SCZ 5 – Papendrecht 3: 4 – 5

SCZ 5 – Papendrecht 3:  4 – 5

Op zondag 1 september, naamdag van de heilige Verena van Zurzach, de eerste dag van de astronomische lente, de nationale feestdag van Libië en Slowakije, 1944 jaar nadat het Romeinse leger onder bevel van Munius Lupercus bij Nijmegen door de Bataven verslagen werd, 756 jaar na de opening van het Collège van Robert de Sorbon te Parijs, later Sorbonne genaamd, 126 jaar nadat Emile Berliner octrooi aanvroeg op de grammofoonplaat, 102 jaar nadat Anthony Fokker boven Haarlem de eerste vlucht met zijn eendekker Spin III maakte, 34 jaar nadat de Pioneer 11 als eerste sonde Saturnus bereikte, de 298e sterfdag van de Franse koning Lodewijk XIV, moesten we voor de eerste keer in het nieuwe seizoen een lange autorit maken. In Gelderland stond ons de confrontatie te wachten met het vijfde van SportClub Zoelen.

Zoelen ligt in de gemeente Buren en heeft een kleine 1500 inwoners. Het heeft een beschermd dorpsgezicht en liefst 35 rijksmonumenten. Een flink deel daarvan is te vinden op het landgoed van kasteel Soelen dat tegenwoordig in het bezit is van Staatsbosbeheer. De vroegste vermelding stamt uit 1263 op de stadsrechtenverlening van Wageningen, waarop een Otto van Soelen voorkomt. In 1355 werd het kasteel vernield door hertog Eduard van Gelre. Nadat Arnold van Soelen het kasteel herbouwde, ontstond een conflict met Gelre. Hij moest zich op 13 april 1362 onderwerpen aan het gezag van hertog Eduard. In de 17e eeuw werd rondom Soelen een park aangelegd in de Franse stijl. Een eeuw later werd dat omgebouwd in de Engelse landschapsstijl. Het kasteel wordt particulier bewoond en is niet toegankelijk. Het landgoed is echter wel opengesteld voor het publiek.

De grote man van Zondag 3, de heer Veldhuis jr., was tevreden over de winst van vorige week, maar niet over de daaraan verbonden consequenties. “Ik werd de hele week plat gebeld door spelersmakelaars als Rob Jansen, Sigi Lens en Søren Lerby. Dat heeft tot grote onrust geleid binnen de spelersgroep die op deze manier uit elkaar dreigt te vallen. Wie blijft, wie gaat weg, komen er nog nieuwe mensen bij? En dat terwijl we nu net in een belangrijke fase van het seizoen zitten. Onze supporters eisen resultaten na enkele magere jaren en blijven maar aandringen op nieuwe en als het even kan ervaren krachten. We kunnen de fouten op het veld niet blijven wijten aan onervarenheid. Feit blijft dat de speelruimte klein is, omdat de beurs zo goed als leeg is. We moeten dus creatief om zien te gaan met de beperkte middelen. We zijn in gesprek met voormalige teamleden als Silvester Uneputty, Jacques van Kessel, Adri van Rooijen en de gebroeders Sonneveld, maar de onderhandelingen verlopen stroef. Onze sponsoren hebben jarenlang veel geld in Zondag 3 gepompt en willen nu eindelijk wel eens de vruchten plukken van hun investeringen. Logisch. Aangezien we het komende seizoen weer met enkele sterke tegenstanders geconfronteerd gaan worden verwacht ik niet, dat we ons via de competitie kunnen plaatsen voor financieel en sportief aantrekkelijke toetjes als de nacompetitie, de KNVB-beker en Europees voetbal. We zullen het dus van de beker moeten hebben en net nu we daarin goed draaien en zicht hebben op de volgende fase, cirkelen van die aasgieren rond boven onze equipe. Ze maken onze spelers horendol. Maar laat ik één ding duidelijk maken: niet bijtekenen betekent niet spelen. Om die reden zijn mannen als Landstra en Van den Hoven teruggezet naar de reserves. Zij zullen dan ook niet meedoen tegen SCZ 5. Ik zal blij zijn als 2 september achter de rug is en we eindelijk naar de toekomst kunnen kijken.”
Eén van die “aasgieren” waar Veldhuis op duidt, is G. Dell’A., de rechterhand van Mino Raiola. Dell’A. haalt zijn schouders op over de kritiek van Veldhuis. “Mijn cliënten willen in de laatste fase van hun carrière nog eenmaal proberen er in materieel en sportief opzicht op vooruit te gaan. Ik heb verscheidene aantrekkelijke aanbiedingen op zak van enkele sterke ploegen uit de reserve vijfde klasse met uitzicht op promotie naar de vierde klasse. Sportief zeer interessant dus. Bovendien bieden ze materieel veel zoals na elke wedstrijd een gevulde koek en bij elk gelijkspel een zakje Smarties en na winst zelfs een familiepak. Daarvoor wil je elke zondagochtend wel vroeg je bed uitkomen.”

De eerste uitwedstrijd van het seizoen was gelijk een verre. Wim: “Dat wordt weer kilometers maken met die leasebakken.” Wilco vroeg zich af of we er niet een dagje uit van konden maken. Nagedacht werd over overnachten en halverwege pauzeren, op de heenweg om te ontbijten en op de terugweg om warm te eten. In ieder geval werden de lunchpakketten meegenomen. Het lukte helaas niet om een rondleiding door kasteel Soelen te regelen.
Vanwege de af te leggen afstand had niet iedereen zin had om zelf te rijden. “Johan: kun je mij rond kwart voor 10 ophalen? Alvast bedankt. Groeten, Jan Willem.” Johan: “JW, ik haal je om 9.45 uur op!” Johan had kennelijk rekening gehouden met een mogelijke overnachting want zijn koffers lagen in de achterbak. En passagier Rob U. had brood meegenomen om op krachten te blijven, al is dat in zijn geval uiteraard zinloos. Het was in elk geval een fraaie autotocht door een lieflijke omgeving op weg naar het pittoreske Zoelen.

Langs de lijn was het bijzonder druk. Het wemelde van de continu druk bellende zaakwaarnemers. Herman werd in de rust nog gewoon gebeld door zijn zaakwaarnemer.
In aanvallend opzicht was het een groot voordeel dat Kenneth afwezig was. Het betekende namelijk dat eindelijk goalgetter Patrick weer eens gezocht werd. Al na 10 minuten leidde dat tot de 0 – 1. Lang duurde de voorsprong niet. We stonden nog na te genieten van de openingstreffer toen de mannen uit de Betuwe onmiddellijk na de aftrap de aanval zochten. Niemand legde ze een strobreedte in de weg, waardoor het een halve minuut later alweer gelijk stond.
Gelukkig bleven we in aanvallend opzicht Patrick zoeken en na iets meer dan een kwart wedstrijd leidde dat tot een nieuwe voorsprong. Vanaf links zette Luciën met een prachtige dieptepass Patrick alleen voor de Gelderse doelman. Patrick ging links om de keeper, waarna Patrick met links de bal in het lege doel deponeerde.
Daarna brak in defensief opzicht een bijzondere zwakke periode aan onze kant aan. De middenvelders liepen nauwelijks naar achteren en de verdedigers stonden meters van hun directe tegenstanders vandaan. Binnen
10 minuten wisten zij daardoor hun achterstand om te buigen in een 4 – 2 voorsprong. Vooral tot frustratie van Ramon, die overigens als één van de weinigen in die fase wél een voldoende haalde en die dat in woord en gebaar duidelijk maakte. Voor de overigens uitstekende fluitende leidsman reden om Ramon enige tijd langs de kant te laten afkoelen.
Wij werden hierdoor wakker geschud en begonnen opnieuw de aanval te zoeken. Een paar minuten voor rust leidde dit na een handsbal tot een strafschop die door gelegenheidsaanvoerder Johan genomen werd. In zijn hoofd wilde hij de bal naar de rechter benedenhoek schieten. Voordat hij de bal raakte, zag hij dat de Gelderse doelman die kant al opdook, maar Johan schoot toch die richting op, waardoor de SCZ-keeper zijn inzet kon weg boksen. De rebound van Wilco verwerkte hij tot hoekschop die vanaf de rechter kant genomen werd door Luciën. Gelukkig waren de rood-witten nog in juichstemming na de gemiste penalty, waardoor ze de bij de tweede paal staande Patrick over het hoofd zagen, die met zijn hoofd voor 3 – 4 zorgde. Niet veel later gebaarde de arbiter naar Ramon dat hij het veld weer in mocht, maar na een paar stappen volgde het rustsignaal.

In de rust was duidelijk dat het één en andere omgegooid diende te worden, wilden we nog kunnen winnen. De hele centrale as werd vervangen inclusief de doelman. Edwin nam de plaats van Herman in onder de lat. Drie van de vier verdedigers werden vervangen. Dat hielp. De organisatie stond in de tweede helft als een huis. We hadden de partij stevig in onze greep en achterin gaven we praktisch niets weg.
Na vijf minuten in het tweede bedrijf leek een aanval over links te sneuvelen. Arie wist echter de bal te heroveren. Hij legde deze af naar Luciën die voorgaf op Frank die met een droge knal in de rechter hoek voor de gelijkmaker zorgde. We bleven drukken en het was wachten op een nieuwe voorsprong. Die kwam ook na een mooie actie van Ramon door het centrum van het veld. Met een hard schot in de rechter bovenhoek zorgde hij voor de 4 – 5. Toen één van de betere Betuwenaren het veld moest verlaten waardoor SCZ 5 met 10 man kwam te staan, was het eigenlijk al gebeurd. We kregen nog diverse kansen, vooral via Wilco en Patrick, maar gescoord werd er niet meer. Dankzij de tweede bekeroverwinning en na het terugtrekken van het derde van de sv Waalkanters / vv Opijnen Combinatie eindigen we als eerste in de poule. Wembley begint in zicht te geraken. Een mooi begin van het seizoen.
Edwin wist in de tweede helft zijn doel schoon te houden en is daarom Doelman van de Week. Johan is Assistent-scheidsrechter van de Week. Met zijn drie treffers in de eerste helft is Patrick uiteraard Man van de Week. Echt blij was Veldhuis daar niet mee. “Ik was even vergeten dat in het grootste deel van Europa de transfermarkt weliswaar dichtgaat over ruim 24 uur, maar in Oost-Europa is die nog een tijdje open. Met zijn drie treffers heeft Van Wijngaarden zich nadrukkelijk in de picture gespeeld in het Oostblok. De komende weken is hij dan ook afwezig vanwege onderhandelingen in Rusland. Vooral Anzji heeft dringend behoefte aan een nieuwe, sterke spits na het vertrek van Samuel Eto’o naar Chelsea.” We zullen wel merken in welke formatie Zondag 3 de competitie gaat starten.

Opstelling: Herman (46. Edwin); Marcel, Johan (46. Wim), Edwin (46. Herman) en Eric (46. Jan Willem); Wilco, Ramon, Rob U. (46. Arie) en Luciën; Patrick en Rob S. (46. Frank).
Grensrechter eerste helft: Arie.
Grensrechter tweede helft: Johan.
Toeschouwers: 29.

Commentaren zijn niet meer mogelijk.