Unitas’30 7 – Papendrecht 2: 4 – 2

Unitas’30 7 – Papendrecht 2:  4 – 2

Op zondag 5 november; naamdag van de heilige Kanten van Brecknock, de 410e geboortedag van de humaniste, taalkundige, theologe, dichteres en kunstenares Anna Maria van Schurman, de eerste vrouw die als studente in Nederland (en waarschijnlijk Europa) aan de universiteit werd toegelaten (Utrecht); 126 jaar nadat de Pools-Franse schei- en natuurkundige Maria Salomea (Marie) Skłodowska-Curie als eerste vrouw ooit werd aangesteld als docente fysica aan de Sorbonne; de 25e sterfdag van de Nederlandse astronoom Jan Hendrik Oort;
Guy Fawkesdag in Groot-Brittannië, Nieuw-Zeeland en de Canadese provincies Newfoundland & Labrador; reisden we af naar Etten-Leur.

Veel mensen hebben tegenwoordig navigatieapparatuur nodig om hun bestemming te kunnen vinden, maar Alex en Jan Willem wisten sportpark De Lage Banken gewoon uit het hoofd te vinden. Zo kan het dus ook.
Vorige week, toen we thuis moesten tegen een ploeg uit het rechterrijtje, waren we massaal aanwezig. Maar met een uitwedstrijd op kunstgras tegen de koploper in het vooruitzicht, regende het opeens afmeldingen, zogenaamd vanwege blessures, ziekte, familieverplichtingen en dergelijke. Lees: ze hadden gewoon geen zin om vroeg op te staan om weer te verliezen op een ondergrond die hoogstwaarschijnlijk tot nieuwe blessures zou leiden. Zo kwam Wim niet, terwijl we nota bene op een paar minuten afstand van zijn huis zouden gaan voetballen. Kennelijk was hij te bang om te komen vanwege de nodige langlopende vetes met plaatsgenoten. Als smoes om niet te komen meldde hij op Sicilië te zitten voor zijn werk. En wij ons maar afvragen hoe het kan dat de Cosa Nostra telkens opnieuw in staat is hun zwarte geld wit te wassen. Wim beweerde in het kader van Spoorloos op zoek te gaan naar een spoorloos verdwenen, voormalig teamlid. Verder had hij de nodige afspraken met spelersmakelaars van spijkerharde verdedigers als opvolging van Rainier. Rainier doet het overigens uitstekend bij Valencia. Onlangs kreeg hij een speciaal shirt vanwege zijn 50e wedstrijd voor de ploeg uit de Primera División.
Alle voorgaande keren had het spelen op het kunstgras van Unitas’30 geleid tot de nodige blessures. Vandaag haalden Melvin, Alex en Rob U. het einde niet vanwege kwetsures. Gelukkig hadden we net genoeg mensen weten op te trommelen om die verliezen op te vangen.

Het grootste deel van de eerste helft was niet te zien, dat de thuisploeg bovenaan staat en wij bijna onderaan. We waren lange tijd de betere ploeg. Al na vijf minuten kwamen we op voorsprong. Vanuit de middencirkel, nog op onze eigen helft, legde Luciën de bal uit een vrije trap op het hoofd van Johan die aan de rechterkant het strafschopgebied was ingestormd. Met een fraaie kopbal zette Johan Rob U. alleen voor de doelman. Rob U. maaide eerst tot twee keer toe over de bal heen. De derde keer raakte hij de bal wel goed: 0 – 1. Helaas konden we niet lang van de voorsprong genieten: 1 – 1.

We bleven voor het meeste gevaar zorgen. Na een aanval over onze linkerkant kreeg een Brabantse verdediger de bal tegen zijn hand: strafschop en 1 – 2. We bleven gemakkelijk overhand, maar in de slotfase van het eerste bedrijf ging het toch nog mis. Een ongevaarlijke voorzet van onze rechterkant werd door Edwin langs Maurice gekopt: 2 – 2. Wat het extra zuur maakte was dat Edwin de bal zeker een keer of 60 met een fraaie kopbal wegwerkte, maar de enige keer dat hij de bal niet goed raakte, was het gelijk raak. Het maakt de strijd om de Tikkie-Terug-Bokaal wel extra spannend. Met Arie, Eric en Edwin hebben we nu al drie koplopers. En dan hebben vaste klanten als Johan en Jan Willem zich nog niet eens in de strijd geworpen.

Twee minuten voor rust kregen ook de gastheren een strafschop. Gelukkig heeft Maurice, die opnieuw een ijzersterke pot keepte, alle strafschoppennemers in zijn boekje staan en heeft hij goed bestudeerd wat je als doelman moet doen om de grootste kans te maken een penalty te stoppen. Dat is dus niet al voordat de elfmeter genomen is, blind naar een hoek duiken, zoals veel doelverdedigers doen. Hij bleef zolang mogelijk staan en goed kijken naar de strafschopnemer. Op die manier wist hij de penalty uit zijn doel te ranselen, zodat we met een gelijke stand kleedkamer 5 konden opzoeken.

Net als in de eerste helft was de openingsfase van de tweede helft voor ons. We doken regelmatig in het vijandelijke strafschopgebied op, maar deze keer wisten we niet te scoren. Na een uur spelen begonnen de tegenstanders een offensief en kregen ze een aantal hoekschoppen. Na een doelpoging na een hoekschop kopte Edwin de bal van de doellijn. De rebound werd over de grond richting ons doel geschoten. Onderweg veranderde een geelhemd per ongeluk de bal van richting, waarna die tussen allerlei benen door in ons doel verdween. Typisch zo’n doelpunt dat je tegen krijgt als je zoals wij voorlaatste staat.

Na de 3 – 2 gingen we verwoed op jacht naar de gelijkmaker en we waren er diverse keren dichtbij. De nodige schoten werden verwerkt door de doelman van Unitas’30 7. Wilco kon alleen op hem afgaan, maar hij tikte de inzet van Wilco naast zijn doel. De daaropvolgende hoekschop werd door Johan fraai ingekopt, maar weer was de goalie op zijn post. Niet veel later kon Tom richting het vijandelijke doel oprukken, maar hij werd nog net staande gehouden. En ook een doelpoging van Edwin werd geblokt. We hadden alles gegeven en in de laatste minuten zaten we er volledig doorheen. De thuisploeg profiteerde hiervan en zette na een counter de eindstand van 4 – 2 op de borden.

Bij de laatste treffer was de teammanager woedend op de vlaggende assistent-teammanager omdat hij de vlag omlaag hield, terwijl de teammanager met zijn rechterarm stond te zwaaien omdat het volgens hem buitenspel was. Het is overduidelijk dat de teammanager de buitenspelregel niet kent. Daarom speciaal voor hem een korte uitleg.
Een speler staat in buitenspelpositie als deze zich dichter bij de doellijn van de tegenstander bevindt dan de bal en de vóórlaatste tegenstander. Dit geldt niet wanneer de speler zich op zijn speelveldhelft bevindt. Het klopt dat voorafgaand aan de laatste goal een speler in buitenspelpositie stond. In buitenspelpositie staan is echter niet tegen de regels. Het wordt pas strafbaar als een medespeler de bal naar een speler speelt die op dat moment in buitenspelpositie staat. De speler die in buitenspelpositie stond, nam niet deel aan het spel en daarom was geen sprake van strafbaar buitenspel. De speler die de bal kreeg en het doelpunt maakte, stond op het moment van spelen nog meters vóór onze voorlaatste verdediger. Dat was overigens de teammanager. Dus Johan: als je eerst een paar stappen naar voren gezet had, dan was het wel buitenspel geweest en had de vlag omhoog gegooid kunnen worden.

We hadden een puike wedstrijd gespeeld en waren gelijkwaardig aan de tegenstanders. Zij hadden echter het typische geluk van een kampioenskandidaat, waardoor zij met alle punten aan de haal gingen. In de kantine was de algemene conclusie dat we uitstekend gespeeld hadden en de nummer 1 uit de stand prima weerwerk hadden geboden. Om voortaan na afloop niet met lege handen te staan lijkt het logisch als we in het vervolg er in fysiek opzicht beter voorstaan. Dat betekent dat iedereen zijn lichaamsgewicht ver onder de 100 kilo dient te brengen.

Hé Johan: nou hoor je het ook eens van een ander. Dus scheid nou uit met je uitsloven voor je vrouw en denk nou ook eens aan ons. Kom derhalve voortaan eens naar de vrijdagavondtraining. Misschien dat je dan eindelijk op zondag wat behoorlijks kan laten zien tijdens onze wedstrijden.

Tijdens de nababbel werden weer de nodige wetenswaardigheden verspreid. Zo werd verteld dat veel problemen eenvoudig opgelost kunnen worden door simpelweg diep adem te halen. Interessant. Wist ik nog niet. Vorige week hadden we dankzij Frank een bijzonder sterke derde helft laten zien. Bij afwezigheid van Frank nam Johan de honneurs waar en dat deed hij nog beter dan Frank. Toen uw verslaggever naar huis ging, was het al aardig laat aan het worden, maar desondanks was de derde helft nog in volle gang. Ik heb niet vernomen hoe die is afgelopen, maar in tegenstelling tot zijn voetbalkwaliteiten heb ik op dat terrein wel alle vertrouwen in Johan.

Commentaren zijn niet meer mogelijk.