Cluzona 5 – Papendrecht 4: 3 – 2

Op zondag 21 augustus 2011, een dag na Hartjesdag begon, voor Zondag 4 van VV Papendrecht het seizoen 2011-2012 met een oefenwedstrijd tegen Cluzona 5 in Wouw, de geboorteplaats van Henk Vos. “Schrijft onze sterverslaggever JWDM ook over deze wedstrijd een kritisch verhaal?? Gerrit.” Ja, dus.
Wouw, in het Brabants Wów, is een dorp in de gemeente Roosendaal. Het werd vroeger ook wel als Wou of Wouwe geschreven en heeft vele varianten gekend, zoals: Wouda, Woude of Woide, wat wel kan wijzen op de bosrijke omgeving. Een bewaard gebleven charter van hertog Hendrik van Brabant van 6 december 1232 spreekt voor het eerst van “Woide”. Wouw is één der oudste plaatsen in het land van Breda, destijds een aanzienlijk leen van het hertogdom Brabant. Het dorp is ontstaan doordat er beekdalen waren met daaromheen hogere gronden. De oudste sporen dateren uit het Neolithicum. In de Middeleeuwen is het gebied zover ontwikkeld dat de gronden tienden opleverden en een waardevol bezit vormden. Om dit bezit te beschermen had Wouw vanaf 1288 een eigen Heer. Deze droeg de titel Heer van Wouw zelfs op zijn groot ridderzegel en gebruikte deze in diverse akten. Als onderkomen had deze een kasteel, het bekende kasteel van Wouw, gebouwd door de Heren van Breda, waar later de markiezen van Bergen op Zoom gaarne vertoefden. In de Middeleeuwen behoorden de gebieden tot het Markizaat van Bergen op Zoom. Dankzij de bedevaart voor de heilige Leonardus kreeg Wouw in de jaren 1480-1530 een groot gotisch kerkgebouw, de St.-Lambertuskerk. Het markante kerkgebouw torent nog steeds hoog uit boven het dorpsaanzicht. Wouw kent de traditie van ‘Geraniumdorp’. Sinds 1986 kan elke dorpsbewoner vijf hanggeraniums van de gemeente krijgen voor het opsieren van de eigen huisgevel en hiermee het dorpsaanzicht.

Tijdens de zomerstop vonden heel wat ontwikkelingen plaats. Het begon met het volgende elektronische bericht van Herman. “Zeer gewaardeerde (ex-)medespelers, ik heb een genereus aanbod gekregen van BSC te Roosendaal, wat betekent dat ik zelf niet meer aan voetballen toekom. Mochten jullie toch nog mensen tekortkomen, wat ik me niet voor kan stellen met zo’n brede selectie, dan kan je altijd een poging wagen of ik beschikbaar ben. Heel veel succes het komende seizoen.” Wim was duidelijk niet blij met die aankondiging: “Herman, is BSC bekend met de afkoopsom die wij kunnen vragen? Je contract loopt nog 3 jaar door namelijk.”
Het jammerlijke vertrek van Herman betekende dat we wel een nieuwe speler konden gebruiken. Gelukkig volgde de volgende e-mail. “Mannen, ik weet niet precies hoe het gaat, dus ik gooi het maar in de groep. Kenneth en ik hebben een 40-jarige allrounder met hoofdklasse-ervaring gepolst. Hij zegt zich bij VV Papendrecht aan te melden en wil zich graag bij ons elftal aan sluiten. Het gaat om onze vriendelijke vrind Ramon Lafour. Ramon wil juist bij ons in het team, NIET bij zondag 6. Misschien ook goed voor het multiculturele gebeuren. Heb ‘m gisteren nog zien voetballen, is wel een aanwinst denk ik. Volgens mij komt hij serieus over. Hij begon er zelf over. Wat vinden jullie ervan, is hij welkom bij Zondag 4? Zie jullie reacties graag tegemoet. Groet, Marcel.”
Dit leverde heel wat respons op. “Dag mannen van het vierde, in tegenstelling tot Van der Sar plakt deze keeper er nog een jaartje aan vast. Ik heb Ramon Lafour nog een blauwe maandag bij mij in de klas gehad. Kwam toen niet over als een harde werker, maar op het veld kan dat helemaal anders zijn. Misschien iemand die op het middenveld de lijnen uitzet, met Rob U. en Gerardo dell’A. als waterdragers/stofzuigers?? Over nieuwe spelers gesproken… ook nieuw is dat jullie speler van het jaar en altijd betrouwbare sluitpost zojuist grootvader is geworden. Moeder, dochter en opa maken het goed. Groet, Gerrit, speler van het jaar.” “Prima wat mij betreft, kan met iedereen vrienden maken! Zoals jullie weten ben ik het nog niet verleerd en de snelheid is zeker niet minder geworden 🙂 Gerrit, stofzuigen doe ik echter alleen in opdracht van Petra, dat weet je toch! Ex-hoofdklassespeler Rob U.” Hier is overduidelijk sprake van een flinke hoeveelheid gebrek aan zelfkennis.
“Lafour, de zwarte parel van weleer…. wat mij betreft geen probleem, maar kan hij het niveau aan (met name het niveau van de aanvangstijden…) haha. Ik ben wel voor. Groeten, Patrick.” “Beste voetbalvrinden, na een hoogtestage van drie dagen in de Oostenrijkse bergen, bij dezen mijn late reactie op het laatste transfernieuws. Weet niet of het envelopje de doorslag heeft gegeven, maar ben verheugd dat er eindelijk een voetballer naar ons team komt die mij van aanvoer kan voorzien waar je wat mee kan……. De rest doet Kessi allemaal zelf onder het motto van weinig kwaliteit maar alles op wilskracht….! Groet, Kessi (3 kilo lichter na een bergbeklimming van 500 naar 1800 meter!).” “Beste collega-zwoegers, aangezien ik afgelopen weekend me alvast op het nieuwe seizoen aan het voorbereiden was bij unseren Deutschen Freunden van “Blau Weiss Istrup” in Blomberg, kan ik nu pas reageren op de komst van die andere oud-1e-elftal-speler. Ramon is nog steeds snel, behendig, positioneel sterk en gezegend met een perfecte traptechniek en is iedere woensdag te bewonderen bij het zomeravondvoetbal. Zo zie je maar, het kan dus wel dat iets blijft hangen van het hoofdklasseniveau…. Ik ben voor, maar waar blijft de reactie van JWDM ?? Gr, Johan (na afgelopen weekend 3 kilo zwaarder). Een berg van 1800 meter noem ik overigens een heuvel!” Meer reacties een volgende keer.

Marcel had het laatste woord: “Patrick, als Ramon meedoet, schat ik hem eerlijk gezegd van een hoger niveau in, niet geheel eerlijk hij is natuurlijk ook 10 jaar jonger, ook als de blaadjes v/d bomen vallen uit om 10.00 uur tegen Rimboe 5. Hij heeft tegen mij gezegd: “jullie spelen toch om 10.00 uur, dat vind ik wel goed, dan heb je nog wat aan je dag. Ik ben toch altijd vroeg wakker i.v.m. m’n kinderen”  (?!!) Dat zijn eerlijk waar zijn woorden, of hij kan goed toneelspelen of hij is een beetje burgerlijk en saai geworden net als jij. Hierbij een Hoera, Hoera, Hoera voor onze speler van het jaar. Opa Gerrit gefeliciteerd. Groet, Marcel. P.S., Mijn moeder noemt zo’n “bergbeklimming” Vals Plat !!
Volgens Kenneth en Marcel is Ramon een echte aanwinst. Volgens hen heeft Ramon de traptechniek van Marcel, het rechterbeen van Kenneth, het omgaan met terugspeelballen van Gerrit, het vermogen om niet in eigen doel te schieten van Johan, het op rustige en beschaafde wijze communiceren met medespelers van Jan Willem, het speloverzicht van Edwin, het positiespel van Frank, het loopvermogen van Gerardo, het topscorersinstinct van Arie, de spieren van Louis, de elegante manier van lopen van Rob S., de strijdlust van Rob U., de rust aan de bal van Eric, het strakke en afgetrainde lichaam van Luciën en de kopkracht van Wim. Dus of we erop vooruitgaan met het aantrekken van Ramon, valt af te wachten. Maar hij begon in elk geval heel goed. Toen op 11 augustus een mailtje verstuurd werd waarin het spelen van de oefenwedstrijd bekend gemaakt werd, was hij de eerste die reageerde en dat al binnen 25 minuten: “Ga voor de volle 90 minuten, mits ik geen blaren krijg van mijn nieuwe kicks!”. Normaalgesproken reageren de meesten pas op zaterdagmiddag om dan te verkondigen dat ze niet komen, bijvoorbeeld omdat ze voor hun werk naar Zweden moeten – alsof je dat een dag van tevoren hoort – of dat ze op vakantie zijn of dat ze al tijden geblesseerd zijn en dergelijke.

Zelfs uit het buitenland een snelle reactie: “Vanaf mijn balkonnetje starend over de door de maan milde beschenen zee meld ik me aan voor de linkerflanklinie… Groet Samos Kessi.” Vandaar dat de Griekse economie het in augustus zo goed doet. En een dag voor de wedstrijd: “Ik kom rechtstreeks vanuit Zeeland, waar ik me momenteel fysiek aan het voorbereiden ben op de krachtmeting van morgen!” Wat een luizenleven leidt die man. Alleen ligt Ouddorp toch echt gewoon in Zuid-Holland, Kenneth.
Rob U. schreef: “Laat mij maar gewoon een keer thuis, dit telt echter wel voor een wisselbeurt!! Ik heb namelijk niets met oefenwedstrijden.” Volgens ons heb je al jaren ook niets met beker- en competitiewedstrijden, Rob. Of zoals Rob S. schreef: “Waar heb jij wel wat mee? In ieder geval heeft niemand iets met jou!” Dat had hij beter niet kunnen schrijven, want wat antwoordde Rob U.: “Robbie S. is al jaren de weg kwijt!! Ik doe dus de hele wedstrijd mee!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!” Zaten we toch weer met Rob U. opgescheept. “Hoe laat aanwezig en waar?”, schreef hij verder. En dat terwijl de oefenwedstrijd middels meerdere mails op de volgende wijze aangekondigd was:
– Zondag 21 augustus 2011, aanvang: 10.30 uur, aanwezig op het Slobbengors: 9.20 uur. Adres: Sportpark De Doelen, Doeldreef 48 – 50, Wouw, tel. 0165 – 302184. Begrijpend lezen heeft ir. R. Uitermarkt kennelijk nog steeds niet onder de knie, net als Frank overigens getuige zijn volgende bericht: “Met de oefenpot hoop ik aanwezig te zijn! Verder heel de zomer op woensdag getraind, heb onze kale professor niet één keer gezien. Fit dus! Tot zondag, hoe laat en waar?” Weet alleen niet wie die kale professor is. Vrijwel elke kale is in vergelijking met Frank immers een soort professor. Echt fit was Frank nu ook weer niet: “Helaas moet ik me zo kort voor de wedstrijd afmelden, heb mijn rechterheup geblesseerd. Sorry, ik hoopte, dat het genoeg hersteld zou zijn, maar vanmorgen schoot het er weer in, succes morgen!” Frank, hoe vaak hebben we het nou al niet gezegd? Je bent al dik in de 40, dat soort spelletjes met Jules kan je echt niet meer aan.

Het viel niet mee om Gerrits keepersspullen terug te krijgen. In mei deed Marcel mee aan een 7×7-bedrijfsvoetbaltoernooi. Terwijl Marcel na een zware charge kermend van de pijn op de grond lag met een been dat zwart en blauw zag van zijn voet tot zijn knie, zag de heer Van Toor zijn kans schoon. Hij drukte vlug alle blauwe KD-tenues inclusief het keeperstenue van Gerrit achterover en maakte zich gauw uit de voeten. Pas na een onderhandelingsperiode van drie maanden was de heer Van Toor bereid de voetbalkleding terug te geven. Minus één keepershandschoen. Nu gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat Edwin de laatste is die de keepershandschoenen van Gerrit gebruikt heeft. Sinds kort heeft Edwin een nieuwe vriendin. Misschien dat Edwin die keepershandschoen daarvoor nodig heeft.
Dat Aart op zwart zaad zit, bleek wel toen Jan Willem oud papier in de oud-papiercontainer van VV Papendrecht deponeerde. “Breng je mijn salaris?”, vroeg Arjan. Maar sportief gaat het nog steeds super met de beste Zaterdagvoetballer aller tijden van VV Papendrecht. Onder zijn bezielende leiding behaalde Zaterdag 1 van 30 jaar geleden op vrijdagavond een klinkende overwinning. Zijn stemming was na afloop in de kantine dan ook opperbest, zo goed zelfs, dat de Papendrechtse Platini uw verslaggever zelfs een bitterbal cadeau deed. Zeker opslag gekregen. Nogmaals bedankt, Aart!
De meesten waren het rijden naar Noord-Brabant duidelijk ontwend. “Wie zoekt vervoer? Wie gaat er vanuit Papendrecht met de auto naar het zuiden? Hoor het graag. Groet, Kessi.” “Hoi Kessie, ik wil graag vervoer naar het zuiden en terug (+/- 02.00 uur)! Hoe laat word ik thuis opgehaald en door wie :)? Allemaal kijken, ik denk dat dit mijn beste wedstrijd van het seizoen wordt (als ik mee mag doen natuurlijk). Groetjes, Robbie U.” “Hoe laat vertrekken we? Ik wil wel rijden hoor, geen probleem. Luciën.” Rob S.: “Hee Kessie, ik zoek vervoer. Busje vanaf Willaerts misschien? Taxi terug. Ik zal waarschijnlijk in de laatste zitten met Ed D en Kessie. Groet Wethouder Hekking.”

Voor de eerste keer voetballen dit seizoen op het zonnige en warme sportpark De Doelen deden we het helemaal niet onaardig tegen een team dat een klasse hoger acteert dan wij. Alleen werden oude fouten herhaald. Achterin een paar keer niet goed met de tegenstanders meelopen met enkele mogelijkheden voor de tegenpartij tot gevolg, die ogenblikkelijk benut werden, terwijl bij ons voorin de ene 100%-kans na de andere gemist werd. Na drie kwart wedstrijd stond het daarom 3 – 0. En dan had Eric nog een tegendoelpunt voorkomen door de bal van een halve meter voor de doellijn over de lat te rammen, hetgeen al een hele prestatie op zich was, en wist Jan Willem na een “sprint” een inzet van de Cluzona-spits nog net voor de doellijn weg te halen, nadat Gerrit al gepasseerd was.
Arie zette de lijn van vorig seizoen door door ook nu enkele grote kansen niet te benutten, zoals een vrije kopkans na een prachtige pass van Wim. “Die had ik zelfs nog gemaakt”, zei Rob U. De ultieme vernedering. Maar ook Kenneth, onze topschutter van vorig seizoen, kreeg de bal er maar niet in, ondanks dat hij zeker vijf keer alleen voor de Brabantse doelverdediger stond. Zelfs nadat hij hem gepasseerd had en op een halve meter van het lege doel kwam te staan, kreeg Kenneth de bal niet tegen de touwen, doordat hij over de bal struikelde.
Tien minuten voor de tijd viel dan eindelijk de 3 – 1. Arie stuurde de onvermoeibare Wilco diep. Wilco had al een paar keer in een vergelijkbare situatie de bal naar een medespeler gespeeld die er nog beter voor stond dan hij, met hopeloos gefaal tot gevolg. Deze keer deed hij het terecht zelf en schoof hij de bal fraai in de linker benedenhoek. In de laatste minuut viel de 3 – 2 toen Patrick, nadat Kenneth opnieuw een levensgrote kans gemist had, schijnbaar achteloos naar de bal sjokte en deze praktisch vanuit stand van 25 meter in de linkerkruising joeg. Gelijk een kanshebber voor het doelpunt van het jaar. De tijd was echter te kort om de gelijkmaker te kunnen aantekenen.
Al met al een verdienstelijke wedstrijd tegen leuke tegenstanders, waarin debutant Ramon nog wat onwennig opereerde om maar eens een ouderwets cliché uit de kast te halen, maar aantoonde zeker een aanwinst te zijn. Jan Willem en Wilco zijn de spelers van de week. Jan Willems directe opponent vond hem kennelijk ook wel goed, want hij trachtte hem uit te schakelen door met een welgemikte kopbal Jan Willems wedstrijdbril aan diggelen te rammen. Waar de Brabander echter niet op gerekend had, is, dat Jan Willem altijd een reservebril bij zich heeft. Wim, bedankt voor het (mede-)organiseren van de oefenwedstrijd. Rick, Lars en Tom zijn de supporters van de week.

Opstelling: Gerrit; Marcel, Wim (74. Rob U.), Eric, Jan Willem; Rob U. (46. Patrick), Johan, Arie en Luciën (19. Wilco); Kenneth en Ramon.

Laatste nieuws:

1 september 2011: PAPENDRECHT 4 ONTVANGT UNITAS 30
Eindelijk is het weer voorbij, die vervelende zomer. Er gaat weer gevoetbald worden door Papendrecht zondag 4 en de vele supporters zijn eindelijk verlost van het zondagse familiebezoek en wandelingen in de Biesbosch. Vanaf nu weer gewoon de tribunes op! Er is achter de schermen veel gebeurd: tot en met 31 augustus bleef het onzeker hoe de selectie er uit zou komen te zien. Toen de rookwolken waren opgetrokken bleek het echter allemaal reuze mee te vallen. Gerardo Dell’Aquila gaat uiteindelijk niet naar Caprioso di Pini en Frank Glimmerveen heeft het Russische Ruboe Koelov eveneens afgebeld. Alleen Herman Woudenberg heeft de selectie verlaten als gevolg van zijn trainersloopbaan bij BSC Roosendaal. Hier tegenover staat de komst van Ramon Lafour, die gaat proberen iets te begrijpen van de ingewikkelde tactiek van het 4e. Zondag komt Unitas’30 naar Papendrecht. Als we de website van de mannen “van de Leur” mogen geloven een ander team dan vorig jaar en dat is jammer. Want dat betekent geen Fransje van Duuren op het Slobbengors, tot teleurstelling van de Papendrechtse voetballiefhebbers en de jongedames. De Leurse aanvoerder van Zondag 4 spioneert zich een ongeluk om iets meer te weten te komen van de tegenstander en heeft daarvoor zelfs afgelopen zondag de Leurse versie van “Glij er eens in” bezocht. Of dat helpt zien we zondagochtend om 10.00 uur.

Ook dit seizoen weer gratis toegang!

23 augustus 2011: JWDM gaat weer van start
Het eerste verslag van dit seizoen staat alweer online! Lees het verslag over de oefenwedstrijd tegen Cluzona, gespeeld in de braadpan van Wouw. En wat er zoal nog meer gebeurde deze zomer…. Speler van de week is onze verslaggever JW! In de eerste oefenwedstrijd van het seizoen laat hij een solide indruk achter…

Commentaren zijn niet meer mogelijk.