Papendrecht 2 – Sprundel 6: 2 – 5

Papendrecht 2 – Sprundel 6:  2 – 5

Op zondag 18 september; naamdag van de heilige Georgius de Ormankoia; de 197e geboortedag van de Franse natuurkundige Jean Bernard Léon Foucault; de nationale feestdag van Chili; de vierde dag van de Bio-10daagse; tijdens de Europese Mobiliteitsweek; een dag na het Biljarttoernooi in De Spil; een dag na de Creamarkt Papendrecht in winkelcentrum Westpolder; een dag voor de start van de cursus ‘nostalgisch Rotterdam leren kennen’ bij de Volksuniversiteit Papendrecht e.o.; begon voor ons op veld 4 van het Slobbengors de competitie. Sprundel 6 was de tegenstander.

Een enkeling dacht dat de competitie een week eerder begon. De 11e kregen we de volgende mail van Herman: “Mannen, heel veel succes vandaag.” Frank L.: “Waarmee?” “Het is Nationale Monumentendag. Groeten, Jan Willem.” Frank L.: “Dan moeten we juist spelen.” Herman: “Ik dacht dat er vandaag gespeeld werd. Maar door de Spaanse zonnesteek abuis.” Rob U.: “Zowel de 18e als de 25ste kan ik meespelen, vandaag niet…” “Rob U. houdt al jaren open huis. Vandaar dat hij vandaag niet kan en dat is ook de reden dat we vandaag niet spelen. Groeten, JW.” Rob U.: “Rustighhhhh.”

Rutger: “18e ben ik erbij …” “Jan Willem, ik ben aanwezig. Luciën.” Frank G.: “Ik hoop er te zijn!!” Wim: “Present bij deze geoliede machine.” “Aanwezig, hoop voor Wim dat het windstil is! Gr Johan.” “Ook ik hoop er de 18e bij te zijn. Groet, Marcel.” “HI, ben er, verwacht geen problemen meer met mijn rug, dus volledig inzetbaar. Doe mij maar een helft reserve, tot zondag. Gr Rainier.” “Rainier: wil je de eerste helft wissel? Dan kan je uitslapen en wat later komen. Groeten, Jan Willem.” “Hi, maak nie uit, ben op tijd (rij met de jongens van Sprundel mee, beetje carpoolen 🙂 , Brgds. Rainier.”
“Hoi JW, ik meld me af voor de wedstrijd van a.s. zondag. De tas met ballen zal ik bij Johan afgeven. Groet, Arie.” “Aanstaande zondag aanwezig. Ik vlag wel de hele wedstrijd! Gr. Eric.”

“Het betekent dat we op dit moment veel wissels hebben. Het betekent verder dat bijna iedereen wissel zal moeten. Houd daar rekening mee. Reden voor mij om het maken van de opstelling en het aanwijzen van reserves aan anderen over te laten. Groeten, Jan Willem.”
Wim: “Ik ga een geniale opstelling bedenken die Sprundel compleet verrast!” Frank L.: “Mooi, mag ik eindelijk in de spits.” Wim: “Neem toch de handschoenen maar mee.”
Terwijl Wim druk bezig was met de opstelling, hadden anderen geen idee hoe de zaterdagavond door te brengen. En wat doe je dan als je Kenneth heet? Dan ga je als Papendrechter naar een feest bij VV Sliedrecht met dj’s Robin-S en Bas-Jan Munten en ‘zangers’ als Pascal Redeker, Ronnie Ruysdael. Henk Dissel en André Hazes jr. Hoe triest ben je wel niet als je daarnaar toegaat.

Wim aast kennelijk op de functie van assistent-bondscoach, want de opstelling leek helemaal nergens op. Onze geweldige ingespeelde formatie werd volledig omgegooid omdat enkele mensen die maandenlang niets gedaan hadden en compleet geen conditie en wedstrijdritme hadden, zo nodig mee moesten doen. Desondanks begonnen we voetballend wel aardig. We namen het initiatief en hadden twee keer zoveel balbezit als de tegenstanders, maar deden er in aanvallend opzicht niets goeds mee. Dat was ook wel erg lastig aangezien spitsen Kenneth en Frank G. 90 minuten lang verstoppertje aan het spelen waren.
Tijdens het eerste kwart van het duel kwam precies één tegenstander in ons strafschopgebied die de bal één keer aanraakte: 0 – 1. Na de achterstand zagen enkelen het kennelijk niet meer zitten en verlieten het veld, Ramon volgens de toeschouwers vanwege een probleem met zijn kunstheup. Gezien de manier van lopen van Rob S. had hij kennelijk inspiratie opgedaan tijdens de Paralympische Spelen. Vanwege een probleem met één van zijn protheses ging ook hij het veld af.

Pas na de entree van Wilco kwamen eindelijk de kansen. Zijn eerste de beste schot op goal was gelijk raak: 1 – 1. Daarna kregen we nodige mogelijkheden om op voorsprong te komen. Peter kwam alleen voor de doelman, maar vanuit een lastige hoek schoot Peter tegen hem op. Rutger kon tweemaal inkoppen na een hoekschop, maar kopte steeds naast. Schoten van Peter miste net het doel en een schot van Luciën werd gestopt door de Sprundel-goalie. Een voorsprong leek een kwestie van tijd, maar dan moet je achterin niet flateren. Bij het uitverdedigen van doelman Frank L. stond slechts één tegenstanders op onze helft, tegen vier van ons. Toch presteerden we het de bal in zijn schoenen te schuiven op het moment dat Frank L. nog bij de strafschopstip stond. De Brabander twijfelde niet en haalde van 35 m direct uit. Na een stuit en via de onderkant van de lat ging de bal erin. Niet veel later kreeg de vijandelijke rechtsbuiten de bal. Rob U., die door Wim om onbegrijpelijke redenen linksback was gezet, legde de aanvaller van Sprundel 6 geen strobreed in de weg toen hij wilde uithalen. Van 25 meter verdween de bal strak in de linker kruising: 1 – 3, tevens de ruststand.

Rob U. zou na afloop toegeven dat hij altijd met lijstjes werkt, die hij meekrijgt van Petra. Zijn doordeweekse lijstje ziet er als volgt uit:

Nadat de wekker gegaan is, uit bed stappen, gevolgd door scheren, wassen en aankleden. Vervolgens ontbijten, tandenpoetsen en daarna tas en autosleutels pakken en naar de auto lopen. Petra loopt wel altijd mee zodat Rob naar de juiste auto loopt. Petra zet vervolgens de routeplanner aan die ze eerder heeft ingesteld zodat Rob weet waar hij naartoe moet. Daarna krijgt Rob van Petra het lijstje met daarop zijn werkzaamheden voor de dag.

Het lijkt ons verstandig om voor Rob voortaan een lijstje mee te geven voor het voetballen.
Het voetballen vindt plaats op een grasveld dat ruim 100 m lang is en ruim 65 m breed. De randen worden begrensd door krijtlijnen. Aan de korte uiteinden staat in het midden een doel dat 7,32 m breed en 2,44 m hoog is. Een voetbalploeg bestaat uit 10 veldspelers en een keeper die het doel bewaakt en als enige zijn handen en armen mag gebruiken. Het is de bedoeling om de bal op reguliere wijze in het doel van de tegenstander te krijgen. Lukt dat, dan maak je een doelpunt. Het team dat binnen twee keer 45 minuten het meeste aantal doelpunten heeft, wint. Bij een gelijk aantal treffers is er geen winnaar. In dat geval is sprake van een gelijkspel.

Als een tegenstander de bal heeft, is het de bedoeling hem te beletten dat hij scoort. Dat betekent dat zodra hij in de buurt komt, je naar hem toe moet gaan en moet proberen de bal af te pakken. Het afpakken van de bal lukt echter niet als je op een paar meter afstand blijft staan en niets doet.
Als een speler van je eigen ploeg de bal heeft, moet je proberen hem te helpen. Dit doe je door je vrij te lopen zodat je bal kunt krijgen. Je moet dus niet stil blijven staan achter een tegenstander, want dan kan je de bal niet toegespeeld krijgen.

Dat zijn zo een aantal tips. Overigens bleek vandaag dat Rob niet de enige is die een lijstje nodig heeft. Wellicht een volgende keer meer over dit onderwerp.

Het tweede bedrijf begon zoals het grootste deel van het eerste verlopen was: met veel balbezit voor ons. Het leidde pas tot een treffer toen Jan Willem op het geniale idee gekomen was om met een andere bal te gaan spelen. Laatste man Luciën gaf vanaf rechts met zijn linker een fantastische voorzet op Johan die fraai inkopte: 2 – 3. Dat was voor de tegenstander het sein om een handbalverdediging op te zetten, waarmee we ons geen raad wisten. We hadden 80 % balbezit, maar omdat Frank G. en Kenneth zich hardnekkig schuil bleven houden, leidde dat niet tot kansen, laat staan tot doelpunten.

In de slotfase begrepen de spelers van Sprundel 6 dat ze voor het eerst in jaren een ruime uitzege zouden kunnen boeken. Ze kwamen daarom weer in de buurt van ons strafschopgebied. Eén van die spaarzame uitvallen leidde tot een hoekschop aan onze rechterkant. In ons strafschopgebied stonden 8 speler van ons tegen twee van hen. Desondanks kon één van hen ongehinderd inkoppen. En niet veel later werd het zelfs 2 – 5 na wederom geblunder in onze defensie. Rutger had nog de kans de score iets draaglijker te maken, maar zijn schot ging naast.

We kregen vandaag een lesje in effectiviteit, spelen in de organisatie, hard werken, je vrijlopen en verdedigen. Vooral dat laatste was opvallend. Zodra wij in de aanval gingen, wierpen zij zich met man en macht op de speler met de bal, terwijl wij ze alle ruimte gaven als zij de bal hadden. We hadden duidelijk meer balbezit dan Sprundel 6 en wisten elkaar op het middenveld goed te vinden, maar dat was het dan ook wel. Een ruime nederlaag tegen een team dat volgens eigen zeggen steevast als laatste of voorlaatste eindigt, is meer dan een valse start. Maar het was wel een uiterst sportieve wedstrijd. Bedankt daarvoor mannen en nogmaals gefeliciteerd met de eerste zege in tig jaar buiten het Brabantse.

De derde helft wonnen we overigens gemakkelijk. In de kantine stond de muziekinstallatie kennelijk op het foute uur met allemaal dramatische muziek uit de jaren 80 en 90 als Modern Talking en Scatman John. Tegenwoordig komt er weliswaar voornamelijk troep uit op muziekgebied, maar vroeger konden ze er ook wat van. Jongeling Wilco dacht er hoofdschuddend het zijne van en terecht.
Frank G. zat weer eens op zijn spreekstoel en had praatjes voor tien. Reden voor Wim om op een gegeven moment “Change” te roepen. Hopelijk geldt dat volgende keer ook voor ons voetbalspel.

Commentaren zijn niet meer mogelijk.