Papendrecht 2 – Moerse Boys 6: 3 – 5

Papendrecht 2 – Moerse Boys 6:  3 – 5

Op zondag 8 oktober; naamdag van de heilige Reparata van Cesarea; 417 jaar nadat San Marino een geschreven grondwet aannam;
de 249e sterfdag van de Franse stempelsnijder, lettergieter en typografisch theoreticus Pierre Simon Fournier; 59 jaar nadat de Zweedse chirurg Ake Senning de eerste pacemaker inbracht;
de Kroatische Onafhankelijkheidsdag; Alkmaars Ontzet, de eerste Nederlandse overwinning tijdens de Tachtigjarige Oorlog; een dag na het optreden van Frank and the Club bij Zipp Mode; een dag na de Nationale Kringloopdag; speelden we op veld 6 van het Slobbengors tegen Moerse Boys 6.

Na de verliespunten van afgelopen weken is het WK nu al zo goed als onhaalbaar. De media waren in hun commentaren niet mals over Zondag 2. Enkele citaten: “Papendrecht Zondag 2 bevindt zich in de donkerste periode van de laatste 30 jaar”. “Zondag 2 is verstrikt in vicieuze cirkel van onkunde.” “Afgang bijna compleet voor Zondag 2.” “Zondag 2 heeft een genetisch probleem.”
“Zondag 2 gaat naar de sodemieter. En dat komt door de begeleiders. Die hebben het laten versloffen. Ze hebben de plicht alles uit een talent te halen. Dat gebeurt niet. Er wordt gewoon te weinig getraind. We zijn helemaal doorgeschoten in periodisering en positiespelletjes. De spelers worden gepamperd en in allerlei wetmatigheden gepropt.” Piet de V.: “Ik heb een voetbalacademie waar jongens ’s ochtends al 1.000 keer de bal geraakt hebben; linkervoet, rechtervoet, met het hoofd. Zo’n jongen daar traint harder in een dag dan Zondag2-voetballers in hun hele leven.” Het niveauverschil met de rest is enorm. “Hoeveel voormalige Zondag2-spelers voetballen in het buitenland? Juist: 1, namelijk Rainier. Dat zegt alles.”
De teammanager hield tijdens de persconferentie desondanks de hoop levend. Hij zette vooral zijn vraagtekens bij de uitslagen van de andere wedstrijden. “Hoe kan Wernhout 5 nou met 4-7 winnen bij Schijf 5?”

Na de zeperd van een week terug was een nieuwe nederlaag tegen de kampioen van afgelopen seizoen onvermijdelijk. En dan weet je het wel: opeens is de helft geblesseerd, ziek of meldt zich af met één of andere k**smoes.
Ramon: “Ik ben er helaas niet bij, knie is niet goed.” Kenneth: “Hoi JW, ik pas in ieder geval voor de komende wedstrijd. Kessi.” Hallo Jan Willem, ik ben vandaag voor een hercontrole geweest. Ik mag nog niet rennen of hardlopen. Voetballen is helaas voor mij geen optie. Groeten, Alex.” “Ha JW, ik wil melden dat ik helaas niet aanwezig kan zijn. Groet Robbie S (=1).” “Jan Willem, ik vrees dat ik er nog wel een tijdje niet bij ben. Is weer m’n achillespees/hiel. Rutger.” En zo ging het maar door. Het is maar goed dat we 23 man hebben.
Frank G.: “Ik ben er zondag niet bij. Ik sla dit weekend nog over. Misschien kom ik wel weer kijken!” Johan: “Toeschouwer van de week worden is ook niet verkeerd!” “Ik zit meer te denken aan Grensrechter en Kleedkamerschoonmaker van de Week. Groeten, Jan Willem.” Het moge duidelijk zijn, dat toen om een vlagger gevraagd werd, Frank G. plotseling een vuiltje in zijn oog had en Oost-Indisch doof was. En toen de kleedkamer schoongemaakt diende te worden, was hij opeens in geen velden of wegen meer te bekennen. Marcel is daarom Kleedkamerschoonmaker van de Week. Kenneth onderbrak zijn fietstraining om de tweede helft te aanschouwen. Hij was bijzonder strak gekleed, zowel letterlijk als figuurlijk. Niet verwonderlijk dus dat hij horden dames achter zich aan kreeg plus enkele heren. Kenneth is daarom Magneet van de Week. Overigens is Frank L. Supporter van de Week.

De nacht voor de wedstrijd had het flink geregend. Desondanks ging het gewoon door. Wel stonden de nodige plassen in beide, modderige doelgebieden.
De openingsfase was voor Moerse Boys 6 dat direct duidelijk maakte voor de drie punten gekomen te zijn. De gasten hadden weliswaar een overwicht, maar tot uitgespeelde kansen kwamen ze niet. Desondanks sloten ze het eerste kwart af met een voorsprong. Een mislukte voorzet leidde tot een misverstand tussen Eric en Maurice. Maar het moet gezegd: al vallend kopte Eric de bal bijzonder fraai langs de voor ons verkeerde kant van de paal: 0 – 1.
Na de achterstand kwamen we steeds vaker in de buurt van het vijandelijke doel, met name dankzij onze actieve spitsen. Ze kregen enkele mogelijkheden, maar bij de afronding zat het niet mee. Aan de andere kant kreeg de Brabanders één kans: 0 – 2. Ook daarna kregen we de beste kansen. Eric kreeg na een voorzet vanaf links op een paar meter van het doel een uitstekende kopkans – voor alle duidelijkheid: het ging deze keer om de goal van de tegenpartij. Hij kopte naar de grond. Normaal zou de bal in het doel geschoven zijn, maar deze keer bleef de bal in de modder steken. Een minuut later kreeg Eric een schietkans na een nieuwe voorzet vanaf links, maar rechts is niet zijn beste voet.

Na rust gingen we door waar we voor rust gebleven waren, namelijk met aanvallen. Na een voorzet van rechts kapte onze jonge nummer 20 zich prima vrij, maar zijn schot belandde op de linker paal. Na een uur voetballen kregen de gasten een vrije trap aan onze linkerkant. Onze defensie reageerde niet alert op de voorzet waardoor een Brabander binnen kon koppen: 0 – 3. Vaak betekent dat einde wedstrijd, maar deze keer toonden we strijdlust en veerkracht, waardoor we een minuut of 18 voor tijd opeens weer volop in de wedstrijd zaten. Na een mooie aanval over rechts en een evenzo fraaie voorzet kon Melvin minderen tot 1 – 3. Twee minuten later vrijwel hetzelfde scenario. Deze keer kon Wilco afronden: 2 – 3. Daarna zetten we alles op alles en waren we dicht bij de gelijkmaker. Dat je dan tegen een counter aanloopt, is op zich geen probleem, al was het enkele keren wel onnodig. Zo kregen we de nodige kansen toen we massaal voorin stonden, maar in plaats van af te drukken bleven we maar pielen of overspelen totdat we de bal kwijt waren. Na een tegenstoot speelde de spits van Moerse Boys op knappe wijze twee verdedigers uit, waarna hij de bal langs Maurice schoof: 2 – 4.

Ook na de vierde tegentreffer gaven we niet op. Na een overtreding kregen we op 20 meter een directe vrije schop. Peter ging achter de bal staan. De tegenstanders herinnerden zich de geweldige traptechniek van Peter nog van de vorige keren en concentreerden zich daarom op het goed neerzetten van de muur. Peter schoof de bal echter links langs de muur naar Luciën die verwoestend uithaalde: 3 – 4. In de slotfase probeerden we nog van alles, maar een nieuwe counter een minuut voor tijd maakte aan alle illusies een eind: 3 – 5.
Hoewel enkele tegentreffers niet nodig waren, kunnen we toch terugkijken op een prima wedstrijd. Met een beetje geluk hadden we een gelijkspel binnen kunnen slepen, al was dat misschien niet helemaal verdiend geweest. Wel blijft het vreemd dat, zoals menigeen opmerkte, we alleen goed spelen tegen de betere ploegen, terwijl dat vrijwel nooit lukt tegen teams die gelijkwaardig of zelfs minder zijn. Volgende week krijgen de mogelijkheid dat nu eens anders te doen als in Achtmaal de degradatiekraker op het programma staat tussen de twee slechtste elftallen uit de competitie.

Met de kleine nederlaag is de doelstelling voor vandaag in elk geval bereikt. Of de doelstelling voor het hele seizoen, namelijk niet als laatste eindigen, behaald kan worden, is voor een groot deel afhankelijk van het resultaat van komend weekend. We zijn benieuwd.

Commentaren zijn niet meer mogelijk.