Terugblikken 35 jaar Willem de Zwijger 1961 – 1996

In het in 1996 verschenen reünieboekje ter ere van het 35-jarig bestaan van de Willem de Zwijgerschool staan interviews met onder andere de toenmalige rector dhr. W.A. Veldhuis, vaste supporter en vader van Wim, docent dhr. Jan van den Sigtenhorst, vader van Rob en voormalig teamlid en docent dhr. Piet van der Linden. Er is echter voor gekozen om hieronder uit dat boekje een interview met onze vaste clubscheidsrechter te plaatsen.

Leerling → Conciërge: Dhr. Peter Bosselaar

Van “goedemorgen mijnheer Feyer” naar “Ha, die Peet, alles kits?”

“Peet” was vroeger (omstreeks 1970) leerling van de Willem de Zwijgerschool en is tegenwoordig al weer 4 jaar werkzaam als conciërge bij het Willem de Zwijger College. Bij uitstek de man die kan vertellen of er in al die jaren veel veranderd is.
Nou eigenlijk wel, maar toch ook weer niet. Kijk, mijn illustere voorganger had voor circa 250 leerlingen genoeg aan een enkel woord dan wel strenge blik om iets gedaan of opgeruimd te krijgen. Tegenwoordig werkt dat iets anders. Spreek je heden ten dage één der circa 1300 lieverds ergens op aan, dan gaat deze direct de dialoog aan en kom je niet met een pedagogisch verantwoorde verklaring, dan ben je, voordat je het weet, in een brede maatschappelijke discussie verwikkeld.
Aan de andere kant, waar de heer Feyer met terechte trots en zijn handen onder de inkt 10.000 stencils per jaar fabriceerde, daar draai ik mijn “schone” handen niet om voor 10.000 kopieën per dag. Ach, veel veranderd, natuurlijk, de leerlingen zijn mondiger, om over de vooruitgang van de techniek maar te zwijgen. De taak van een huidige conciërge is dan ook iets breder geworden: van een bandje plakken tot voorraadbeheer. Verder hebben de leerlingen nog steeds dezelfde, meest uiteenlopende problemen(tjes) en… waar komen ze dan meestal terecht…? Juist, bij de conciërge.
Ik verbaas mij er dan ook over dat er nog steeds geen sticker bestaat met de tekst:

“I ♥ my conciërge!”

Peter Bosselaar

Commentaren zijn niet meer mogelijk.