HZ ’75 3 – Papendrecht 3: 2 – 1

HZ ’75 3 – Papendrecht 3:  2 – 1

Op zondag 21 december; naamdag van de heilige Anastasius van Antiochië de Jongere; 851 jaar nadat Midden-Nederland getroffen werd door de Sint-Thomasvloed; 116 jaar nadat de Pools-Franse schei- en natuurkundige en tweevoudig winnaar van de Nobelprijs Marie Curie en haar man, de Franse natuurkundige en Nobelprijswinnaar Pierre Curie, radium ontdekte; 47 jaar na de lancering van de Apollo 8, het eerste bemande ruimtevaartuig dat rond de maan cirkelde; de 26e sterfdag van de Nederlandse etholoog en Nobelprijswinnaar Nikolaas Tinbergen; ruim 13,5 uur voor het begin van de astronomische winter; werd op sportpark Het Moerbos in Hooge Zwaluwe afgetrapt voor onze laatste competitiematch van 2014.

“Hoi Jan Willem, volgens mij heeft Rob nog niet doorgegeven dat hij nog steeds op zee zit. Hij speelt aanstaande zondag helaas weer niet mee. Groetjes Petra.” “Hé Rob, als je met de feestdagen nog niet thuis bent, gaan wij wel bij Petra langs, hoor. Groeten, Jan Willem.”
“Hoi Patrick, de laatste wedstrijd voor de winterstop is op zondag 21 december, uit in Hooge Zwaluwe. Dan heb ik al de nodige afmeldingen staan, dus het zou wel fijn zijn als je dan wel komt, al is het maar voor een halfje. Enig idee of dat gaat lukken? Ik hoop het wel want we hebben nog steeds je nieuwe Audi A7 nog niet gezien. Het wordt hoog tijd dat je ‘m komt showen. Groeten, Jan Willem.” Patrick: “Hoi JW, 21e houden we wel ff contact de week ervoor.”

“Hallo allemaal, Gerrit en Gerardo doen niet mee. Gerrit komt wel supporteren. Groeten, Jan Willem.” “Ondergetekende gaat als supporter graag mee naar Hooge Zwaluwe. Kan één van de supportersbussen mij thuis komen oppikken? Groet, Gerrit.” Johan: “Yep, de VW bolide haalt je op!” “Het lijkt me het handigst om gewoon
om 9.32 uur af te spreken voor de flat van Gerrit. Ik kom daar wel naartoe gelopen. Groeten, Jan Willem.” Johan: “Prima!”

Een observerende lezer – veel zullen het er niet zijn – zal gemerkt hebben dat 1 naam ontbreekt in het rijtje met afmeldingen. “Klopt dat?”, vraag je je wellicht af. Ja, dat klopt. “JW, vooralsnog kan ik de 21e meedoen, als het niet afgekeurd wordt. 🙂 . Gr Herman.” Herman heeft onze vrije val op de ranglijst met lede ogen aangezien. Volgens hem is er maar één mogelijkheid om dat tot staan te brengen: door zijn rentree te maken. We wachten met smart je optreden binnen de witte lijnen af, Herman. Je moet maar kijken hoelang je het volhoudt. “Hi JW, ik zet weer in op een halfje. Groet, Arie.” Johan: “JWDM, ik ben erbij, haal je dus op, maar schat in halfje voetballen, halfje keepen, misschien weer afwisselen met Edje Duin.” “Hi, ik ben er. Best Regards, Rainier.”

Een week geleden moesten we om 10 uur aantreden in Breda. Frank was toen maar net op tijd. Hij zei een uur daarvoor tijdens zijn gebruikelijk telefoongesprek met Johan dat hij rustig aan het ontbijten was omdat we pas
om half 11 in Hooge Zwaluwe zouden moeten beginnen. Gelukkig wist Johan hem ervan te overtuigen dat we toch echt om 10 uur in Breda moesten spelen en dat de wedstrijd in Hooge Zwaluwe een week later zou zijn, nu dus. Om er zeker van te zijn dat Frank niet naar Lage Zwaluwe of Breda zou rijden, was Franks auto door Johan bij hem voor de deur geparkeerd, zodat Frank niet zelf in de auto kon stappen. Vervolgens werd geregeld dat Rainier Frank zou ophalen zodat hij eindelijk eens op tijd in de kleedkamer was.
Uw verslaggever kreeg in kleedkamer 2 van sportpark Het Moerbos de vraag of hij vorige week zijn pen in azijn gedoopt had. De toon zou wat aan de zure kant geweest zijn. Ik zal kijken wat ik eraan kan doen. Het wedstrijdverslag is sowieso wat anders dan normaal. Ik heb me voorgenomen zo min mogelijk te zeggen over mensen die ik niet ken als tegenstanders, hun begeleiders en (assistent-)scheidsrechters. Als sprake is van ‘opmerkelijke zaken’ kan daar wel over gemeld worden, maar het is uiteraard mogelijk dat het mede te maken heeft met vervelende zaken in de privésfeer die bij ons onbekend zijn. Daarom vind ik het niet netjes om over ‘opvallende gebeurtenissen’ te berichten.

We begonnen slecht aan de wedstrijd. We ‘dekten’ op meer dan 10 meter met de 1 – 0 tot gevolg. Daarna herstelden we ons en deden we het voetballend best aardig. Rob S. werd op links diep gestuurd. Zijn afgemeten voorzet van bij de hoekvlag werd keurig binnen gekopt door topscorer Kenneth. Kenneth zette in de tweede helft Wilco alleen voor de Brabantse doelman, maar Wilco kreeg de bal niet onder controle waardoor de kans verloren ging. Een hard schot met rechts van Kenneth werd gekeerd door de sluitpost van de gastheren. Een absolute, weergaloze streep van
ruim 35 meter van een speler van HZ ’75 3 zorgde voor de 2 – 1 eindstand.
Vanwege bovengenoemde reden was dat het al. Diverse mensen van ons spraken van verloren punten. Dat zie ik evenwel anders. Voor het behalen van punten hadden we vandaag toch echt een bovenmenselijke prestatie neer moeten zetten en zoiets lukt ons tegenwoordig echt niet meer.

Aan randzaken mogen niet al te veel woorden vuil gemaakt worden. Van diverse kanten hadden we immers van tevoren al gehoord dat het er op zondag bij HZ ’75 nogal eens anders aan toegaat dan op de meeste andere sportparken, maar had desondanks iemand van ons de huisregels doorgenomen? Nee Toch? Nou dan, dan is het eigen schuld dikke bult. Net zoals we van tevoren wisten dat het derde van HZ ’75 enkele jaren geleden in het kader van een televisieprogramma enige tijd getraind en begeleid is door Hans Kraay jr. Dit heeft iedereen op de buis kunnen zien. Profs roepen vaak dat alles geoorloofd is op het veld zolang dat maar niet bestraft wordt. Zij hebben een voorbeeldfunctie en een goed voorbeeld doet volgen, nietwaar?
Voor degenen die Hans Kraay jr. niet kennen: hij stond bekend als een spijkerharde schopper met een bedenkelijke reputatie. Hij staat hoog op de lijst van voetballers met het meeste aantal gele en rode kaarten. Verder heeft hij de nodige records op zijn naam staan zoals de snelste gele kaart in de Eredivisie. Als speler van Dordrecht’90 kreeg hij in de wedstrijd in de Kuip tegen Feyenoord al na drie seconden geel. Op de lijst met spelers die het langst geschorst zijn, staat Hans Kraay jr. derde. Hij kreeg als speler van NAC 15 duels schorsing na het neerslaan van de scheidsrechter. Dat was aanvankelijk 24, maar in hoger beroep werd de straf teruggebracht. Overigens was het aanvangstijdstip van de wedstrijd van 12.00 uur vervroegd naar 10.30 uur zodat de gastheren naar hun favoriete club NAC konden gaan kijken.

Ook vandaag bleek maar weer eens dat enkelen van ons niet alle spelregels van het voetbalspel goed beheersen. Dus om nou een opmerking te maken als iemand er blijk van geeft die spelregels op bepaalde, cruciale momenten in een wedstrijd ook niet te kennen, is duidelijk een geval van de pot verwijt de ketel dat die zwart ziet.
En dan kunnen wij het continu gebruiken van het woord k***** wel onbetamelijk vinden en niet tolereren en iemand van ons daar onmiddellijk op aanspreken mocht hij dat per ongeluk roepen, dat wil niet zeggen dat dat ergens anders ook zo is. Wij werden waarschijnlijk ook onbetamelijk gevonden op andere gronden. Zo was de gele kaart van Ramon volkomen terecht, ons hoor je daarover echt niet klagen. Wij werden ongetwijfeld als vervelend beschouwd door HZ-mensen en dat was deels zeker te begrijpen en wij kunnen niets anders doen dan onze nederige excuses daarvoor aanbieden. Net als enkele HZ’ers direct na afloop niet veel anders konden doen dan hun excuses aan ons aan te bieden voor het optreden van bepaalde aanwezigen.

En zeg nou zelf: Marcel heeft toch gewoon een lelijke rotkop? Dus Marcel: als iemand je dat toeroept, is dat toch geen reden om verhaal te gaan halen? En wij konden wel schrikken toen Kenneth roerloos op de grond lag en vrezen dat hij er ernstig aan toe was, bijvoorbeeld doordat hij zijn tong ingeslikt had, uiteindelijk was er toch niet zoveel aan de hand?. Na een paar minuten groggy geweest te zijn kon hij gewoon op eigen kracht van het veld aflopen. En hoofdpijn had hij trouwens toch al, dus om daar nu boos over te worden. En hij hoefde niet eens zelf naar huis te rijden, hij reed met Marcel mee. En Kenneth kan zijn werk gewoon vanuit zijn bed doen, dus waar ligt nou het probleem?

En het kan toch best dat je in een wedstrijd opeens even niet meer goed ziet of hoort zodat de situatie je ontgaat, ook al gebeurt het praktisch onder je neus? Of dat je iets wel waarneemt maar dat op onverklaarbare wijze direct weer vergeet? En een klap in het gezicht uitdelen of natrappen kan toch gewoon per ongeluk gaan. Om daar nu voor uit je stekker te gaan. Er zijn een heleboel mensen in het leven die leven met spierproblemen waardoor ze hun spieren niet altijd goed kunnen beheersen. Misschien was dat wel het geval.
En zo erg was het nu toch ook weer niet dat er veel te vroeg werd afgefloten? Zo konden we tenminste vlug de kou uit en snel onder lekkere douche. En in de leuke kantine kregen we gratis nootjes en konden we live naar voetbal uit de Eredivisie kijken. In de kantine van VV Papendrecht heb je dat niet.
De meesten onder ons hadden het steeds over zuigen en zuigers. Het is mij niet helemaal duidelijk wat daarmee bedoeld wordt. In het eerste geval had iemand wellicht keelproblemen en voor het tweede geval zal ik te rade gaan bij een werktuigbouwkundige. Ik zal wel contact opnemen met Rob U. als hij van zijn eiland is teruggekeerd.
En het was toch echt gezeur van de teammanager om er niet in te willen omdat hij de wedstrijd niet leuk vond. Anderen zagen dat toch echt anders. Want toen we naar huis gingen en netjes afscheid namen en iedereen bedankten zoals het keurige mensen betaamt, riep de leidsman naar de teammanager: “Bedankt voor het lachen.” Dat zegt alles.

Het belangrijkste van vandaag was de rentree van Herman. Hij speelde als een jonge god. In niets was te merken dat zijn voorgaande 90 minuten meer dan een half jaar geleden waren. Herman is daarom Speler van de Week. Arie is Grensrechter van de Week. Gerrit stond de hele tijd te blauwbekken langs de kant. Hij is Toeschouwer van de Week. Hopelijk kan hij in januari zijn rentree maken onder de lat.
We zitten nu precies halverwege de competitie. Van de 11 wedstrijden in het najaar waren er maar 4 thuis en
liefst 7 uit. De laatste vier competitieduels waren allemaal uit. En de eerste wedstrijd na de winterstop, als die doorgaat, is wederom uit. We hebben dit seizoen weer een raar competitieprogramma.
Door de drie achtereenvolgende nederlagen zijn de onderste regionen weer akelig dichtbij gekomen. De voorsprong in punten op nummer 11 en 10 is nog maar 2 respectievelijk 1. Werk aan de winkel dus in de winterstop. De precieze locatie van het trainingskamp ligt nog niet definitief vast, maar Tenerife en het Midden-Oosten zijn goede kandidaten. Feyenoord gaat begin januari naar Dubai en zoekt nog een sparringpartner, dus wellicht is dat een optie.

Als goede afsluiter van het kalenderjaar: “31 december Tijdloos vanaf 16.00 uur. Happy New Year. Rob S.”

Edwin; Marcel; Wim (46. Arie), Rainier en Eric (46. Luciën); Wilco, Ramon, Johan en Herman; Rob S. (46. Frank) en Kenneth.
Grensrechter eerste helft: Arie.
Grensrechter tweede helft: Eric.

2 Antwoorden op “HZ ’75 3 – Papendrecht 3: 2 – 1”

  1. Scheidsrechter HZ '75 schreef:

    Dat doelpunt dat ik van jullie afkeurde was echt 7 meter buitenspel hoor. Ik snap ook niet dat onze eigen grensrechter niet vlagde. Jullie spits bleef helemaal niet achter de bal zag ik vanuit de middencirkel. En dat ik geen geel gaf aan onze speler toen hij jullie spits torpedeerde? Die van jullie speelde theater! Nee hoor, ik heb heerlijk gefloten.

  2. FrankL schreef:

    Jammer mannen. Even bijtanken en volle bak in 2015.
    Beste wensen FrankL