen moet verzilveren, want de eerste de beste keer dan Gerardo in het strafschopgebied kwam, schoot hij meteen raak: 3 – 0.
De Brabanders bleven het proberen, maar het was voor hen net zo’n wedstrijd als wij die zo dikwijls hebben. Veel in balbezit zijn, leuk spelen, vaak voorin te vinden, maar de bal maar niet tussen de palen krijgen. En als dat al lukte, was daar telkens Herman, die werkelijk alles had. Hij stond vandaag voor de derde keer van het seizoen onder de lat en hield voor de tweede keer zijn goal schoon. Hij is daarom Doelman van de Week.

Met een hele reeks licht geblesseerden op de grasmat beperkten wij ons de rest van de pot voor het grootste deel tot verdedigen. Nog enkele keren kwamen we er gevaarlijk uit. Na een mooie actie raakte Ramon de rechterpaal. Daarna pikte hij de bal weer op en verzond hij een afgemeten voorzet naar Rob U. die praktisch op de doellijn staand de bal maar over de lijn hoefde te knikken. Hij liet echter duidelijk zien, waarom we hem maar niet meer in de spits moeten zetten, door de bal in de handen van de Gilze-doelverdediger te koppen. Om kwart voor 12 klonk het laatste fluitsignaal van de bijzonder leuke en sportieve voetbalmatch. Dank daarvoor mannen uit Gilze. Peter Bosselaar is Scheidsrechter, Petra U. Supporter, Gerrit Grensrechter en Henk van Steenis Terreinknecht van de Week.
Op weg naar de kleedkamers riep Luciën naar Jan Willem, dat hij toch gelijk had met zijn betoog over Willem II en dat dat kennelijk de prikkel geweest was die we nodig hadden om te kunnen winnen. Luciën is daarom Motivator van de Week.
Ondanks dat wij als enigen moesten voetballen, had de heer C. van den Berg de kantine gewoon geopend. Hartstikke bedankt. De heer C. van den Berg is daarom Kantinebaas van de Week.

Dankzij de overwinning van vandaag lopen we weer 1 op 1. Na 20 competitiewedstrijden hebben we 20 punten. Uit hebben we evenveel punten gehaald als thuis. Quizvraag: hoeveel punten hebben we dan tijdens uitduels gehaald en hoeveel tijdens thuisduels? Oplossingen kunnen gestuurd worden naar de redactie. Onder de goede inzenders worden 10 toegangskaarten verloot voor de laatste twee competitiematchen van het seizoen. Voor Rob U. geldt: pas als hij het antwoord goed heeft, mag hij meedoen. Zonder de hulp in te roepen van Petra.

Opstelling:  Herman; Marcel, Wim, Eric en Jan Willem (66. Ramon); Gerardo (46. Wilco), Ramon (46. Edwin), Johan en Luciën; Rob U. (46. Arie (64. Gerardo) en Frank (61. Rob U.).
Scheidsrechter: De Heer P. Bosselaar.
Assistent-scheidsrechter eerste helft: Arie.
Assistent-scheidsrechter tweede helft: Ramon (66. Arie (69. Gerrit)).
Toeschouwers: 26.
Zondagscommissie: Mevrouw J. Bosselaar.

Reacties
Wim: “Ik wil iedereen even attent maken op het geniale wedstrijdverslag op onze site! Ik heb er hard om moeten lachten, leuke break tijdens drukke werkzaamheden.”
Herman: “Mijn complimenten voor het verslag en andere nuttige informatie. Top.”
Rob U.: “Geniaal geschreven! Zou het niet beter kunnen schrijven, heb geloof ik andere kwaliteiten… 🙂 ”

5 Antwoorden op “Papendrecht 4 – Gilze 6: 3 – 0”

 1. Willy vd K. schreef:

  Jaja, en daar is weer niets van gelogen!

 2. H schreef:

  Mijn grote complimenten over het wedstrijd verslag en alle andere nuttige informatie.

 3. Willeke Alberti schreef:

  Ik vind het zo gemeen dat er zo naar wordt gedaan over dat schitterende Papendrecht 4 lied van die vreselijk lieve Aart van T. Laten de mensen allemaal wat liever zijn voor elkaar.

  Groetjes, Willeke, die zo mooi met een snik kan zingen.

 4. John Ewbank schreef:

  Kan iemand mij vertellen waar de fascinatie voor Aart van T. vandaan komt.

 5. mr. nietmeeradvocaat schreef:

  Mag ik u mede namens mijn cliënt hartelijk feliciteren met deze briljante overwinning en dito wedstrijdverslag! Uiteraard staat mijn cliënt komende zondag opnieuw in de basis en is voor hem een ereplaats op uw website gereserveerd vanaf deze week. Wellicht kom ik een dezer dagen eens kijken naar uw cluppie daar ik tegenwoordig wat meer tijd tot mijn beschikking heb.
  Hoogachtend mr. nietmeeradvocaat.