Virtus 5 – Papendrecht: 3 – 1

Virtus 5 – Papendrecht: 3 – 1

Op zondag 14 september; naamdag van de heilige Everhard van Berne; de 491e sterfdag van de Utrechter Adriaan Floriszoon Boeyens, de latere paus Adrianus VI, de enige Nederlandse paus; de 467e geboortedag van de Nederlandse staatsman Johan van Oldenbarnevelt; de
165e geboortedag van de Russische psycholoog en Nobelprijswinnaar Ivan Pavlov; 55 jaar nadat de Russische Loena 2 als eerste ruimtevaartuig een ander hemellichaam, de maan, bereikte; 29 jaar na de eerste aflevering van de tekenfilmreeks ‘De avonturen van de Gummi Beren’; begon voor ons het seizoen 2014/2015.

Begin september kregen we dan eindelijk de lang verwachte e-mail.

“We beginnen met een uitwedstrijd: zondag 14 september 2014 Virtus 5 – Papendrecht 3 Aanvang: 10.00 uur. Adres: Sportpark De Meeren, Westrand 3, Zevenbergen, tel.: 0168 – 325036. Het sportpark heeft drie speelvelden waaronder een kunstgrasveld. Normaal hoef je alleen wat van je te laten horen als je niet kan of niet helemaal fit bent, maar aangezien dit de eerste wedstrijd van het seizoen is, zou ik aan eenieder willen vragen om te reageren en te laten weten of je wel of niet komt. Ik zou iedereen willen vragen zo snel mogelijk wat van je te laten horen zodat we tijdig weten hoeveel mensen we hebben. Als je niet reageert nemen we aan, dat je daartoe niet in staat bent, bijvoorbeeld omdat je op vakantie bent en dus niet meedoet de 14e. Je wordt dan niet in de opstelling opgenomen. Ik denk overigens dat in het geval van Rob & Rob niemand dat erg vindt. Ik heb trouwens al een soort van afmelding ontvangen: “Onderwerp: Begin seizoen, van: Corry van Wijngaarden. Hoi JW, zo’n eerste wedstrijd zijn alle spelers fit en gemotiveerd. Duurt meestal maar 1 wedstrijd. Ik meld me alvast reserve voor de eerste gehele wedstrijd. Mocht je toch te weinig spelers hebben, dan ben ik alsnog beschikbaar hoor.” Patrick: betekent dit nu dat je niet komt, maar mochten we er te weinig hebben, dat we dan alsnog een beroep op je kunnen doen? Heeft trouwens iedereen al voor vervoer gezorgd? Johan: kan je Gerrit en mij op komen halen bij Gerrit om 5 voor 9? Alvast bedankt. “Komt voor de bakker! Gr Johan.” Groeten, Jan Willem.” Beste JW, ik ben inderdaad niet aanwezig, echter bij te weinig spelers kom ik alsnog….”

De eerste reactie was hoopvol. Rob U.: “I am currently out of the office. Your e-mail will not be read every day.” Gevolgd door: “Hoi Jan Willem, zondag kan ik helaas niet meespelen, dan ben ik op zee voor mijn werk, weer eens wat anders dan een groen veld…. Succes! Groet, Rob.”
De een was fitter dan de ander. Ramon: “Present, present… Kan niet wachten, inmiddels topfit!” “Present. Gr Edwin.” “Dag JW, ik ben er! Groet, Gerrit.” Johan: “JWDM, ik ben d’r hoor!” “Present! Met vriendelijke groet, Luciën.” Eric: “Aanwezig, maar heb wel storingsdienst….” Kenneth: “Aanwezig. Kessi.” “Met een paar vakantiekilo’s een heleboel Frank erbij!” Rainier: “Hi, ben er.” “Hallo JW, ik sta klaar om zondag op m’n nieuwe positie te gaan beginnen, gezien mijn spel van afgelopen zomer moet dat geen probleem zijn 🙂 . Ben er zondag dus bij. Groet, Marcel.”
“Het zal voor mij erg moeilijk worden om met regelmaat te komen spelen. Uiteraard vind ik het jammer. Zoals jullie weten heb ik zondag andere verplichtingen. Dus ik wil iedereen veel succes wensen en hoop toch nog eens een balletje te mogen trappen met jullie. Mvrgr sportgroet, Herman.”
“Hallo Jan Willem, ik ben er niet bij. Heb fysiotherapie en kan zeker nog niet voetballen. Ik had een zweepslag en achillespees gescheurd. Ik loop nu eindelijk sinds 2 weken normaal. Ben echt een tijd uit de roulatie geweest. Aankomende wedstrijd zeker niet. Groet Gerardo.” “Hallo Gerardo, dat klinkt behoorlijk heftig, zeg. Ik kan me niet herinneren dat er echt iets gebeurde toen je eruit ging. Voor mijn gevoel verstapte je je alleen. Laten we afspreken dat we je pas weer in de opstelling opnemen als je weer wat van je hebt laten horen en wanneer het echt weer gaat. Succes met je herstel. Groeten, Jan Willem.”
“JW, bedankt voor de mail! Voor mij graag een halve wedstrijd tegen Virtus. Groet, Arie.” “Hallo Jan Willem, ik ben erbij, kan één helft spelen. Mijn enkel is nog steeds niet 100% hersteld. Groeten Wilco.” “Hallo Jan Willem, ik heb last van mijn rug. Ben er wel bij, maar start graag als wissel. Dan zie ik verder wel of het in de tweede helft nodig is om in te vallen. Groeten, Wim.” Wim bleek dusdanig geblesseerd, dat hij niet mee kon voetballen.

Ondanks herhaalde dringende oproepen om een reactie was er weer een Rob die dat niet deed. En deze keer was het niet Rob U. De teammanager besloot Rob S. daarom te bellen, maar pas vrijdagmiddag kreeg hij hem te pakken. Op de vraag waarom hij niet van zich had laten horen, antwoordde hij: “Oh, moest dat dan?” Tig mails gekregen en er gewoon niet behoorlijk naar kijken. Hij leest mails kennelijk net zo goed als het voetbalspel: niet dus. Wat een sukkel. Maar hij kwam wel, de drommelse doerak, domkop, druiloor en deugniet.
“Hallo allemaal, Arie, Wilco, Wim en ikzelf zijn zo vriendelijk geweest zich aan te melden voor een wisselbeurt. Daarmee zijn in principe de 11 mensen die starten, bekend. Van die 11 zijn er ongetwijfeld een stel die geen hele wedstrijd kunnen spelen, maar die dit verzwijgen. In de loop van de wedstrijd zal wel duidelijk worden hoe iedereen ervoor staat. Dat zal in het geval van de meesten ongetwijfeld niet best zijn. Arie: neem jij de tas met ballen en waterzak mee? Groeten, Jan Willem.”
Ramon: “Hehehe…spreek voor jezelf JW. Heb net een Spartaanse training van 3 maanden achter de rug…ben topfit!” “Hoi JW, ik neem de tas met ballen en waterzak mee. En rij met Rob S. mee. Gr, Arie.”

Om half 10 waren we op sportpark De Meeren in Zevenbergen, gemeente Moerdijk. De eerste schriftelijke gegevens over Zevenbergen dateren uit het einde van de 13e eeuw, toen de plaatsnaam in enkele oorkonden verscheen. Zevenbergen was toen al een volledige plaats, met een heer, een haven en een voor die tijd een aanzienlijke economie. In 1283 werd Willem Hugemanszoon als de eerste heer van Zevenbergen genoemd. Hij was de neef van de toenmalige heer van Strijen – nu is dat Gerardo. Zevenbergen was een Hollandse stad. Het stratenpatroon van de middeleeuwse stad is ook nu nog grotendeels aanwezig. Zevenbergen werd later ingenomen door Hertog Jan III van Brabant en tot stad verheven, waarbij het stadsrechten verwierf. In 1365 ontstond de heerlijkheid Zevenbergen als onderdeel van het Graafschap Holland. Op 21 december 1805 werd een nieuwe scheiding tussen Holland en Bataafs-Brabant gemaakt. Sindsdien is Zevenbergen Brabants. Tijdens de watersnoodramp van 1953 stond ongeveer twee derde van de gemeente onder water, maar de stad bleef gespaard. Zevenbergen telt
16 rijksmonumenten.

We hadden in de eerste helft moeite om op gang te komen. Ons aanvalsspel bestond uit het naar voren rossen van de bal, waarna Kenneth maar moest uitzoeken wat hij daarmee kon doen. De andere spits, Frank, en de overige Papendrechters hadden geen enkele behoefte om Kenneth van steun te voorzien, maar ondanks een overmacht aan tegenstanders wist Kenneth enkele malen dicht bij het Brabantse doel te komen. In zijn eentje kon hij de klus begrijpelijkerwijs niet klaren, waardoor wij voor de rust niet scoorden.
Verdedigend hadden wij het aardig voor elkaar behalve, zoals altijd, bij standaardsituaties. Tijdens de eerste de beste Virtus-hoekschop was het raak. Al 30 jaar geldt bij ons dat bij een corner mensen bij de palen gaan staan. Normaal zijn dat Wim en Jan Willem en als één van hen niet meedoet, zorgt de ander er wel voor dat de andere paal afgeschermd wordt. Jan Willem en Wim stonden beiden langs de kant en gingen ervan uit dat de 11 Papendrechters binnen de lijnen er wel voor zouden zorgen dat de palen afgeschermd zouden worden. Niet dus. Niemand had behoefte om zich daar mee bezig te houden. Dus toen na de hoekschop de Virtus-spits tussen drie man van ons ongehinderd de bal zachtjes richting de tweede paal kopte, huppelde deze langzaam tegen het net: 1 – 0.
Met de tweede treffer was het niet beter gesteld. Virtus 5 kreeg op 20 meter voor ons doel, ter hoogte van onze linkerpaal, een vrije trap te nemen. Een muurtje werd opgesteld om de linkerpaal af te schermen. Een Virtus-speler krulde de bal rustig en probleemloos om het muurtje langs de voor ons verkeerde kant van de linkerpaal: 2 – 0, tevens de ruststand.

In de rust werden de nodige wissels doorgevoerd en dat werkte duidelijk positief. Opeens waren we heer en meester op het veld en golfde de ene na de andere prachtige combinatie over de Virtus-helft. Alleen duurde het even voordat de bal tussen de palen kwam. Enkele doelpogingen waren net niet succesvol en een schot van Wilco werd door een Virtus-verdediger van de doellijn gewerkt.
En kwartier voor tijd was het eindelijk raak. Na de zoveelste vloeiende aanval werd Ramon op rechts vrijgespeeld. Hij zette voor en Kenneth zorgde voor de aansluitingstreffer.
We gingen vol op jacht naar de gelijkmaker en waren daar enkele malen dichtbij. Achterin waren we nauwelijks meer te vinden en dat bood voor Virtus 5 de mogelijkheid om te counteren. Een paar minuten voor tijd zetten de gastheren een goede uitval op die doeltreffend werd afgerond: 3 – 1, tevens de eindstand.

Zoals bekend heeft na de succesvolle bekercampagne van vorig seizoen de strenge teammanager JWDM een stapje teruggezet en is WimV weer de hoofdverantwoordelijke. De spelers waren tijdens de trainingsstage heel tevreden met die vriendelijke oom. “Er mag weer gelachen worden”, aldus aanvoerder Duin. Dat hoor je vaker over WimV. Hij is de peoples manager, de gezellige tsaar.
De kranten waren genadeloos over de nederlaag van Zondag 3. We zagen koppen als: ‘Rampscenario’, ‘Enorme blunder nekt kleurloos Zondag3’, ‘Waardeloos’, ‘Chagrijn alom’, ‘Hoe Zondag 3 de afgang verwerkte’. Met name de voortdurende veranderingen van het spelsysteem werkten ergernis op. Afwisselend 1-4-4-1-1, 1-5-4-1, 1-5-3-2, 1-3-4-3 etc. Niemand werd er meer wijs uit.
Vooral het gebruikelijke interview na afloop van de wedstrijd zorgde voor spektakel. Jack van G. was kwaad op WimV omdat hij na de nederlaag maar niet op kwam dagen. Jacks hoofd was daardoor nog roder dan normaal. Uiteindelijk schoof de coach na een half uur aan, met een hoofd nog roder dan dat van Van G. “Ik denk dat ik mezelf even in bescherming moest nemen door iets langer weg te blijven dan normaal”, legde WimV zijn vertraging uit, “want ik was des duivels.” Jack van G.: “Ik begreep je coaching niet.” WimV: “Jij zei zelf dat we misschien nog terug moesten naar het oude systeem. Ik heb nog naar je geluisterd. Je praat jezelf helemaal klem.” Vervolgens volgde een spelletje welles-nietes.
In de studio begrepen de analytici Ronald de B. en Bert van M. er helemaal niets van. Een nederlaag in de eerste competitiewedstrijd kan onderweg nog wel gerepareerd worden, maar hoe dit verlies tot stand kwam en de keuzes van de coach, rechtvaardigen nu al een crisissfeer. Hij goochelde met spelsystemen voor en tijdens de wedstrijd.
WimV zou het helemaal anders gaan doen dan JWDM. Die had alleen maar reactief voetbal gespeeld. Onder WimV zou het weer ‘proactief’ worden, ‘Zondag3 School Plus’. Het kwam met nauwelijks verholen dedain voor JWDM uit zijn mond. Hoe het ging in Zevenbergen werpt de vraag op: wat zijn alle publieke uitlatingen van WimV waard geweest? Hoe zit het met zijn geloofwaardigheid? Zou er ooit een Zondag3-coach sneller van zijn geloof zijn afgevallen? Nuchter beschouwd waren daar slechts 8 minuten voor nodig.
Vooraf was WimV stellig over zijn bedoelingen. Neem zijn betoog over dat je met vijf man achterin niet beter zou verdedigen. Letterlijke quote: “Want dan vechten spelers zich niet meer in het duel. Dan ruiken ze het gevaar niet meer en dat moeten ze wel, het gevaar ruiken. Virtus 5 speelt met één centrale spits. Als je daar al met drie centrale verdedigers tegen zou moeten spelen… Bovendien kom je dan ergens anders op het veld iemand tekort.”
Toch begon Zondag3 met drie centrale verdedigers die bovendien niet konden voorkomen dat de enige Virtus-aanvaller vrij kon inkoppen bij de 1 – 0. WimV gaf de dreiging van de opkomende Virtus-backs als reden op voor zijn ommezwaai. Hij wilde daar geen aanvaller aan opofferen. Maar van de weeromstuit stonden beide Virtus-backs nu soms volledig vrij. Ronald de B. reageerde op de beginopstelling van Zondag 3 met: “5-3-2???? Wel heel snel van gedachten veranderd!!!” In de perskamer reageerde Bert van M. al even verbaasd. Hij vroeg zich af: “Als je dit signaal afgeeft, kan Zondag 3 dan nog wel spelen met vier man achterin? Is TPO 3 thuis straks dan ook een duel in de categorie ‘gevaarlijk, code rood’? Of Madese Boys 7 uit?”

Arie is Grensrechter, Wim Supporter, Wilco Invaller en Kenneth Topscorer en Speler van de Week. Het was trouwens een leuke wedstrijd tegen een fijne tegenstander en met een rustige en prima scheids. Bedankt mannen. Aan de kousen had het niet gelegen. Hoofdsponsor Louwman had voor iedereen een nieuw paar meegenomen. Bedankt Luciën. Hij was toch al helemaal door het dolle want tot twee maal toe trakteerde hij ons op hapjes. De tweede ronde met bitterballen liet hij heel tactisch pas bezorgen toen enkelen al huiswaarts waren gekeerd en de rokers buiten stonden, zodat de echte liefhebbers meer hadden. Klasse, Luciën!

Opstelling: Gerrit; Marcel, Edwin, Rainier (46. Jan Willem) en Eric; Rob S. (46. Wilco), Ramon, Johan (46. Arie) en Luciën; Frank en Kenneth.
Assistent-scheidsrechter eerste helft: Arie.
Assistent-scheidsrechter tweede helft: Rainier.

Commentaren zijn niet meer mogelijk.