Unitas 4 – Papendrecht 3: 8 – 1

Unitas 4 – Papendrecht 3:  8 – 1

Op zondag 27 oktober, feestdag van de heilige Alorus, of Aloir, 140 jaar nadat de Amerikaan Joseph Glidden octrooi aanvroeg op prikkeldraad, 285e geboortedag van de Britse kapitein en ontdekkingsreiziger James Cook, 202e geboortedag van de Amerikaanse uitvinder van de naaimachine Isaac Merritt Singer, 701e sterfdag van graaf Jan II van Brabant, 338e sterfdag van de Franse wiskundige Gilles Personne de Roberval, enkele uren na het einde van de zomertijd, reden we naar Gorinchem voor de ontmoeting met Unitas 4.

Gorinchem, uitgesproken als Gorkum, is een stad en gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De stad is vooral bekend vanwege de martelaren van Gorcum, 19 rooms-katholieke priesters en broeders die op 9 juli 1572 door de calvinistische watergeuzen gevangen genomen werden en die in een turfschuur buiten de stadskern van Den Briel werden opgehangen.
Op een oppervlakte van 22,01 km² waarvan 3,23 km² water wonen ruim 35.000 mensen. In het centrum ligt de goed bewaarde vestingstad, een beschermd stadsgezicht. Aangenomen wordt dat Gorinchem is ontstaan doordat vissers en boeren rond het jaar 1000 een nederzetting stichtten op wat hoger gelegen land nabij een monding van de Linge in de Merwede. De naam Gorinchem, “Gorinks Heem”, dat wil zeggen de woonplaats van de Goringa, de mensen van Goro, wordt het eerst genoemd in een document uit 1224 waarin Floris IV de Gorcumers de tolvrijdom in het gehele graafschap Holland bevestigt. Tussen 1247 en 1267 kwam Gorinchem en omgeving in het bezit van de heren Van Arkel. Otto van Arkel verleende Gorinchem op 11 november 1382 stadsrechten. Aan het eind van de 16e eeuw waren de middeleeuwse stadsmuren zo verzwakt dat zij werden vervangen door een nieuwe vestingwal met elf bastions. De nieuwe wal werd in 1609 afgerond en lag een stuk verder uit het centrum waardoor de stad tweemaal zo groot werd. Deze wal is nog bijna volledig intact. Van de vier stadspoorten is alleen de Dalempoort nog over. Een gedeelte van de Waterpoort bleef bewaard en is opgebouwd in de tuin van het Rijksmuseum te Amsterdam. In 1673 werd Gorinchem opgenomen in de (oude) Hollandse Waterlinie. De rol van de vestingwerken was begin 20e eeuw uitgespeeld. Gorinchem is lid van de Nederlandse Vereniging van Vestingsteden. De plaats telt 214 inschrijvingen in het rijksmonumentenregister.

Opnieuw was het behelpen met het aantal spelers. “Hoi JW, ben flink geblesseerd aan mijn hamstring. Zal hierdoor zeker de komende 3 wedstrijden over moeten slaan, helaas. Als ik weer speelminuten kan maken, laat ik het weten. Groet, Arie.” “Beste Jan Willem, Het gaat ‘m niet worden zondag a.s. Ik heb nog te veel last. Met vriendelijke groet, Luciën.” “Ha JWDM, ik ben er zondag bij en kan maximaal 1 helftje spelen, Gr Johan.” “Hallo, ik ben op dit moment snotverkouden en grieperig. Zondag ga ik wel redden denk ik. Maximaal één helft. Groeten Wilco.” “Hallo, ik ben erbij, de knie voelt nog steeds niet goed, maar wil het toch graag gaan proberen. Groet, Marcel.” “Ik nog steeds niet fit. Ik weet nog niet wat ik zondag ga doen, maar het wordt maximaal een halfje denk ik. Ik heb de keepersuitrusting en neem die zondag mee. Groeten, Jan Willem.”
Maar gelukkig konden enkelen die eerder geheel of gedeeltelijk buitenspel stonden, weer aansluiten. “Beste JW, na een paar dagen ziek op bed gelegen te hebben, ben ik a.s. zondag weer van de partij. Met vriendelijke groet, Herman.” Ramon: “Aanwezig.” “Ik hoop erbij te kunnen zijn, nu geen blessure. Groetjes, Frank.” Patrick: “Hoi, ben er zondag a.s. bij.” De redenen van Patricks afwezigheid vorige week waren nogal duister. Feit is dat hij niet mee kon spelen omdat hij zijn shirt kwijt was, dat later opeens opdook in de klerenkast van Kenneth die ook al om onduidelijke redenen een tijd niet gesignaleerd is. Geen idee wat die gasten uitspoken.
Het onderlinge vervoer werd wederom keurig geregeld. “Bij afwezigheid van Gerrit ga ik wel op doel. Ik ga zelf met auto. Wilco moet ik je ophalen? Gr Edwin.” “Edwin, Dat is goed! Zie je zondag. Groeten Wilco.” Onze vaste goalie kwam gelukkig gewoon. “Dag allemaal, zonder tegenbericht ben ik aanstaande zondag van de partij. Groet, Gerrit (doelverdediger).” “Johan: kun je Gerrit en mij op komen halen bij Gerrits flat? Laten we afspreken iets na 5 over 9. Neem je ook de tas met ballen en waterzak mee? Alvast bedankt. Groeten, Jan Willem.” “Hallo heren, de nolide rijdt om 6 over 9 voor. Gerrit, laat maar via whatsapp weten als de plannen nog wijzigen, Gr Johan.” Het is onbekend wat een nolide is. Waarschijnlijk een bolide die het net niet is.

Het is maar de vraag hoe lang ons team nog zal bestaan. Zondag 3 ligt zwaar onder vuur van de Verenigde Naties. Daar is een groot aantal klachten binnengekomen dat het spelpeil van Zondag 3 een bedreiging is voor het voortbestaan van de edele voetbalsport. VN-rapporteurs hebben een uitgebreid onderzoek aangekondigd. De onderzoeksleider heeft zich al in niet mis te verstane woorden uitgesproken tegen Zondag 3. “Het is onbestaanbaar dat in deze tijden zoiets mogelijk is. We snappen niet dat de regering niet ingrijpt. Als niet snel veranderingen doorgevoerd gaan worden, zullen we een resolutie indienen om Zondag 3 te laten verbieden.” De kwestie heeft in de media tot felle discussies geleid waarbij de uitlatingen van Van der Gijp de tegenstanders extra munitie bezorgd hebben. Een anonieme zegsvrouw: “Ik word tijdens het winkelen uitgelachen. Jij bent toch getrouwd met een Zondag3-speler? Hahahaha!!! Dat is heel zwaar hoor.” Fans hebben een speciale Facebook-pagina geopend, genaamd “Handen af van Zondag 3”. In korte tijd had deze al drie likes. Op Twitter zijn oproepen geplaatst voor een grote demonstratie op het Slobbengors, waarbij iedereen als een Zondag3-speler verkleed moet komen. Wordt ongetwijfeld vervolg.
Johan had de oplossing voor onze problemen. “Hebben wij nog behoefte aan een nieuwe/oude speler? Rainier Wolsleger heeft mij gevraagd of er plaats is voor een verdediger…. We horen het wel, misschien ff in de groep gooien.” “We beschikken over 18 spelers. Dat is best aardig wat. Zo zijn we al een keer met 17 man begonnen. Aan de andere kant: we worden steeds ouder en zijn steeds vaker en langer geblesseerd. De laatste weken was het steeds behelpen. De wedstrijd van twee weken geleden moesten we zelfs uit laten stellen omdat we niet genoeg man hadden. Ik heb er daarom geen moeite als er nog iemand bijkomt. Ik merk wel wat het wordt. Groeten, Jan Willem.”

De zondag begon met felle rukwinden en veel regen. Het was maar de vraag of het doorging. Wim bracht duidelijkheid. Zondag 27 Okt 2013 08:32:22: “Het gaat door!” Tijdens het voetballen zouden we nog enkele malen geteisterd worden door stortbuien, maar het veld was op zich prima bespeelbaar.
Chauffeur Johan en zijn passagiers Gerrit en Jan Willem kwamen op weg naar sportpark Molenvliet in een colonne Audi’s terecht. Bij Zondag 3 is duidelijk niets te merken van de financiële crisis.
Aan de wedstrijd zelf maken we maar niet al te veel woorden vuil. We troffen opnieuw een tegenstander die beter was en die in de beginfase elke kans in een doelpunt wist om te zetten. Terwijl wij weer de ene na de andere mogelijkheid misten. En toen de wekelijkse blessuregolf op gang kwam, was er geen houden meer aan. We eindigden met twee keer zoveel gekwetste en/of zieke als fitte spelers, eindstand: 8 – 1. Maar we mochten ons gelukkig prijzen met een uitstekende scheidsrechter.
Wederom speelden we niet superslecht en bij vlagen was het zelfs heel aardig, maar op het ogenblik zit gewoon alles tegen. En kansen benutten hè, dat blijft ons probleem tijdens competitieduels. We zijn niet voor niets de minst scorende ploeg van onze competitie. Patrick kreeg in de openingsfase twee kopkansen die geen doel troffen. Herman zette Rob S. alleen voor de Unitas-goalie, maar met links schoot hij naast de rechter paal. Ook Rob U. kwam oog in oog te staan met de Unitas-doelman, maar zijn schot richting de rechter benedenhoek werd door de keeper naast getikt. Hij kreeg ook nog een uitstekende kopkans op 2 meter afstand van het doel, maar tussen een aantal Unitas-verdedigers raakte hij de Unitas-keeper. Ook Ramon wist niet te scoren met zijn schoten. Wilco werd een paar keer diep gestuurd, maar hij kwam niet goed uit met zijn passen, waardoor een Gorinchemse verdediger de bal tot hoekschop kon verwerken. Uiteindelijk was het Frank die de eretreffer maakte door alleen voor de doelman van de opponenten met links in de rechterhoek te schieten. Hij staat hierdoor samen met Kenneth bovenaan de lijst met topscorers.

Frank is Doelpuntenmaker, Rob S. Grensrechter en Jan Willem de Man van de Week. Jan Willem begon langs de kant, maar ondanks de vele tegendoelpunten bleef hij volgens Johan opvallend rustig, ook toen hij binnen de lijnen gekomen was. Jan Willem kreeg daar veel complimenten voor. Dat rustige zal wel weer snel voorbij zijn, maar deze hebben we maar mooi meegepakt.
In de kantine was de nederlaag snel vergeten. Edwin had een plastic tasje bij zich van H&M, waaruit hij twee slierten tevoorschijn haalde waar iets onderaan bungelde en die voor stropdassen door moesten gaan. Hij had echter nog nooit een stropdas om gehad en had weliswaar op internet gekeken hoe je een stropdas moet strikken, maar ondanks dagen gepruts was het hem niet gelukt. Gelukkig bracht Wim redding. Daar zijn aanvoerders voor.

Opstelling: Gerrit; Marcel, Wim (73. Patrick), Edwin (46. Johan (65. Jan Willem), Eric; Rob S. (37. Wilco), Ramon, Rob U., Herman; Patrick (49. Edwin) en Frank.
Grensrechter: Jan Willem (55. Rob S.).
Toeschouwers: 16.

 

Commentaren zijn niet meer mogelijk.