Rood Wit W 5 – Papendrecht 2: 6 – 1

Rood Wit W 5 – Papendrecht 2:  6 – 1

Op zondag 26 maart; naamdag van de heilige Castulus van Moosburg; 166 jaar nadat in het Parijse Panthéon de Franse wetenschapper
Léon Foucault met een slinger van 67 meter demonstreerde dat de aarde draait; een dag na de Voorjaarsmarkt in De Wieken; gingen we naar het Brabantse Sint Willebrord, een kerkdorp met 9.000 inwoners in de gemeente Rucphen. De plaats bestaat vooral uit grote, vrijstaande huizen en heeft drie rijksmonumenten.

De beroemdste inwoner van Sint Willebrord is onze eigenste Rainier. Kennelijk durfde hij in zijn woonplaats zijn voetbalkunsten niet te vertonen, want hij schreef: “Hi, kan er niet bij zijn, zit in het buitenland… Gr. Rainier.” Ja ja.
De voorgaande nacht was de zomertijd ingegaan. Voor de meesten was dat reden geweest om tijdig naar bed te gaan. Op één persoon na. Ik noem geen naam want ik moet nog met hem meerijden. Die persoon vond het ingaan van de zomertijd reden om de hele nacht te feesten en door te hijsen en pas bij het ochtendgloren naar bed te gaan. Gelukkig heeft zijn auto een hoge instap, want anders hadden we een tillift nodig gehad om de losbol uit zijn wagen te hijsen. Toen de bon vivant eindelijk uit zijn auto was gerold en zijn voetbaltas had gepakt, bleek, dat de bambocheur zijn voetbaltas niet dichtgedaan had waardoor de volledige inhoud over de straat en onder zijn auto sodemieterde. Ondertussen was de boemelaar zelf ook omgevallen, wat het bijeenschrapen van zijn spullen vergemakkelijkte. Al kon de rolder zijn scheenbeschermers niet vinden. Het was wel duidelijk wie één van de wissels was.

Het blijkt elke week voor veel mensen toch weer een heel gedoe om de juiste voetbalspullen mee te nemen. Vorige keer ging het om twee mensen. “Peter: je bent je trainingsjasje vergeten mee te nemen. Dat heb ik daarom maar gedaan. Ik neem het de volgende keer – gewassen en wel – voor je mee. Groeten, JW.” “Peter: JW bedankt!” Ramon: “Iemand wit shirt met 10 per ongeluk meegenomen? Ik verdenk Dhr. Van den Hoven die naast mij zat.” Kenneth: “Nope, net gekeken. Kessi.”
Voor deze wedstrijd had JWDM in de groepsmail gezet: “We spelen in het rood-zwart.” Kennelijk is dat voor veel mensen niet duidelijk genoeg, dus bij dezen een nadere omschrijving. Als we in het rood-zwart voetballen, dien je het zwarte shirt met rode V mee te nemen, alsmede een rode sportbroek en rood-zwart gestreepte voetbalkousen. Spelen met scheenbeschermers is verplicht. Deze dien je onder je voetbalkousen te dragen. Zo duidelijk? Ramon had er kennelijk op gerekend dat een paar sukkels weer wat vergeten zou hebben en had gelukkig een tas vol met kousen bij zich. Ik ga verder geen namen noemen, maar ik kan me niet meer heugen wanneer Rob U. voor het laatst de juiste voetbaluitrusting heeft meegenomen. Hij denkt kennelijk nog steeds dat hij in het eerste speelt en de kleding voor hem klaargelegd wordt.

Thuis hadden we ongelukkig met 0 – 1 verloren van Rood Wit W 5, de nummer 5 uit de stand. We waren daarom vast van plan dit op het hoofdveld van sportpark De Gagelrijzen recht te zetten. En in het begin leek dat zeker mogelijk. Onder leiding van de uitstekend spelende diepe spits Edwin gingen we gelijk in de aanval. Al na een minuut kreeg hij een vrije schietkans van een meter of 6, maar hij raakte de bal niet goed, waardoor de doelman de doelpoging kon stoppen.
Na de openingsfase leek de kans op een beter resultaat dan tijdens de thuiswedstrijd bijzonder moeilijk en al snel bleek waarom. De thuisploeg had er sinds kort 7 nieuwe spelers bij die overgestapt zijn van de zaterdag omdat ze geen zin meer hadden om op zaterdag te spelen. En dat zijn allemaal jonge gasten die 90 minuten lang blijven gaan, zoals hun medespelers zeiden. Zoiets overkomt nou altijd ons. En wij merkten al snel dat dat klopte. Desondanks deden we het de eerste helft heel behoorlijk, op twee ongelukkige momenten na, waardoor de ruststand 2 – 0 was.

In de rust bleken onze sterspelers Ramon en Peter te geblesseerd te zijn om verder te gaan, waardoor we een goede uitslag wel konden vergeten. Desalniettemin deden we het de eerste 20 minuten van de tweede helft opnieuw best aardig. We kwamen er regelmatig dreigend uit en achterin hielden we het dicht. Totdat Wim naar de kant ging, waardoor onze feestvierder erin moest. Jan Willem had de roué in de rust scheenbeschermers aangeboden, maar onze nachtbraker zei dat hij het zou regelen. Toen Wim eruit ging en de pierewaaier erin moest, had de lospier echter nog steeds geen scheenbeschermers om. De zwierbol leende toen maar de scheenbeschermers van Wim, maar aangezien de zwabber nog dubbelzag, duurde het even voordat de lichtmis klaar was waardoor we enige tijd met zijn tienen stonden. Toen vervolgens de jonge tegenstanders extra gas gaven en sommigen van ons niet thuis gaven, stond het na ruim driekwart wedstrijd opeens 6 – 0.

Aan onze kant geloofde een enkeling het wel en deed praktisch niet meer. Gelukkig was de overgrote meerderheid niet van plan ons naar de slachtbank te laten leiden. In de laatste 20 minuten lieten we geen tegentreffer meer door en voorin gingen we nadrukkelijk op jacht naar de eretreffer. Die viel gelukkig ook. Wilco kreeg de bal aan de linkerkant, halverwege de vijandelijke helft. Hij ging richting het strafschopgebied, trok naar binnen en schoot van ruim 20 meter richting de verre bovenhoek, waarna de bal uit de bal uit de rechter kruising gezaagd moest worden. Het hoogtepunt van de wedstrijd. In de slotfase legde Frank G. de bal vanuit een corner van onze rechterkant op het hoofd van Eric, maar hij kopte net naast. Niet veel later floot de prima leidende arbiter voor het laatst waardoor de eindstand 6 – 1 was.

Na afloop bleek iemand – lees: Frank G. – moeite te hebben met het begrip ‘wisselbeurt’. Frank G. klaagde dat na de laatste wedstrijd geen wisselbeurt aan zijn totaal is toegevoegd. Dat klopt. Hierbij de uitleg. Voetbal is een spel tussen twee teams. Elke ploeg bestaat uit 11 spelers. Als een ploeg aan het begin van een helft meer dan 11 spelers heeft, kan niet iedereen meedoen. Sta je na het beginsignaal van de arbiter langs de kant, dan ben je reserve of wissel. In dat geval wordt één wisselbeurt aan je totaal toegevoegd. Doe je de volle 90 minuten mee, zoals onder meer Frank G. tijdens de laatste wedstrijd, uit bij Sprundel, dan wordt geen wisselbeurt aan je totaal toegevoegd. Duidelijk Frank? De volgende keer ben je dus gewoon weer wissel. Dat wordt dus wederom vlaggen en hapjes halen. Dat deed je een stuk beter dan voetballen. Maar mogelijk had dat te maken met het feit dat het zijn eerste minuten waren als vijftiger. Nog gefeliciteerd Glimbol! Overigens haalde Rob U. op het laatst nog een schaal bitterballen. Zijn enige goede actie van de dag. Opvallend was wat in de kantine gedronken werd. Zo dronk Johan alleen maar Sprite. Nooit eerder meegemaakt. En onze rinkelrooier zat aan de koffie.

Frank L. is Doelman, Frank G. Vlagger en Wilco Doelpuntenmaker van de Week. Volgens Frank L. was Jan Willem Speler van de Week. Wie ben ik om hem tegen te spreken.
De eerste twee helften verloren we dan weliswaar, maar de derde helft wonnen we ruim en dik verdiend met 7 – 2. Volgende keer ook maar weer eens tijdens het voetballen de helften winnen.

Opstelling: Frank L.; Marcel, Luciën, Eric, Jan Willem; Wim (70. Bamser), Ramon (46. Frank G.), Johan en Peter (46. Wilco); Edwin en Rob U.

Commentaren zijn niet meer mogelijk.