Beek Vooruit 14 – Papendrecht 2: 0 – 2

Beek Vooruit 14 – Papendrecht 2:  0 – 2

Op zondag 25 maart; naamdag van de heilige Doula van Nicomedië;
363 jaar nadat de Nederlandse uitvinder, schrijver, wis-, natuur- en scheikundige Christiaan Huygens Titan ontdekte, de grootste maan van de planeet Saturnus; 204 jaar na de oprichting van De Nederlandsche Bank door Koning Willem I; 197 jaar nadat Griekenland zich onafhankelijk verklaarde; de 56e sterfdag van de Zwitserse natuurkundige, uitvinder en avonturier Auguste Antoine Piccard; speelden we de eerste competitiewedstrijd van 2018. Daarmee was dan eindelijk de krankzinnig lange winterstop van ruim 3½ maand voorbij.

De afgelopen tijd had onze hoofdsponsor de nodige tegenslagen moeten verwerken. Zo werd niet hij, maar Jeff Bezos, de oprichter van Amazon, de eerste persoon met een vermogen van meer dan honderd miljard. En het was opnieuw Bezos en niet onze hoofdsponsor die het record brak van de grootste toename in rijkdom ooit gemeten.

Al jaren geleden is de afspraak gemaakt om, als ruim van tevoren duidelijk is dat je niet of waarschijnlijk niet mee kan doen, dit uiterlijk halverwege de werkweek via de groepsmail en de groepsapp door te geven. Voor de uitwedstrijd tegen Beek Vooruit 14 hadden zes mensen dit gedaan, zodat we 17 man zouden moeten hebben. Helaas zijn er nog altijd mensen niet komen, maar dat niet of op een alternatieve wijze doorgeven, bijvoorbeeld via Hairstyling Huib Zanen (zinloos gezien de vele kale bolletjes), Taria West (daar komen we nooit, daarvoor eten we te gezond), Beun de Haas (niet iedereen beschikt echter over een privéauto) en Slijterij Dirck III (we zijn evenwel niet allemaal alcoholisten).

Tijdens de voorlaatste wedstrijd voor de winterstop hadden we op het Slobbengors gemakkelijk gewonnen van Beek Vooruit, maar dat was vorig seizoen ook het geval, waarna we uit kansloos verloren. Om dit niet weer te laten gebeuren was ieders medewerking nodig, maar daar was uiteraard ook deze keer geen sprake van. De teammanager en de assistent-teammanager namen op zaterdagochtend voor de zekerheid telefonisch contact over verder afmeldingen, maar via de groepsmail en de groepsapp was niets meer binnengekomen. De assistent-manager vertrouwde het echter niet en dus werden voor de zekerheid de nodige sociale media afgestruind. En ja hoor, twee teamleden bleken zich in de sneeuw te bevinden en niet te komen. Nou ja, dan zouden we er nog altijd 15 hebben.

De assistent-manager had aangegeven niet helemaal fit te zijn en als wissel te willen beginnen. Hij had al bijna elke wedstrijd gevlagd en had geen zin om weer te beginnen als grensrechter. Gezien het bijzonder vroege aanvangstijdstip van half 10 wilde hij liever later komen en meerijden met een ploeggenoot die terugkwam van een blessure en daarom ook niet zou willen starten. Dan zouden ze beiden een uitgebreide warming-up kunnen maken om de tweede helft te vlammen. De teammanager appte daarop met de nodige spelers die niet helemaal fit waren. De verbazing was bijzonder groot toen twee mensen aangeven nog geblesseerd te zijn en dat ze niet zouden komen, terwijl ze zich toch echt niet op de gebruikelijke manier hadden afgemeld. Als de teamleiding geen actie had ondernomen, hadden we dat niet geweten. Dit tot grote irritatie van de assistent-teammanager die daarom wel vroeg mee moest om toch weer te vlaggen. Hij was zo verstandig om mee te rijden met Eric, zodat hij even flink kon tekeergaan, schelden, tieren, briesen, fulmineren, bulderen en foeteren. Eric is dat wel gewend en laat hem rustig uitrazen, waarbij de stoom uit de oren komt van de assistent-teammanager. Eric blijft er heel rustig onder en trekt zich er verder niets van aan. Zodra de stoom verdwenen is, kan de assistent-manager er weer tegenaan.

Om 9 uur begonnen tien voetballers in kleedkamer 6 van sportpark De Heikant met omkleden, nadat Johan de sleutel van de kleedkamer had opgehaald. Nadat ze zich hadden omgekleed, begonnen 9 spelers met de warming-up, waarna zoals gebruikelijk, de vlagger in de kleedkamer achterbleef om de sleutel aan de laatkomers te kunnen geven. Toen de scheidsrechter de wedstrijd wilde laten beginnen, waren de laatkomers er nog steeds niet. Het concept zomertijd blijkt voor sommigen toch echt te moeilijk. Het betekende dat Jan Willem op ‘hoge snelheid’ naar het veld moest sukkelen om tot zijn grote ergernis zonder warming-up het veld in te stappen. Bij het minste of geringste heeft hij tegenwoordig wat. Voetballen zonder warming-up leidt bij hem heel vaak tot een zware blessure, waardoor hij er weer maanden uit is. Maar hij besloot toch gewoon mee te doen. Wat een teamspirit. Daar kan menigeen een voorbeeld aan nemen. Een reservespeler van Beek Vooruit nam overigens zijn vlag over en deed dat perfect. Nogmaals onze dank daarvoor.

Zo begonnen we in elk geval met 10 man aan de wedstrijd. Waaronder de nodige spelers die vanwege langdurige blessures in geen maanden of zelfs langer geen hele wedstrijd hadden kunnen spelen. Het beloofde daarom een bijzonder lastige ochtend te worden. Vanwege de rommelige voorbereiding en omdat we met een man minder stonden, begonnen we voorzichtig aan het duel.
Al snel meldde de eerste laatkomer zich. Zoals bekend is Elon Musk een samenwerking aangegaan met Distributie Partners Logistiek om een vliegende, elektrische bestelbus te ontwikkelen, zodat de grootste distributeur van de Lage Landen eventuele files gemakkelijk kan omzeilen. Kennelijk heeft het miljardenproject een eerste prototype opgeleverd, want de topman van de joint-venture presteerde het om de afstand tussen Papendrecht en Prinsenbeek binnen tien minuten af te leggen.

Halverwege de eerste helft was ook de tweede laatkomer gearriveerd, zodat Jan Willem de vlag kon overnemen van de Brabander en we eindelijk ons gewenste spel konden spelen. En al snel kwamen de kansen. Luciën krulde een hoekschop van onze rechterkant op de verre paal. En niet veel later werd een fraaie individuele actie van Tom net binnen de zestienmeter op onreglementaire wijze afgebroken. Wilco benutte de toegekende strafschop ‘feilloos’. Daarna creëerden we nog enkele kansen, maar inmiddels was duidelijk dat de beste man van het veld bij de tegenstander tussen de palen stond. Hij ranselde de ene na de andere doelpoging op weergaloze wijze uit zijn doel, waardoor we met 0 – 1 gingen rusten.
Inmiddels was ook nummer 13 aanwezig. De nodige spelers zijn getrouwd en dat betekent dat ze niet zomaar ongestoord kunnen douchen voordat ze in de auto stappen, omdat het vrouwtje eerst de nodige actie wil. En tja, dat betekent dan dat je een uur later bent.

Ook de tweede helft waren we de bovenliggende partij. Na een fraaie aanval over diverse schijven werd Wilco op rechts de diepte ingestuurd. Vanuit een scherpe hoek wist hij de bal een stuit mee te geven, waardoor die in de verre hoek verdween: 0 – 2. Ook daarna wisten we de nodige kansen bijeen te voetballen, die normaal gesproken op ons niveau geheid tot een treffer leiden, maar niet bij deze goalie. Hoogtepunt in dezen was wel de schitterende uithaal van links van Tom die de rechterbovenhoek leek in te knallen. Menig profdoelman was kansloos geweest, maar de doelverdediger van Beek Vooruit 14 zweefde op fabuleuze wijze naar de bal en tikte deze met zijn vingertoppen via de lat over de achterlijn. Een staande ovatie van het talrijk opgekomen publiek was zijn deel. En volledig terecht.

Even leken we nog in de problemen te komen. De nodige spelers hadden maanden geleden hun vieze voetbalschoenen in hun voetbaltas gegooid en ze er pas deze ochtend uitgehaald. Menig voetbalschoen bleek daar niet tegen bestand.
Tip van de voormalige Speler van het Jaar Rutger K.: voetbalschoenen netjes onderhouden en ze poetsen en enkele dagen voor de wedstrijd inspecteren of ze nog wel te gebruiken zijn. Of voor de zekerheid twee paar voetbalschoenen meenemen. Gelukkig voor Arie hadden enkelen reserveschoenen bij zich in zijn maat. Dus ging Arie halverwege de tweede helft op een drafje terug naar de kleedkamer om zijn kapotte voetbalschoenen in te ruilen voor een paar zonder gebreken. De voetbalschoenen van de rest hielden het gelukkig vol tot het laatste fluitsignaal, zodat we het duel met 11 man konden uitspelen. We zullen de volgende keer de nodige nieuwe voetbalschoenen zien in de kleedkamer. Of oude voetbalschoenen met flink veel ducttape.
We deden het echt prima. Onze beweeglijke en snelle spitsen maakten het de achterhoede van de tegenpartij bijzonder lastig, zoals de tegenstanders zelf aangaven. Het middenveld heerste soeverein en de verdediging bleef compact spelen en de spitsen in te gaten houden. Doelman Maurice kreeg opvallend weinig te doen, maar bleef geconcentreerd van de eerste tot de laatste seconde en stond steeds op zijn post als hij in actie moest komen, zodat we opnieuw de nul hielden. Zo eindigde ook de tweede confrontatie met Beek Vooruit 14 in een overwinning.

De verdiende 0 – 2 zege was de kers op de taart. Het was namelijk in alle opzichten een heerlijke dag: lekker weer, een prima grasmat, een uiterst sportieve wedstrijd zonder enige wanklank, wat mede kwam door de afwezigheid van Jan en Edwin, bijzonder aardige tegenstanders en een foutloos arbitraal trio. Na afloop was het bijzonder gezellig met de Brabanders waarbij over en weer de nodige wetenswaardigheden werden uitgewisseld. Driemaal hulde voor alle aanwezigen.
Wim zei tijdens de nabespreking dat hij Johan in tegenstelling tot normaal helemaal niet gehoord had in het veld. Waarop Jan Willem zei dat hij Johan helemaal niet gezien had.

Vanwege de gezelligheid waren we, ondanks het vroege tijdstip, aanmerkelijk later thuis dan normaal. Hierbij gaat nogmaals onze grote dank hiervoor uit naar de mensen van Beek Vooruit. Het was echt top. Bedankt en hopelijk tot volgend seizoen!

Opstelling: Maurice; Marcel, Wim (78. Arie), Eric (46. Jan Willem) en Jan Willem (23. Wilco); Melvin; Johan, Rutger en Luciën; Arie (67. Frank) en Tom.
Aantal toeschouwers: 64.

Commentaren zijn niet meer mogelijk.