Right’Oh 4 -Papendrecht 3: 11 – 0

Right’Oh 4 -Papendrecht 3: 11 – 0

Op zondag 26 januari; naamdag van de heilige Augustinus (ook Eystein) van Trondheim; Australia Day, de Australische nationale feestdag; de Onafhankelijkheidsdag van Koeweit; de Dag van de Republiek in India; 109 jaar nadat een werknemer van de Premiermijn in Zuid-Afrika de Cullinan vond, de grootste ongeslepen diamant die tot nu toe op aarde is gevonden; 82 jaar nadat Ernest Lawrence octrooi aanvroeg op het cyclotron; de 103e geboortedag van de Duits-Amerikaans natuurkundige en Nobelprijswinnaar Polykarp Kusch; de 9e sterfdag van Rudi Falkenhagen, speelden we op het Gemeentelijk Sportpark van Geertruidenberg het eerste competitieduel van 2014 tegen Right’Oh 4.

Geertruidenberg ontleent zijn naam aan Gertrudis van Nijvel, die hier in de zevende eeuw op een berg (heuvel) een klooster zou hebben gesticht. In de stad zijn echter geen sporen van bewoning aangetroffen van voor de elfde eeuw. In werkelijkheid lagen hier bezittingen van de Abdij van Nijvel. Geertruidenberg maakte deel uit van het graafschap Holland en het latere Gewest Holland, en was de eerste plaats in het graafschap die stadsrechten kreeg, in 1213. Vanwege de strategische ligging kon de stad zich voorspoedig ontwikkelen en werd ook wel “Sleutel van Holland” genoemd. Aan de bloeiperiode kwam een einde met de verovering in 1420 door het Kabeljauwse Dordrecht en de Sint-Elisabethsvloed van 1421. De stad werd zwaar beschadigd, verloor zijn handelsfunctie en raakte veel van zijn voorrechten kwijt. De strategische ligging maakte Geertruidenberg ook een gewild bezit voor elkaar bevechtende mogendheden. Zo wisten tijdens de Tachtigjarige Oorlog de Spanjaarden de stad in 1589 te kopen van de Engelsen, die eigenlijk aan de zijde van de jonge Republiek vochten. Vier jaar later heroverde Prins Maurits de stad weer tijdens het Beleg van Geertruidenberg. Geertruidenberg maakte nu weliswaar geen deel uit van de Generaliteitslanden, maar lag wel op de grens ervan en mede daardoor zeer excentrisch ten opzichte van Holland, waar het deel van uitmaakte. Hieronder leed de economie van het stadje. In de 2e helft van de 18e eeuw werd Geertruidenberg een garnizoensstad. Eind 18e eeuw werd de stad echter ingenomen door de Fransen. In 1807 werd de stad van Holland losgekoppeld. Met de vorming van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden in 1815 werd Geertruidenberg onderdeel van de provincie Noord-Brabant.

Het viel mee met het aantal afzeggingen. “Dag JW, aanstaande zondag (26/1) ben ik er nog niet bij. In februari hoop ik onze rood-zwarte kleuren weer te verdedigen. Vanzelfsprekend houd ik je op de hoogte. Groet, Gerrit.” “Hallo allemaal, Gerrit heeft zich afgemeld voor de uitwedstrijd van zondag 26 januari tegen koploper Right’Oh 4. Dat betekent dat een veldspeler op het doel zal moeten. Ik merk wel wie zich als vrijwilliger opwerpt. Ik heb de keepersuitrusting thuis liggen en neem die zondag mee. Groeten, Jan Willem.”
Herman: “Ik ga wel op doel.” “Rob U.: Als jullie het niet erg vinden, ga ik maar een keertje op doel denk ik…..” “Aanwezig! Aangezien ik nog herstellende ben van een vingerkwetsuur, zal ik iig niet kunnen keepen. Misschien moeten we het avontuur met Rob U dan maar eens proberen. Grt. Edwin.” “Hoi mannen, ik had me al aangemeld als keeper bij JW, maar als de meerderheid het avontuur met Rob U. aan wil gaan, dan schik ik me daar wel in hoor. Maar als Rob U. net zoveel beweegt als in het veld dan moeten wij voorkomen dat er een schot op doel komt, want anders vrees in met grote vrees 🙂 .”Rob U.: “Herman, lijkt me bij nader inzien toch beter dat jij keept…. Mijn kracht ligt toch meer in de combinaties zoeken op het middenveld en dan verwoestend uithalen op het doel…..”
“Ben ik niet aanwezig. Groeten Wilco.” Ramon schreef eerst: “Van de partij!” Maar later: “In tegenstelling tot mijn eerdere berichtgeving moet ik zondag helaas afhaken. Volgende week ben ik weer van de partij.”

“Hallo JW, ben niet fit voor a.s. zondag. Helaas moet ik me afmelden voor de 26e, weer te veel last van de knie. Probeer het volgende week, maar dat laat ik je nog tijdig weten. Groet, Marcel.” “Hallo Marcel, vervelend om te horen. Zit er wel een beetje vooruitgang in met je knie? Je begint al bijna net zo’n kreupele te worden als ik. Ik heb dit seizoen in de competitie pas 1 volledige wedstrijd meegedaan en ben voorlopig nog niet fit na die doodschop van bijna 2 maanden geleden. Ik hoop het toch te gaan proberen zondag, maar pijnvrij zal het zeker niet zijn. Ik merk wel wanneer het weer met je gaat. Voorzichtig aan en niet forceren zou ik zeggen. Groeten, Jan Willem.” “Hallo JW, uiterst vervelend voor je. Bij mij is het gewoon tobben met die knie sinds die ene wedstrijd, toen die speler mij torpedeerde. Nu is het weer slecht, ben bang dat ik toch mri-scan moet aanvragen. Maar nog wat rust en volgende week proberen. Groet, Marcel.” “Hallo Marcel, het lijkt me zeker verstandig je knie goed te laten bekijken. Van mijn enkel zijn foto’s gemaakt in het ziekenhuis en daarop was niets bijzonders te zien. Ik ben weliswaar voorlopig nog niet pijnvrij, maar ik weet in elk geval zeker dat het niets ernstigs is. Sterkte in elk geval met je knie. Groeten, JW.”

Rob S.: “Benner gewoon weer bij de komende wedstrijd!! Op 26 jan. 10 k test binnen het uur dus het moet kunnen! Groet Rob de 1ste.” “Sorry Rob de tigste, dit kan ik niet helemaal volgen. Ga je aanstaande zondag 26 januari eerst 10 km lopen binnen het uur en daarna nog een wedstrijd met ons spelen? Normaal heb je tijdens anderhalf uur al moeite met het lopen van 10 meter. Groeten, Jan Willem.” “Rob S.: Nee, ik ben er gewoon met voetballen. Ik heb de test al gedaan op Tenerife! Groet Rob.” “Hi all, iemand heeft m’n tenue (14) geleend terwijl ik geblesseerd was. Wie heeft ‘m en kan dit individu (een medespeler) mijn voetbalkledij meenemen? Graag reply. Groet, jullie allen Rob (bie S).” “Hallo Rob, Arie heeft volgens mij je tenue. Dus je kan je het beste tot Arie wenden. Groeten, Jan Willem.”
“Naar verwachting van de partij! Aanstaande zondag present. Groetjes, Frank.” “Johan: Ik ben d’r hoor!” “Hallo, ik ben er. Gr Gerardo.” Patrick: “Hoi, ben er komende zondag bij.” Hallo, ik kan er bij zijn. Gr, Wim.” “Morgen, ik ben er en
fit 🙂 . Gr Rainier. Eric: “Hey, ben zondag aanwezig hoor. Tot dan.” “Ik ben d’r hoor! Met vriendelijke groet, Luciën.” Kenneth: “Ik ook hoor! Kessi.”
“Hoi, de hamstrings krijgen voorlopig nog welverdiende rust. Tegen de tijd dat er weer wedstrijden aankomen, ga ik ze weer belasten en uittesten en dan de reactie afwachten. Laat je daarna weten hoe het er voor staat. Groet, Arie.” Gevolgd door: “Ha die JW, had je vanavond onderstaand mailtje gestuurd maar zie dat deze is blijven hangen in mijn Postbus Uit!!!! Werkt niet meer. Probeer het bij dezen nog een keer via webmail. Wil je me laten weten, als je deze ontvangen hebt….. Ben er zondag gewoon bij!!!! Graag een halve! Groet, Arie.” “Hallo Arie, ik heb je bericht ontvangen. Wil je als wissel beginnen of sta je liever de tweede helft wissel? Tot zondagochtend. Groeten, Jan Willem.” “Hoi, ik wil graag beginnen met spelen. Tot zondag. Groet, Arie.”

Op zaterdag waren nog optimistische geluiden te horen. “Beste JWDM, ik haal je op. De 3e helft sla ik over en ga meteen na de overwinning naar huis. Gr Johan.” “Succes tegen de bovenste. Als jullie (we) spelen zoals de eerste helft thuis, pakken jullie (we) ze. Groet, Marcel.”
In de kleedkamer constateerde Gerardo dat niks veranderd is. Ondanks dat hij slechts twee keer had kunnen meedoen, stond hij in de opstelling gewoon een helft wissel. En terecht.
We begonnen gewoon goed, zoals de eerste helft thuis. We speelden georganiseerd en compact. Bij balbezit van de opponenten zaten we er dicht op, waardoor ze nauwelijks in ons strafschopgebied konden komen. En in balbezit gingen we menigmaal naar voren wat tot enkele kansen leidde die helaas niet benut werden. Patrick kopte nog wel raak, maar hinderde daarbij de goalie in zijn doelgebied, waardoor de treffer terecht niet werd toegekend. En als zo vaak: als wij de kansen niet benutten, dan doet de tegenpartij dat wel. Het eerste de beste schot tussen de palen ging meteen tegen het doelnet. Niet veel later zag de arbiter in een duel tussen Wim en een tegenstander in ons strafschopgebied een penalty, die benut werd. In het laatste kwartier voor rust verslapten enkelen van ons. Opeens werd niet meer goed gedekt met nog twee tegentreffers tot gevolg, ruststand: 4 – 0.
In de rust werd afgesproken om er ondanks de naderende nederlaag een leuke pot voetbal van te maken. De meesten maakten er helaas alleen een leuke pot voetbal voor de tegenstander van. Gelegenheidsdoelman Herman werd op een stuitende wijze in de steek gelaten en zag de ballen aan alle kanten om zijn oren vliegen zonder dat hij er iets aan kon doen. Arme Herman. Hij zal zich in het vervolg wel een paar keer achter de oren krabben wil hij zich nog eens opofferen en op het doel gaan.
Het is algemeen bekend dat onze aanvallers en middenvelders een broertje dood hebben aan verdedigen, maar in de tweede helft maakten ze er echt een potje van. Ze bleven steevast op de vijandelijke helft staan als Right’Oh 4 ten aanval trok, waardoor onze defensie voortdurend een overmacht aan Brabanders op zich af zag komen. De verdedigers werden er moedeloos van. Zolang de mannen van Right’Oh rustig de bal rondspeelden op eigen helft, wilde de meerderheid nog wel bij zijn directe tegenstander gaan staan, maar zodra die de middellijn overstak, bleven we massaal op hun helft staan en lieten het aan de paar goedwisselende verdedigers over.
Jan Willem had als goede voornemen voor het nieuwe jaar niet steeds te gaan schreeuwen in het veld, maar op een gegeven moment was hij het aanhoudende commentaar van ploeggenoten vanuit de middencirkel, terwijl het verdedigingsblok de zoveelste kans van de opponenten onschadelijk probeerde te maken, spuugzat. Toen hij de zoveelste tegentreffer van mijlenver zag aankomen en die probeerde te verhinderen door de hulp in te roepen van enkele ploeggenoten, kreeg hij als commentaar: “We staan toch goed, joh!”, om een paar seconde later de bal weer uit het net te kunnen vissen. Jan Willem dacht nu toch wel zijn punt gemaakt te hebben, maar nee hoor, meende de meerderheid van het team die vanaf 60 meter afstand had staan toekijken, het lag toch echt wederom aan de verdediging. Jan Willem wilde nog wat terug zeggen, maar toen zei Edwin: “Laat maar, dat heeft geen nut. Ze luisteren toch niet, snappen er niets van en doen alleen wat ze zelf willen.” Wijze woorden.
Toen vervolgens enkelen stopten met elke vorm van inspanning omdat ze van hun wederhelften fit dienden te zijn voor indoorskiën (Johan) of Piratenland (Rob S.), aan het bedenken waren wat voor smoes nu weer gebruikt moest worden om onder het lang geleden beloofde rondje uit te komen (Patrick), of hun favoriete voetballers als John Goossens (Luciën), Stefan de Vrij (Eric) en Appie Happie (Kenneth) begonnen te imiteren, dreigde een monsterscore. Gelukkig haalden Jan Willem, Edwin en de uitstekend ingevallen Rainier wel hun niveau en veel weg, waardoor een recordnederlaag uitbleef. Uiteindelijk bleef de schade beperkt tot 11 – 0. Een al met al dik verdiende nederlaag die echter gemakkelijk een heel stuk kleiner had kunnen zijn als iedereen zijn best gedaan had.

Luciën is Grensrechter en Herman Doelman van de Week. Edwin en Jan Willem zijn de Spelers van de Week. Peter Sonneveld is Supporter van de Week. Ons voormalig teamlid en voetballer van Right’Oh was echter al weer snel weg. Ook hij kon ons gepruts niet lang aanzien. Als pleister op de wonde was de derde helft top. Die wonnen we dan ook glansrijk.
Toen Jan Willem en Edwin als laatsten in de kleedkamer zaten, stonden daar nog drie tassen, één te veel dus. Jan Willem besloot te gaan kijken welk nummer op de achtergelaten voetbaltas stond. Dom natuurlijk, want dat kan er uiteraard maar één zijn. In de kantine wisten de aanwezigen ook direct wie zo dom geweest was om zijn tas te vergeten. Rob U. – want hij was het uiteraard – zei daarop dat je steeds meer vergeet naarmate je ouder wordt. In Robs geval is dat al vroeg begonnen. Vooral jammer dat hij totaal vergeten is, hoe je moet voetballen.

Opstelling: Herman; Edwin, Wim (29. Rainier), Eric en Jan Willem; Gerardo (46. Rob S.), Arie (39. Frank), Johan en Rob U. (77. Patrick); Kenneth en Patrick (46. Luciën).
Grensrechter eerste helft: Luciën.
Grensrechter tweede helft: Wim (71. Gerardo).

Commentaren zijn niet meer mogelijk.