Raamsdonk 7 – Papendrecht 5: 2 – 4

‘Zondag 5 nadert koploper’

Vandaag, zondag 16 december ’07, stond de laatste wedstrijd van dit kalenderjaar op het programma. Om 10.30 uur werd er afgetrapt op het hoofdveld in een waterkoud Raamsdonk. Op een hard en moeilijk bespeelbaar veld was het zondag 5 dat met een 0 – 3 voorsprong de rust in ging. De tweede helft begon met een opleving van de thuisclub en een mindere fase van Papendrecht en werd de stand toch nog 2 – 3. Voor het eerst in zijn voetbalcarri√®re moest Wim Veldhuis voor straf 5 minuten toekijken vanaf de zijlijn, na een onschuldige actie op een tegenstander, om de gelijkmaker te voorkomen. Na doelpunten van Frank Glimmerveen (2x) en Ed Duinhouwer was het uiteindelijk Johan Keizer die voor de knock-out zorgde. Einduitslag: 2 – 4.

(Verslag: Eric Hoorn)

——————————————————————————–

‘Zondag 5 pakt 7e overwinning van het seizoen’

Na 3 zondagen zonder voetbal kon er vandaag weer gespeeld worden. Vanaf het Slobbengors vertrokken wij op 16 december 2007 richting Raamsdonk, om daar met uiteindelijk 13 man aan te treden tegen hun 7e elftal. Vannacht had het een aantal graden gevroren en dit was ook duidelijk te zien toen wij het veld opkwamen. Het veld was hard en glad en de grip was ver te zoeken. Bovendien was het veld hobbelig met veel kleine kuiltjes en dit was tijdens de warming-up al te voelen aan o.a. de enkels. Het was even wachten op de scheidsrechter, die vandaag wat later dan gepland aankwam. Op het hoofdveld zou er een andere wedstrijd gespeeld worden, alleen daar kwam helemaal geen scheidsrechter, want hij was ziek. Beide teams aldaar besloten om daarom maar niet te voetballen en hierdoor konden wij opschuiven naar het 1e veld. Dit veld was wel vlak, alleen misschien hierdoor nog harder en gladder dan het 2e veld. Ondanks dat werd er na enige tijd wachten toch gefloten voor het begin van de westrijd.
Raamsdonk 7 was op papier een makkelijke tegenstander, maar bij ons zegt dat helemaal niets gezien het spel van de afgelopen wedstrijden. Toch had Papendrecht de hele 1e helft de overhand. Met beter voetballend spel dan de afgelopen wedstrijden werd er keer op keer een weg gezocht naar het doel van Raamsdonk. Tot aan de 16 ging dit goed, alleen het ontbrak in het begin nog aan de eindpass, die niet altijd aankwam. In de eerste 20 minuten kwamen er daardoor ook geen grote kansen. Raamsdonk speelde afwachtend en kon alleen gevaarlijk worden als Papendrecht balverlies leed. Dit gebeurde sporadisch, maar Raamsdonk kon hier niet van profiteren.

Papendrecht had het betere van het spel, maar toch kwam het eerste grote gevaar van de kant van Raamsdonk. De centrale spits werd diep gestuurd na balverlies van Papendrecht. De centrale verdediging stond positioneel niet goed en dus kon de spits vrij doorlopen. Wilco, linksback vandaag, anticipeerde echter goed en kon het gat naar de spits dichtlopen. Hij veroverde de bal en Papendrecht kon weer opnieuw beginnen aan een aanval.
In de tweede fase van de eerste helft werden de Rood-Zwarten dreigender en dit betaalde zich uit in een aantal kansen. Arie Verzijl wist na goede passes van o.a. Johan Keizer en Rob van den Sigtenhorst regelmatig voor het doel van Raamsdonk te komen, maar tot nu toe leverde dit nog niets op. Een paar minuten later werd Frank Glimmerveen vrij voor de keeper gezet en zonder te aarzelen plaatste hij de bal in het doel: 0 – 1. De kop was eraf en Papendrecht kon het aanvallende spel voortzetten. Weer een paar minuten later werd diezelfde Frank Glimmerveen weer gezocht en hij kon voor een tweede keer afronden: 0 – 2. Even later volgde misschien wel de mooiste aanval van de dag. Van achteruit werd over veel schijven, via Wim Veldhuis, Rob van den Sigtenhorst, Johan Keizer, Rob Uitermarkt, Arie Verzijl en Frank Glimmerveen, uiteindelijk Edwin Duinhouwer gevonden, die na de bal nauwkeurig goed te leggen, de bal in de korte hoek binnenschoot: 0 – 3. Hij had daarmee, zoals hij zelf zegt, zijn jaarlijkse doelpuntje weer te pakken. Dat hebben we ook maar weer gehad, zou je zeggen. Raamsdonk kon hier niet meer dan plaagstootjes tegenover zetten en dus gingen we met een zeer verdiende 0-3 voorsprong de rust in.
Voetballend ging het beter dan de afgelopen wedstrijden en dit werd dan ook direct uitbetaald. Wedstrijd gespeeld zou je nu zeggen. Maar nee, er moest natuurlijk nog een 2e helft gespeeld worden! Dus Raamsdonk had nog kans om terug te komen? Niet als je het spel van de 1e helft voortzet. Maar ja, helaas besefte niet iedereen dit. De buit leek al binnen, dus die 2e helft, dat doen wij wel effies. Tijdens de eerste fase van de 2e helft werd van Papendrechtse kant misschien wel het slechtste voetbal van het seizoen vertoond. Iedereen liep naar voren en er werd maar sporadisch meeverdedigd. De rust op het middenveld, zoals in de 1e helft, was compleet verdwenen en Papendrecht kwam niet meer aan voetballen toe. Kinderlijk balverlies voerde de hoofdmoot en Raamsdonk rook bloed. Een aantal frisse spelers waren ingebracht en zij wisten ook het verschil te maken. Raamsdonk werd gevaarlijker en gevaarlijker en een tegendoelpunt hing in de lucht. Dit bleef ook niet lang uit en Raamsdonk scoorde de 1 – 3 na slecht verdedigen van Papendrecht. Raamsdonk drukte door en dwong een aantal vrije trappen en corners af. Uit een vrije trap werd een inkomende speler gezocht, die na keeper Gerrit Landstra in de mangel te nemen, de bal verlengde. De bal werd via de lat verwerkt, maar 3 inkomende tegenstanders wisten gezamenlijk toch de 2 – 3 binnen te tikken.

Papendrecht liet de schouders hangen en oude problemen leken ons weer fataal te worden. Nonchalant de tweede helft instappen, niet de rust in het spel kunnen bewaren, niet goed (mee)verdedigen en ouwehoeren tegen elkaar in plaats van elkaar te coachen en te sturen. Even later werd aanvoerder Wim Veldhuis 5 minuten naar de kant gestuurd, na het vloeren van een tegenstander. Volgens de scheidsrechter kwam hij hiermee weg, want hij had hem zelfs rood kunnen geven na het vloeren van een doorgebroken speler. Hierna kwam Johan Keizer na een wisselbeurt weer in het veld en Papendrecht probeerde onder aanvoering van hem de draad weer op te pakken. Er kwam meer rust in het spel en er kon weer naar voren gevoetbald worden. Dit leverde nog een aantal kansen op, maar tot zo’n 7 minuten voor tijd gebeurde hier niets mee. Totdat Johan Keizer na een voorzet goed doordrukte en na verschillende duels te winnen de bal langs en over de keeper het doel in wist te werken: 2 – 4.
Dit gaf een bevrijdend gevoel en de spirit was weer terug. Raamsdonk gaf de wedstrijd op en Papendrecht kon de wedstrijd hierdoor uitspelen. In de laatste minuten zette Wilco Frank Glimmerveen met een goede voorzet vrij voor de keeper, maar hij had net iets te veel tijd nodig om af te kunnen drukken. Ondanks dat hij in vorm is de laatste tijd en een goede wedstrijd van zijn kant kon hij deze kans niet verzilveren. Eindstand 2 – 4 in het voordeel van de Rood-Zwarten.
Papendrecht speelt de laatste wedstrijden vooral tegen de mindere tegenstanders niet weergaloos. Zo ook vandaag. Naast regelmatig balverlies, slecht (mee)verdedigen was ook het grote aantal foute inworpen opvallend (ook van de kant van Raamsdonk). Door deze overwinning boekte Papendrecht haar 7e overwinning van dit seizoen en komt Papendrecht na 11 wedstrijden op 24 punten, wat voor Zondag 5-begrippen een hele goede prestatie is. De eerste competitiehelft zit er nu op en het is tijd voor de winterstop. Gezien het koude weer de laatste weken en daardoor de toestand van de velden komt dit ook wel mooi uit.
De competitie wordt voor ons vervolgd op 20 januari, met een thuiswedstrijd om 10.00 uur tegen outsider Be Ready.

(verslag: Wilco Theunisse)

Commentaren zijn niet meer mogelijk.