Louis de Haas is een fenomeen

VI: December 2008

De KNVB bobo’s keken in 1974 blij verrast op toen Wim Suurbier hen de soep serveerde. Wat zij niet wisten, was dat Suurbier in de keuken even een klein plasje aan de soep had toegevoegd. Toen Gullit en van der Gijp de van Aerle-baby kwamen bewonderen moest mama van Aerle even om een boodschap. Gullit deponeerde een hele andere boodschap in het potje van het 2 weken oude mannetje. Bij thuiskomst zijn Berry, moeder en baby met piepende banden naar de huisarts gereden, die ook niet begreep hoe het ventje dat gepresteerd had. John de Wolf kneep vlak voor de wedstrijd even in de gebroken neus van de FC Basel spits en Romario bleef in de winter rustig even een paar weken in Brazilië, omdat hij een beetje moe was. En ik kan u ook verklappen dat ik niet de enige was die tijdens een trainingskamp ’s-nachts de plaatselijke boerendochters lastig viel.
Ik houd van dergelijke spelers, die je ook bij de amateurs tegen kwam. Hans van Dongen, Bert Duthler, Martin Verheem en Henk Molenaar waren in de jaren ’80 leuke voetballers in Papendrecht 1 die kampioen werden en de beker wonnen. Maar je kwam natuurlijk voor Sjaak van
Giersbergen naar het Slobbengors. De ene week draaide hij de Sliedrechtse linksback tot wanhoop, de week later, als het iets te gezellig was geweest op zaterdag, liep hij bij DCV-uit boos van het veld.
Bij de profs van tegenwoordig hoef je met zulke capriolen niet meer aan te komen. Op hun 18e verjaardag krijgen de jochies mediatraining.  Ze staan vierkant achter de trainer. De neuzen staan in dezelfde richting en als je zelf de kansen niet benut, vliegen ze er aan de andere kant in. Tijdens het trainingskamp gaat de i-pod mee, het beste  boek dat ze ooit gelezen hebben is de ontvoering van Heineken en de Telegraaf de beste krant. Marco Borsato is een geweldige zanger en om de toppers moeten zij erg lachen.

Ik word niet goed van die verveelde eenheidsworsten.

Daarom heb ik ook zo’n zwak voor Louis de Haas van Papendrecht 5. Louis is de zoon van Nel en Piet de Haas en geboren en getogen in
Alblasserdam. Louis groeide als kool  en werd door vader, een verdienstelijk amateur-trainer, aangespoord te gaan voetballen. De aanwezigen keken hun ogen uit. Louis liep geen meter te veel, maar zijn sleepbeweging was onnavolgbaar. Daarnaast kon het op zich vriendelijke mannetje op de meest onverwachte momenten een gemene overtreding maken. Na zijn VWO-tijd op het gereformeerde de Lage Waard startte Louis een studie fiscale economie aan de Erasmus Universiteit. Daar leerde ik hem beter kennen, onder andere als begenadigd zaalvoetballer. Legendarisch was zijn afstuderen. De professor vond het best een aardige scriptie, maar het was wel jammer dat de inhoudsopgave en de literatuurlijst
ontbraken.

Louis had geen boodschap aan die poespas. Dikdoenerige yuppen-kantoren als Deloitte, PWC en KPMG hengelden vergeefs naar zijn diensten. Louis koos echter voor het oubollige Voogt en van Boxtel, waar bejaarden en boeren graag hun aangifte laten verzorgen. De stropdas kon thuis blijven, Louis hoefde geen  rollenspelletjes te spelen en hij kon er rustig om 11.00 beginnen. Louis is namelijk geen ochtend-mens. Je kunt hem beter 2 uur ’s-nachts bellen met een vraag over de bijleenregeling, dan om 10.00 uur in de morgen.
Enige tijd geleden besloot hij het roer om te gooien. Hij begon voor zichzelf met het opmerkelijke bureau Alles in Balans. Daarnaast vond hij het tijd eens een vrouw aan te spreken. De resultaten waren overweldigend. De ene na de andere dame kwam in zijn leven, met als gemeenschappelijke kenmerk lang en blond. Na affaires met Bridget Maasland en Manuele Kemp kwam Louis gelukkig Gea tegen, die hem weer op het rechte pad bracht.
Hij blijft gelukkig zijn eigen gang gaan. Als enige Nederlander bezocht hij de 28 concerten van de Sparks in Londen, waar tijdens elk concert één CD werd gespeeld. Hij is voorzitter van de Beach Boys fanclub en heeft nog regelmatig contact met Paddy Mc Aloon van Prefab Sprout. Bij de
geboorte van je zoon, ontvang je een roze kaart. En op verjaardagen komt hij wat later, maar waarschijnlijk helemaal niet.
Louis voetbalt nog altijd in Papendrecht 5. Na jarenlange blessureperikelen is hij dit seizoen weer helemaal terug, al was hij zondag tegen Dubbeldam weer eens spoorloos. Ik ga snel weer eens kijken naar zijn sleepbeweging  en misschien kan hij nog eens een tackle eruit gooien die hem uit bij Rios de rode kaart opleverde. Of samen met broer Marco als Sinterklaas de opstelling voorlezen, dan wel voor iedereen een ontbijtje nemen, net zo als destijds bij ODS.
Voor hem geen Frans Bauer, Telegraaf of prietpraat.

Louis de Haas is een fenomeen.

Uw linkspoot, Johan Derksen.

Commentaren zijn niet meer mogelijk.