Papendrecht 2 – ZBC’97 2: 1 – 6

Papendrecht 2 – ZBC’97 2:  1 – 6

Op zondag 25 oktober; naamdag van de heilige Tabitha van Joppe; 53 jaar nadat De Geïllustreerde Pers het eerste Nederlandse exemplaar van het weekblad Donald Duck uitbracht; 48 jaar nadat het laatste gat gedicht werd in de dijk rond Zuidelijk Flevoland; de 225e geboortedag van de Schotse uitvinder Robert Stirling; de 58e verjaardag van Piet Wildschut; vier dagen na de Internationale Dag van de Nacho; aan de vooravond van de Week van Erasmus; speelden we op veld 2 van het Slobbengors tegen ZBC’97, de nummer 8 uit de stand.

Het leek de teammanager noodzakelijk een dag van tevoren het volgende bericht te versturen: “Hallo allemaal, let op: vannacht gaat de wintertijd weer in. Het leek me verstandig dat toch even te melden. In het verleden was al eens een lid van ons team een uur te vroeg. De naam noemen van de persoon in kwestie lijkt me in dit verband niet nodig.” Het leek geholpen te helpen want iedereen was op tijd. Nou ja, redelijk op tijd.

Binnen het veld lijkt het met Zondag 2 eindelijk de goede kant op te gaan, dat geldt zeker niet buiten het veld. Zoals bekend hebben Jan Willem en Frank G. dit seizoen nog niet gevoetbald, zogenaamd vanwege blessures. Maar afgelopen week onthulden onderzoeksjournalisten de ware reden: ze zijn al enige maanden geschorst door de Ethische Commissie van Zondag 2 in verband met dubieuze praktijken rond het bekeravontuur van twee seizoenen terug.
Heel Papendrecht staat al dagen op zijn kop. Het bekeravontuur was één groot feest dat Papendrecht in een positief daglicht zette. Dat lijkt nu bedoezeld door de ogenschijnlijk overtuigende bewijzen.
Tijdens de eerste bekerwedstrijd, tegen Dubbeldam, leken de gasten onbedreigd op de zege af te stevenen. Tot de bekende en normaal uiterst sterke en betrouwbare Dubbeldamse doelman Richard L. opeens drie keer niet bepaald sterk opereerde waardoor Papendrecht toch de overwinning pakte. Dat de ochtend daarop het contract van Richard L. als keeperstrainer van de Papendrechtse jeugd, een zeer gewilde en zowel sportief als financieel aantrekkelijke job, verlengd werd op initiatief van Jan Willem, voorzitter van de Benoemingscommissie, is louter toeval, aldus Joris van B., de bekende Feyenoord-advocaat die de belangen van Zondag 2 behartigt. “Het klopt dat anderen op die positie aasden als Joop H., Ed de G. Edwin v.d. S. en Hans van B. en dat met alle belangstellenden uitgebreid gesproken is. Zij speelden weliswaar op een ietsjes hoger niveau dan Richard, maar hij is gewoon een betere keeperstrainer voor de jeugd. En bovendien een gouden gozer. Vandaar zijn contractverlenging.”

Ook de andere wedstrijden uit de bekercompetitie werden onder de loep genomen. Tijdens de tweede wedstrijd gingen opeens enkele tegenstanders weg, zogenaamd omdat ze met hun eerste mee zouden moeten, waardoor de tegenpartij nog maar 10 man over had. En de andere wedstrijden gingen niet door, omdat de ploegen zich teruggetrokken zouden hebben, waardoor Papendrecht pardoes in de halve finale belandden. Dat de betrokken personen allemaal in nieuwe kleding rondliepen, beschikbaar gesteld door King Jeans & Casuals Hendrik-Ido-Ambacht, is puur toeval, zegt Joris van B. “Die periode onderging Franks kledingzaak een ware metamorfose. Hij koos voor een geheel nieuwe formule, die gepaard ging met de naamsverandering van King Young Men Style in King Jeans & Casuals. Ter promotie ervan besloot Frank G. om enkele mensen bij wijze van reclame geheel gratis in het nieuw te steken. Later kwam hij erachter dat het om voetballers ging. Maar zoals gezegd, dat is louter toeval.” De Beroepscommissie van Zondag 2 heeft inmiddels de zaak tegen Jan Willem geseponeerd waardoor hij met ingang van heden weer speelgerechtigd is. De zaak tegen Frank G. is aangehouden.

Ramon: “Gebronsd en topfit aanwezig!” “JW, ik ga voor een hele. Groet, Arie.” Op de vraag aan Kenneth: “Doe je nog mee zondag?”, antwoordde hij: “Hoi JW, nee. Succes zondag! Week erop ben ik er weer bij. Groet, Kessi.” Beste JWDM, ik ben weer fit, wordt tijd dat jij ook je rentree gaat maken. Gr. Johan “ Frank L.: “Ik snap ‘m. JWDM staat voor Jetro Willems De Man, ook een geniale linksback. Dat betekent een terugslag van 6 weken. Jammer.” “Hallo Jan Willem, kun je voor volgende week een dubbele wisselbeurt noteren? Ik hoor het wel.” Hoi Wilco, ik heb geen afmeldingen meer ontvangen. We zitten derhalve ruim in de spelers. Ik noteer daarom voor jou voor morgen een dubbele wisselbeurt. Tot de volgende keer. Groeten, Jan Willem.” “Hallo Jan Willem, dank! Succes morgen! Groeten Wilco.”

Het eerste punt in een thuisduel voor de competitie dat vorige week behaald werd in combinatie met het feit dat we tegen een laagvlieger moesten, lokten vele bezoekers naar het Slobbengors. Dat werkte kennelijk stimulerend want we namen direct het initiatief. Alleen jammer dat we ons al snel lieten inspireren door het Nederlandse elftal: 80% balbezit, eindeloos op zijn elfendertigst rondspelen zonder enig echt gevaar te stichten. Alleen Arie kwam in scoringpositie nadat hij van links naar binnen sneed. Maar zijn schot met links werd door de Zwijndrechtse doelman tot hoekschop verwerkt.
Toen Rutger met een blessure naar de kant moest, ging een siddering door de Papendrechtse fans. Zij wisten al wat er zou gaan komen: Zwijndrechtse goals. En zij kregen gelijk. Alhoewel: ZBC’97 2 kreeg maar één echt goede kans. De kopbal ging gelukkig voor ons via de bovenkant van de lat over het doel. Toch kwamen we achter. Van ruim 25 meter produceerde een Zwijndrechter een lachwekkend rollertje dat heel lang recht op onze doelman afkroop die kennelijk verblind was door de zon. De bal ging zo langzaam dat die maar een paar decimeter over de doellijn ging. Een klassiekertje. Niet veel later stond het 0 – 2 toen blijkbaar onze complete defensie door de zon verblind was. Een tegenstander kon vanaf onze rechterkant ongehinderd voorzetten ondanks de aanwezigheid van diverse Papendrechters. In ons strafschopgebied stond maar één ZBC’er en ondanks dat er drie van ons om hem heen stonden, kon hij vanaf vier meter enkele malen op zijn gemakje net zolang op Frank L. vuren tot Frank niet meer overeind kon komen en moest capituleren: 0 – 2.
Het laatste kwartier voor rust was duidelijk voor ons. Na een mooie aanval over rechts werd Antony onreglementair gestuit, even buiten de 16-meter, vlak voor de achterlijn. Herman legde de vrije trap perfect op het hoofd van Eric: 1 – 2, tevens de ruststand. Dat verdediger Eric medetopscoorder is zegt alles over onze ‘aanvalskracht’.

In de rust was de sfeer in kleedkamer 5 uitgelaten. Vrijwel iedereen had het over van alles en nog wat, behalve over de wedstrijd, en was er kennelijk van overtuigd dat het wel goed zou komen. Alleen Arie wees op het gevaar van de snelle omschakeling van de tegenstander en dat we niet overmoedig zouden moeten gaan aanvallen, omdat we dan in het mes zouden lopen. Zijn woorden werden lachend weggewoven of zelfs compleet genegeerd. Ten onrechte want voordat de wissels klaar waren met douchen, hadden de Zwijndrechtenaren al drie keer gescoord en wel precies op de door Arie voorspelde wijze.
Het laatste half uur was derhalve een formaliteit. Een voordeel hiervan was dat Jan Willem zonder problemen zijn eerste minuten in bijna een half jaar kon maken. Veel erger kon het toch niet meer worden. Jammer alleen dat hij de afgelopen maanden niet benut heeft om op een positieve wijze aan zijn ‘voetbalkwaliteiten’ te werken, want hij ging gewoon door met waarmee hij gebleven was, namelijk met weinig tot niets goed doen. Voor ons dan, niet voor de tegenstander. In de absolute slotfase probeerde hij nog in de topscoorderslijst van de Tikkie-Terug-Bokaal te belanden, maar zijn inzet met zijn zwakke rechterbeen was onvoldoende om Frank L. te verontrusten. Volgende keer toch maar met links Jan Willem, wil je de trofee kunnen bemachtigen. De gasten wisten nog wel een keer Frank L. te passeren waardoor de eindstand 1 – 6 werd. Het was overigens wederom een leuke wedstrijd tegen sportieve opponenten en met een prima arbitraal trio. En zoals al vaker gezegd, dat is toch eigenlijk gewoon het belangrijkst. Bedankt mannen.

Calvin en Thomas zijn de Supporters van de Week. Jammer dat de aanwezigheid van Johans zoon en schoonzoon hem niet hadden kunnen inspireren tot een behoorlijke pot voetbal. Leo Commandeur is Scheidsrechter, Alex Grensrechter en Ramon Speler van de Week.
Het zonnetje maakte het aangenaam tijdens de door ons ruim gewonnen derde helft. Reden om daarvan te genieten en lekker buiten te zitten op Het rood-zwarte plein. Gezien de temperatuur van 10 °C uiteraard wel met een jas aan. Alleen Johan bleef hardnekkig in zijn T-shirt zitten. Hij begon op een gegeven moment flink te rillen en wartaal uit te slaan. We vroegen ons af of hij niet onderkoeld begon te raken en of we 112 moesten bellen. Sommigen gingen op al op zoek naar een thermodeken. Maar plotseling kwam de aap uit de mouw waarom hij zich niet dik wilde aankleden: zo kon hij lekker dicht tegen Debby K. aankruipen. Op zich heel begrijpelijk.
Het was weer heerlijk genieten van een schaal patat, aangeboden door Rob U. In de rust had hij gezegd dat hij zou gaan scoren en als dat niet zou lukken, hij voor een schaal patat zou zorgen. Een weddenschap die hij uiteraard niet kon winnen zoals al gezegd werd, maar toch sportief dat je voor de schaal patat zorgde, Rob!

Opstelling: Frank L; Marcel, Wim (66. Jan Willem), Johan en Eric; Antony, Ramon, Rutger (25. Rainier (78. Eric)) en Herman; Arie en Kevin (34. Rob S.).
Assistent-scheidsrechter eerste helft: Jan Willem.
Assistent-scheidsrechter tweede helft: Eric (78. Alex).
Aantal toeschouwers: 37.

Commentaren zijn niet meer mogelijk.