Papendrecht 5 heeft kapsones

VI: September 2008

De wereld wordt steeds gekker. De in driedelig grijs gestoken bankyuppen zijn de afgelopen jaren met miljoenen naar huis gegaan, de banken achterlatend met miljardenverliezen die door de belastingbetaler gaan worden betaald. Vanuit hun derde huis in Florida zullen deze heren waarschijnlijk schaamteloos beweren dat hen geen blaam treft en dat alles veroorzaakt is door het gedrag van de argeloze burger.
In de Nederlandse politiek draait het twee dagen per jaar om een potje “wie heeft de langste, wie kan het beste slap ouwehoeren”. Na veel geblaat en verongelijkte gezichten, waarbij problemen worden teruggebracht tot een potje knikkeren, wordt de begroting goedgekeurd. Ik weet niet hoe het u die dagen vergaan is, ik ben gewoon verder gegaan met mijn leven en verheug me nu al weer op volgend jaar.
De sponsorlijst van TON is bekend geworden met daarop illustere namen, waar tot mijn verbazing het duo Moorman/ Duinhouwer ontbreekt.

In Finland schiet een tiener twintig mensen dood omdat hij zijn dag niet heeft en we moeten het heel erg vinden dat de platte Amsterdammer Charles de Commenee het NOC verlaat. Daar gaan de medailles, lijkt Charles te zeggen, alsof hij zelf hardloopt en ballen in het netje stickt.
In Chinese babymelk zitten chemicaliën, en de botox-maffia wil iedereen opspuiten.
De voetballerij past zich moeiteloos aan de echte wereld aan. Louis van Gaal verliest met 3-0 bij ADO maar heeft de beste wedstrijd van het afgelopen jaar gezien. Benieuwd wat Louis zegt na een nederlaag tegen Volendam. Het slapstick-duo Bosz en Jansen verdient bij Feyenoord een vermogen, maar slaagt er in de zomer alleen in om de 40 jarige Rob van Dijk en de 38 jarige JD Tomasson te scouten. Goed gedaan mannen, daar waren we zelf niet op gekomen. Ajax loost Perez die net weer gewend was aan het ritje naar de verschrikkelijke Arena en PSV-trainer Stevens schrijft een autobiografie, waar we volgens hem “veel van kunnen leren”.
Het amateurvoetbal volgt hijgerig deze rare wereld. Als ware profs sluiten spelers die de bal amper 10 meter vooruit kunnen plaatsen een contract met de plaatselijke melkboer om weer een jaar hun kunsten op de plaatselijke velden te vertonen. Amateurspelers uit Papendrecht rijden naar Oud-Beijerland, spelers uit Oud-Beijerland naar Papendrecht.

De voetbalwereld staat op zijn kop. Zelfs bij de lagere elftallen slaan de kapsones toe.
Papendrecht 5 speelt al jaren een beperkte rol in de kelders van het voetbal, na de glorietijd in de jaren ’80, toen er nog werd gespeeld in de 1e klas DVB tegen eerste elftallen.
Dat is lang geleden. Tegenwoordig is de reserve 6e klas het domein van deze beperkte ploeg. Het lopende seizoen 2008-2009 is van start gegaan met 6 uit 3 en de kapsones slaan toe. Tegenstanders als Victoria en FC Moerstraten zijn te min voor de heertjes, die nog steeds beledigd zijn over een kritisch artikel van vorig jaar. Het is leuker om meer tegenstand te krijgen, dan komen de vedettes namelijk meer aan voetballen toe.
Daar zullen ze in Brabant en Dordrecht hard om lachen. De afgelopen 10 jaar staan, op een gelukkig kampioenschap in 2005 na, vooral in het teken van “achter de tegenstander aanlopen en bal inleveren”. Het was een feest als Papendrecht 5 op bezoek kwam: zekere overwinning, geen tackles op je benen en weer 3 punten erbij.
De selectie is inmiddels uitgebouwd tot 19 man, wat gelet op het aantal blessures aan de magere kant is, wat overigens niet gezegd kan worden van de spelers die met de week dikker worden. Of de uitbreiding een versterking betekent, moet nog maar worden afgewacht. De 53-jarige Herman Woudenberg heeft een leuk linkerbeen, maar gebruikt zijn rechter alleen maar om het gaspedaal in te drukken. En Patrick van Wijngaarden is tot op heden alleen opgevallen door zijn mails dat hij last van z’n knie heeft.
Ook de vaste kern valt alleen nog maar op door rare capriolen. Ik zal u het merendeel besparen, maar ik word niet vrolijk van mensen die FC Moerstraten in Oosterhout zoeken en spelers die het drie keer per dag schijnen te doen om vervolgens bij een schot op het doel een liesbreuk op te lopen.
Wat wel goed gaat is de coaching. Drie jeugdtrainers in één team die precies weten wat er moet gebeuren. Het valt mij niet tegen dat de heren de lange regenjas niet over hun shirt aan doen.

Ik word er niet goed van.

Het vijfde mag de handen dicht knijpen dat het dankzij een bevlieging af en toe eens een potje wint. Het gemekker over geringe tegenstand is van het niveau Wilders: niemand neemt het serieus. Papendrecht 5 wacht een periode van elk jaar net even minder, afzakken naar de veteranen, blessures en over 10 jaar stoppen. De enige redding is de onbegrijpelijke interesse die een sjeik uit Qatar in het team schijnt te hebben. Zodra ik zijn mailbox heb laten kraken, hoort u meer van mij.

Uw linkspoot, Johan Derksen.

Commentaren zijn niet meer mogelijk.