René van der Gijp: “Lachen man, dat Papendrecht 3”

René van der Gijp: “Lachen man, dat Papendrecht 3”

Schaterend opent hij de deur van zijn fraaie huis in Dordrecht. “Je bent precies op tijd ouwe reus, dat is toch lachen man. Ik heb de hele dag en jij komt precies op tijd. Heb je op de hoek staan te wachten joh, hahahahaha. Mooi man.” Uw verslaggever wordt er verlegen van. Want bijzonder is het natuurlijk wel dat René van der Gijp bereid is zijn licht te laten schijnen op de reserve 6e klas en dan in het bijzonder op Zondag 3.

“Ik zet wel zo meteen even de televisie aan hoor. Lekker wedstrijdje kijken op de BBC. Maar jij wilde wat weten over VV Papendrecht Zondag 3? Zal ik het gewoon zeggen? Ja? Die kennen er helemaal niets van joh. Nee toch man, geen kloten. Maar dat geeft toch niets? Is toch leuk joh, beetje prutsen op veld 3? Schitterend toch, hahahahahaha.”

Voorzichtig probeer ik wat meer de diepte in te gaan. Wat vindt Van der Gijp van het tactisch concept van het derde? “Hou toch op man, met je tactiek. Die gasten die doen toch maar wat joh. Is toch al moeilijk genoeg om de bal bij iemand met dezelfde kleur shirt te krijgen? Is toch zo? Lekker door mekaar laten lopen joh, helemaal niet erg man.”

En de individuele kwaliteiten? Hoe denkt de voormalige rechtsbuiten daarover? “Zal ik ze eens doornemen dan? Beginnen met dat keepertje? Die geen lenzen in wil, maar verder de hele dag een bril met extra dikke glazen op heeft? Die ziet toch niks man. Geeft niks, is leuk joh. En die aanvoerder dan, die Veldhuis? Was die vroeger snel? Ja, met de leaseauto zeker, hahahahahaha. Van der Gijp is niet meer te stoppen. “Die Erikie Hoorn, da′s wel een leuke voetballer hoor, als je tenminste van blinde ballen naar voren houdt. Lekker lange bal op Frankie Glimmerveen waar die niet bij kan. Kan die kale lekker gaan schelden, prachtig toch. Scheurt die lekker weer een spiertje! Hahahahaha. Maar dan kan Sigtenhorsie hem lekker masseren toch? Die is toch fysio geweest? Die heeft tegenwoordig een jong vrouwtje, gaat die rode broeken dragen! Mooi joh, jong vrouwtje en dan een rood broekie aandoen.”

Van der Gijp moet even stoppen omdat de telefoon gaat. Het is Johan Derksen die hem wil bijpraten over de komende TV-uitzending. Op verzoek van Van der Gijp wil Derksen ook best een duit in het zakje doen. “Papendrecht 3 bestaat uit een stel volgevreten karikaturen die zo’n 20 jaar geleden al hadden moeten stoppen. Zo’n Uitermarkt is toch een lachwekkende jongen? Op je 50e denken dat je nog steeds een Pietje-Bell-uitstraling hebt? En die Theunisse? Trainer bij Drechtstreek? Daar hoort hij inderdaad thuis, bij die prutsclub.”

Van der Gijp neemt het gesprek weer over. “Weet je wat wel een erg goede voetballer is? Marcel Knipscheer. Lekker blind met de bal naar voren lopen en het dan niet meer weten. Moet ie dat hele eind weer terug joh, hahahaha. Lekker onderweg Duinhouwertje omver lopen, kost weer 5 minuten voordat die is opgestaan. Geweldig toch? En die Keizer? Is dat familie van Piet of van Hans? Heeft toch een Portugees vrouwtje? Heeft Ronaldo ook, maar die kan beter voetballen, hahahahahaha. Weet je wie er ook bij loopt? Reiniertje Wolsleger. Leuk ventje joh, moet je alleen geen ruzie mee krijgen. Die woont in Sint Willebrord met zijn meissie, als je daar ruzie mee krijgt heb je een heel dorp achter je aan man. Niet doen joh.”

“Wat ik van Van Wijngaarden vind? Gewoon lekker in de spits laten staan joh, kan die toch geen kwaad doen. Is toch zo? Af en toe op het hooffie mikken, gaat er misschien nog eentje in ook, als die niet geblesseerd raakt. Of lekker doorkoppen naar dat playboy-mannetje, Kennethje. Kan die lekker met het balletje gaan rennen en draaien tot die duizelig wordt. Ken die naast Duinhouwertje op het gras gaan liggen, hahahahahaha. Verzijltje der ook bij met zijn kale koppie. Die heeft de ziekte van Hedel, dat weet je toch wel ouwe pik, hahahaha. Mooi man.”

Er wordt aangebeld. René doet open. Het is Jan Boskamp die binnenkomt met een zak bamihapjes. René heeft geen trek. “Stop er gewoon één in je bek man, zeiksnor. Ik zal jou eens voor je muil slaan.” Van der Gijp krijgt een paar flinke tikken die hij lachend incasseert. Boskamp begint een heel verhaal over een linksback van AA Gent, waarop Van der Gijp zijn lachen niet meer kan houden. Boskamp ontploft: “Klootzak die je bent, lul, ik zal jou eens wat tikkies geven.”

Als de boel gesust is en Boskamp zijn 4e bamihap naar binnen heeft gewerkt, gaat Van der Gijp verder. “Weet je wat me leuk lijkt, Boskamp laten voetballen tegen die Herman Woudenberg. Lachen man, mekaar een beetje wegduwen, koppies tegen elkaar, beetje boos kijken. Hé, Jan, ouwe pik, jij en Woudenbergie een beetje duwen. En dan dat Italiaantje ertussen om de boel te sussen. Dell Aquilaatje. Kan je beter geen ruzie mee krijgen. Ligt er opeens een dooie duif op je kussen, hahahahahaha. Dan ken je beter met dat korfballertje ruzie maken, Louwmannetje. Leuk ventje joh. Beetje centjes verdienen door met autootjes te rijden. Die mist dat korfballen niet, alleen dat ie niet meer met Mady mag douchen is jammer natuurlijk. Dat had Lafourtje ook wel gewild, lekker onder het douchje met Mady, had Mady twee weekjes niet kunnen korfballen denk ik, hahahahaha. Boskamp verslikt zich in zijn 6e bamihap, zegt gedag en gaat terug naar België.

“Laat ze maar lekker hun gang joh, die dikke mannetjes. Willempie de Man lekker een opstellinkie maken. Allemaal streepjes erdoor omdat de helft geen zin heeft. Hele week een beetje mailtjes sturen en een verslaggie schrijven. Schitterend joh, ouwe pik. Leuk joh, Papendrecht 3. Kennen er geen kloten van, maar wel lekker zondagochtend bij het vrouwtje weg en een biertje drinken. Hé, ouwe reus, je moet gaan. Ik wil effe lekker voetbal kijken. Lekker op het bankie de hele middag.”

De oud-international loopt hoofdschuddend en lachend naar binnen. “Hé, doe ze de groeten bij dat derde hè. Ik kom misschien wel eens kijken maar niet heus, hahahahaha. Lachen man, dat Papendrecht 3.”

Uw verslaggever, Dordrecht 12 december 2013.

Commentaren zijn niet meer mogelijk.