Schijf 4 – Papendrecht 4: 0 – 2

Op zondag 15 mei 2011, de Internationale Dag van het Gezin, tijdens het Nationale Molen- en Gemalenweekend, de laatste dag van de IJsheiligen en twee dagen voor de 40e verjaardag van prinses Máxima, stond ons in het Brabantse Schijf het laatste competitietreffen van het seizoen 2010 – 2011 te wachten.
Allereerst een vervolg op de verslaggeving over de Zwitserse transfer van Roland D. van een half jaar geleden. In Nyon hadden ze direct door dat hij er niets van kan, dus ging Roland maar naar het kleine FC Gland. Nadat Roland een paar passen gelopen had, hadden de trainers genoeg gezien en vertelden hem dat zelfs in het seniorenteam geen plaats vrij is voor hem. Hij kon alleen bij het veteranenteam terecht. Dat heeft inclusief Roland liefst 25 spelers. Roland zal derhalve niet veel aan spelen toekomen. We hebben begrepen dat de Zwitsers inmiddels door hebben op welke positie Roland het beste tot zijn recht komt, namelijk op de reservebank. Als het echt niet anders kan, mag hij even meedoen. Maar Roland heeft zelfs al een keer gescoord. Net zo vaak als bij ons tijdens zijn laatste vijf seizoenen. Veel kan dat Zwitserse veteranenvoetbal dus niet voorstellen.

Rob S. was niet helemaal tevreden over het stukje over hem in het wedstrijdverslag van een week geleden. Hij miste nog enkele kwalificaties als gouwen gozer en snoepje van de dag, genereus maar ook sober, ongecompliceerd, gewoon, ingetogen, bescheiden, nederig, volmaakt, woest aantrekkelijk, jeugdig ogend, sexy, charmant, edelmoedig, goedgeefs, groothartig, grootmoedig, royaal, onbaatzuchtig, verleidelijk, stout, galant, spijkerhard, Spartaans, beleefd, modest, massief, zinnenprikkelend, ootmoedig, onzelfzuchtig, ridderlijk, nobel, vrijgevig, gul, zedig en kuis. De rest van het team miste de begrippen ijdel, nietsbetekenend, onbenullig, onnozel, houterig, harkerig, onbeholpen, onhandig, stakerig, pedant, zelfingenomen, geestdodend, slaapverwekkend, belegen, saai, oubollig, dikdoend, zelfgenoegzaam, stijf, stokkerig, log, ongelikt, stram, klunzig, knullig, stroef, schutterig, vlezig, stuntelig, sullig, krukkig en prutserig.
Marcel verstuurde het volgende bericht: “Ik ben toch wat teleurgesteld. Met smart op het wedstrijdverslag gewacht …en, totaal niets over mijn dribbels, panna’s of volleys en dat allemaal in 1 helft. Ik vertel zondag thuis het verhaal, wat blijkt, staat er niets over in, net nou ik geen getuige had (Tom was naar het strand).” En om zijn dreigement kracht bij te zetten trok Marcel zijn bovenkleding uit om zijn indrukwekkende borstkas te tonen. Dan weet je wel hoe laat het is. Niemand kan zich herinneren dat Marcel de afgelopen tijd iets bijzonders heeft laten zien op de groene rechthoek, behalve dat onze rechtsback zijn verdedigende taken continu verwaarloosde, dus werd maar snel even wat verzonnen. Marcel was vorige week dus één van de beteren. Hij bleef maar lopen, werken, solo’s met schaarbewegingen maken en op het doel schieten. Doordat de tegenstander een soort Van der Sar op de goal had staan, leverden Marcels inspanningen helaas geen doelpunten op. En voor vandaag gold vast hetzelfde.

Zo op het eind van het seizoen is het wel aardig om verzonden mailtjes aan te halen, zoals eentje van Frank: “Waarde ballega’s, Uit onderzoek is gebleken, dat de val op mijn schouderpartij erg goed is afgelopen! Mijn privé-arts stond na grondige bestudering van de röntgenfoto’s van mijn rechterschouder versteld van wat hij voor ogen kreeg, veel littekenweefsel en diverse “trauma’s” van de lokale kapsels. Uit zijn woorden maakte ik op, dat ik die ochtend een enorme klap heb gemaakt die voor gewone stervelingen absoluut het einde van hun voetbalcarrière hadden ingeluid, maar voor mij wonderwel slechts resulteerde in wat verrekkingen van de omliggende spierbundels. Eigenlijk zei hij, dat hij nog nooit eerder zo’n massief en toch zo flexibel spierstelsel had aangetroffen bij een patiënt, en met stomheid geslagen was! Van de week wil hij de foto’s gaan publiceren in een vooraanstaand medisch tijdschrift en mogelijk zal Discovery begin volgend jaar een documentaire maken over mijn onwaarschijnlijke spieropbouw. Tevens zal genetisch onderzoek plaatsvinden en zal getracht worden uit te vinden hoe deze haast bovenmenselijke krachtbundels ontstaan zijn en hoe de resultaten van zo’n onderzoek mogelijk in de toekomst kunnen leiden tot groterere krachtsinspanningen bij topsporters. Ontving gisteren een e-mail van de clubarts van Milanello met de vraag of ik mijn onderzoeksresultaten zou willen opsturen om hun medische staf meer inzicht te geven inzake mijn fysieke gesteldheid in relatie tot mijn leeftijd en waarom deze zo disproportioneel afwijkt van “de gemiddelde topsporter”! Hij zei mij dat dit mogelijk zou kunnen betekenen, dat topspelers langer door zouden kunnen blijven voetballen en dus uiteindelijk rendabeler voor de club blijken te zijn. Natuurlijk heeft dit nieuws mij wel een beetje overrompeld, ik ben dan ook blij dat ik dit in de luwte van ons wonderlijke elftal kan verwerken en low-profile weliswaar onder mijn werkelijke kunnen nog een paar jaar mee hoop te ballen. Maar ja, plezier in het voetballen heb ik natuurlijk al jaren geleden laten prevaleren boven het meedoen in de absolute top, van, …. ja van wat, waar en welk land, we zullen het niet weten!? Zal mij, zoals ik me ook in het verleden geen houding heb aangemeten, bescheiden op stellen en mijn capaciteiten in dienst stellen van het elftal. Een Grand-Cru-wijn moet door iedereen gedronken en genoten kunnen worden. Het is al met al niet mijn gelukkigste seizoen. Tot zondag, ik hoop, nu ik eindelijk weer eens fit ben, op een basisplaats! Franco, alias het genie.” Wij hadden Frank G. liever langs de kant gezien, maar hadden weer zo weinig spelers, dat we hem maar 90 minuten op het veld lieten staan.

Het is de Week van de Amateurkunst. Dat betekende dat Louis en Rob S. niet mee konden voetballen. De heren staan erom bekend graag naakt te poseren, gevraagd of ongevraagd, voor elkaar, voor een groep kunstenaars of voor wie maar wil kijken – al komt dat zelden voor – . Daarom lopen ze vaak in een grote regenjas. De kunstwerken die dat opgeleverd heeft, worden momenteel geëxposeerd in de Stolpe.
Van onszelf hadden we maar weer 10 man. Patrick was vanwege de flater van het seizoen, begaan tijdens de thuismatch tegen Rimboe 3 van een week geleden, een wedstrijd geschorst. Ook Gerrit was er weer niet. Hij was op schoolreis, onder andere met dochter Uitermarkt. Als zij in dezelfde permanente “rust-stand” verkeert als haar vader op de grasmat, heeft Gerrit geen kind aan haar.
Vorige week hadden we de uiterst betrouwbare Robert Rijntjes onder de lat staan met drie punten en de nul als logisch gevolg. Deze keer moesten we het met Frank L. doen. Hij heeft in de competitie drie keer meegedaan, aantal punten: 0, aantal tegendoelpunten: 16. Het was dus taak de bal zo ver mogelijk uit de buurt van ons doel te houden. Gelukkig deed Yannick mee, dus zo’n probleem zou dat niet hoeven te zijn. Frank L. merkte op dat als hij meedoet, altijd sprake is van de drie V’s: Vroeg op, Ver weg en Vreselijk slecht weer. En inderdaad: om kwart voor 9, in de stromende regen, vertrokken we richting Schijf.
Rob U. en Jan Willem reden mee met Johan. Al snel vroegen ze zich af of dat wel zo verstandig was. Want toen ze voorbij Etten-Leur de snelweg afreden, gaf de auto van Johan aan dat er nog voor 10 km benzine in de tank zat. Door langzaam en rustig te rijden, iets wat volledig tegen Johans normale rijstijl ingaat, haalden ze op de laatste druppels benzine sportpark De Zoek. Gelukkig was vlakbij een tankstation, zodat de terugreis geen probleem vormde.

We begonnen uitstekend aan de confrontatie met het vierde van R.K.V.V. Schijf, met veel balbezit en goed combinatievoetbal, met een reeks kansen en hoekschoppen tot gevolg. Na een minuut of 7 nam Frank G. vanaf rechts een corner die hij strak voor het doel legde. Johan had zich ondertussen goed vrijgelopen en knikte prima de 0 – 1 binnen. Daarna geloofden de meesten van ons wel en begon het allengs minder te worden. De geelhemden liepen voortdurend vrij en hadden veelvuldig de bal omdat op een enkele verdediger na niemand meer zin had om ze tegen te houden. Het is in zulke omstandigheden een kwestie van tijd voordat de brulboei van Jan Willem in werking gesteld wordt, iets wat de rust in ons spel niet bepaald ten goede komt. Vervolgens nam de scheidsrechter enkele merkwaardige beslissingen – hij was overigens beduidend beter dan heel wat andere mensen op het veld – wat tot irritatie en geouwehoer leidde bij enkelen van ons en waardoor ons spelpeil naar een wel heel bedenkelijk niveau zakte. Toen ook nog Frank G. en Rob U. geblesseerd raakten maar niet gewisseld konden worden omdat we geen reserve hadden en ze daarom maar op halve kracht verder sukkelden, was de malaise compleet. Niet dat we veel hebben aan Rob U. en Frank G. Wat is nou de helft van praktisch niks, vrijwel niks? Het is dat de Brabanders weinig deden met het balbezit en dat Herman en Frank L. in blakende vorm verkeerden – ze werden daarom met Yannick uitgeroepen tot de spelers van de week – anders hadden we het nog moeilijk kunnen krijgen. Veel kreeg Frank L. weliswaar niet te doen, maar hij bleef goed geconcentreerd en deed het daarom steeds uitstekend op de momenten dat hij in actie moest komen.
Dat Herman zich als één van de weinigen een slag in de rondte werkte, was goed te merken in de rust. De stoom kwam van zijn hoofd. Hij zat gewoon te dampen. Dit leidde tot een discussie over Rob U. en Petra en al geen 15 jaar meer dampen of iets dergelijks. Intussen was Rob S. klaar met exposeren en had hij tijd om Frank G. onder handen te nemen. De steekwoorden waren been en stijf. Welk been was niet volledig helder. Het was ruim voldoende om Rob S. uit te roepen tot masseur van de week. Volgens Frank G. moet hij zijn benen thuis tweemaal daags veelvuldig overstrekken, met blessures tot gevolg.
Het eerste kwart van de tweede helft was al net zo beroerd als het laatste half uur van de eerste helft. Gelukkig was na een uur spelen Edwin gearriveerd. Na een paar minuten opwarmen verving hij Rob U. Edwin kwam van een feest uit Eindhoven waar hij met Kenneth geweest was. Het duurde dus nogal even voordat hij Schijf gevonden had, maar hij was in tegenstelling tot Kenneth tenminste gekomen. Edwin had volgens eigen zeggen een houten kop van jewelste, maar hij deed in een klein half uur meer dan Rob U. in ruim een uur, wat op zich niet zo moeilijk is. Rob U. had zoals gebruikelijk weer niets gepresteerd, iets wat Petra bekend in de oren zal klinken. Pas nadat Schijf 4 enkele grote kansen gemist had en nadat Johan volledig terecht voor vijf minuten uit het veld gestuurd was, gingen we eindelijk weer voetballen. Dit leidde tot diverse kansen en uiteindelijk tot de 0 – 2 van Yannick. Een directe vrije trap aan de linkerkant, een paar meter buiten het strafschopgebied, een meter of tien van de achterlijn, krulde hij op prachtige wijze in de verre bovenhoek. Dit betekende een overwinning plus de nul gehouden, mede door een uitblinkende keeper. Het kan dus toch met Frank L. op het doel. Jan Scharloo is de assistent-scheidsrechter van de week. Tom Knipscheer is de supporter van de week.

Na afloop werd nog even gekeken op het hoofdveld waar de dames van Schijf 1 in actie kwamen. Enkelen van ons deden nogal laatdunkend over het vrouwenvoetbal. Waarom is volstrekt onduidelijk, want als wij tegen de dames van Schijf 1 net zo gespeeld zouden hebben als tegen de heren van Schijf 4, zouden we volledig van de mat geblazen zijn door die dames. Dat daar bij Schijf net zo over gedacht wordt – en terecht – bleek wel bij de indeling van de velden. De sterkste ploegen kwamen op het hoofdveld in actie, namelijk de dames van Schijf 3 en Roosendaal 2, terwijl wij op een bijveld moesten spelen.
Johan vertrok al om kwart over 12 naar Papendrecht. Hij moest om 2 uur op het Slobbengors zijn vanwege de huldiging van de kampioenselftallen van VV Papendrecht. Als het om hemzelf gaat, verlaat hij een kantine altijd ruim op tijd. Als zijn familie vraagt of hij tijdig thuis wil zijn, drinkt hij steevast een paar extra biertjes om veel te laat huiswaarts te keren. Het is net waar je prioriteiten liggen. Op het hoofdveld van VV Papendrecht werden kampioenen als Lars Duinhouwer en Calvin Keizer in het zonnetje gezet. Ze zijn nu al beter dan hun vaders. We kunnen niet wachten totdat ze de plaats van hun ouwelui in ons team innemen.
Zo eindigden we het uiterst bedroevende seizoen 2010 – 2011 toch nog positief met 9 punten uit de laatste 3 wedstrijden. Met 21 punten uit 22 competitiewedstrijden en een doelsaldo van 52 voor en 71 tegen zijn we negende geworden van de twaalf ploegen. In de reserve zesde klasse, de absolute kelder van het vaderlandse veldvoetbal, wisten we slechts drie elftallen onder ons te houden, veruit de slechtste klassering in de 27-jarige historie van ons team. We hebben trouwens heel wat behoorlijke partijen gespeeld, waarin we vaak net zo veel mogelijkheden creëerden als de opponenten, zo niet meer, maar we krijgen te gemakkelijk doelpunten tegen en scoren zelf vrij moeizaam. Illustratief was het optreden van onze voormalige topscorer Arie V. die uit een kans of 38 slechts tot het miserabele aantal van twee doelpuntjes kwam.
De basis voor het lamzalige resultaat werd gelegd tijdens de afgelopen herfst. Na drie punten uit de eerste drie partijen volgde een dramatische reeks van acht wedstrijden waarin we slechts 1 puntje haalden. We sloten 2010 daardoor af met 11 gespeeld en slechts 4 punten en met een doelsaldo van 26 – 45. Dat we het in die periode niet nog slechter deden, was uitsluitend te danken aan onze doelman die wekelijks in een absolute bloedvorm verkeerde. Gerrit werd daarom volledig terecht uitgeroepen tot speler van het seizoen.
Na de winterstop deden we het gelukkig beter en haalden we 17 punten uit 11 matchen met een doelsaldo van 26 – 26. Dat herstel kan niet los gezien worden van de inbreng van vers bloed en dan met name van Yannick. In zijn vier optredens behaalden we 10 punten en scoorde hij 6 keer, net zoveel als Frank G. in het hele seizoen. Op eigen kracht wist de vaste kern van Zondag 4 slechts 5 schamele puntjes bij elkaar te sprokkelen. Dit seizoen moesten we 3 keer voor de beker en 22 keer voor de competitie in actie komen. Maar liefst 11 maal was het noodzakelijk om langdurig te bellen en mailen om een elftal op de been te krijgen. Bovendien waren nog enkele keren gastspelers vastgelegd voor een wedstrijd die uiteindelijk niet doorging vanwege de weersomstandigheden. Wil het allemaal beter gaan volgend seizoen, zullen we dus iets aan onze fysieke gesteldheid dienen te doen en/of hebben we 1 of 2 nieuwe spelers nodig.

Bij VV Papendrecht wordt het voetbalseizoen afgesloten met het 7-tegen-7-toernooi en de familiedag, waaraan heel veel leden meedoen. Alleen wij ontbreken natuurlijk weer, op een enkeling na. De meesten willen wel meedoen aan voetbalpotjes bij Drechtstreek, maar voor ballen op het Slobbengors halen ze hun neus op. Belachelijk gewoon.
Op vrijdag 3 juni staat een optreden van oud-eerste-elftalspelers op het programma. Rob U. hoorde van Petra dat daarover op zijn met een wachtwoord beveiligde mailadres een berichtje was binnengekomen. Uiteraard weet Petra alle wachtwoorden van Rob, andersom geldt dat vanzelfsprekend niet. Rob zei dat volgens Petra hij dan niet kan meedoen, omdat hij het weekend erop weg is. Snapt u ‘m, snap ik ‘m.
Ons seizoen wordt traditiegetrouw begin juni afgesloten met een teamuitje, dit keer in Breda. Voor degenen die erop hun best uit willen zien, bestaat de mogelijkheid van een gratis consult bij No Hair Ontharingsstudio’s in Breda. Voor een behandeling krijgt elke speler van Zondag 4  50% korting. Dat geldt natuurlijk niet voor Edwin. Zijn behandeling zal eind mei moeten beginnen, wil hij op tijd klaar zijn voor het teamuitje.
We willen alle arbitrale trio’s en tegenstanders bedanken voor wederom een leuk en sportief seizoen. Alle supporters bedankt voor de morele ondersteuning. Verder willen we Robert, Frank L., Teus, Mark, Stephen, Dirk-Willem, Peter, Tresor en Yannick dankzeggen dat ze met ons mee hebben willen doen. Ook dank aan de heren Van Toor en Woerlee die als gastspeler hadden willen fungeren tijdens een uitwedstrijd, maar alleen niet in actie hoefden te komen, omdat die wedstrijd op het laatste moment werd afgekeurd.

Tot slot een overzicht van het seizoen 2010 – 2011:
Kampioen van de reserve zesde klasse 609: Sprundel 5.
Beste speler van de reserve zesde klasse 609: Frans van Duuren.
Beste speler van Zondag 4: Gerrit Landstra.
Topscorer van Zondag 4: Kenneth van den Hoven met 10 treffers of 11 als het eigen doelpunt uit bij Rimboe 3 aan hem toegeschreven wordt.
Winnaar van de tikkie-terug-bokaal: Eric Hoorn met 1 eigen doelpunt, net zo veel als Jan Willem, maar Eric had daar minder speelminuten voor nodig.
Flater van het seizoen: Patrick van Wijngaarden.
Beste scheidsrechter: De Heer Bosselaar.
Beste masseur: Mevrouw Bosselaar – zonder haar zouden Kenneth en Patrick nog minder meegedaan hebben.
Beste assistent-scheidsrechter: Luciën Louwman.
Comeback van het seizoen: Louis de Haas.

Opstelling: Frank L.; Marcel, Herman, Arie, Jan Willem; Gerardo, Johan, Rob U. (63. Edwin) en Luciën; Frank G. en Yannick.
Assistent-scheidsrechter: Jan Scharloo.
Aantal toeschouwers: 12.

Laatste nieuws:

4 juni 2011:  Familiedag bij VV Papendrecht
Het voetbalseizoen bij VV Papendrecht werd traditiegetrouw afgesloten met de familiedag. Bijna elke Papendrechter was er, alleen ons team schitterde door afwezigheid op een enkeling na. Uw verslaggever was er wel en wie zag hij tot zijn stomme verbazing in actie als gastspeler van zondag 5? Jawel, ons ex-teamlid Raymond Kreeuseler, de Hollandse Hapjeshoofdman. Hij vertelde dat hij via deze website het wel en wee van zijn oude team op de voet volgt. Leuk om te horen, Raymond. Verder zei hij dat hij het mailtje van Wim gelezen heeft, maar dat hij aan de beantwoording nog niet toegekomen is. Wel beloofde hij dat het met de hapjes goed gaat komen. Daar houden we je aan, Raymond!

3 juni 2011: Oud-Papendrecht – Oud-Sliedrecht:  1 – 1
Rob U. had voorafgaand aan de wedstrijd met het eerste uit 1987 aardig wat wijntjes achterovergeslagen. Hij werd daarom door Joop van Daele op zijn bekende beginpositie gezet (zie foto). Rob mocht zowaar nog enige tijd meedoen, maar daar kon geen foto van gemaakt worden, omdat hij continu in beweging was! En hij luisterde naar aanwijzingen van zijn medespelers en volgde ze nog op ook. Dat hebben wij niet meer meegemaakt sinds Rob 20 jaar geleden bij ons team kwam. Waarom hij vandaag wel zijn best deed en nooit als hij bij ons speelt, is ons een raadsel. Robs normale, stilstaande spel werd echter probleemloos overgenomen door een ex-teamlid, namelijk Silvester Uneputty.

22 mei 2011: Laatste wedstrijdverslag seizoen 2010/2011 online !
Het seizoen is afgelopen, lees het afsluitende wedstrijdverslag waarin JWDM deze voetbaljaargang evalueert. Zondagvoetbal.nl bedankt Jan Willem voor de leuke wedstrijdverslagen en Johan Derksen voor de gevatte columns en de informatieve voorbeschouwingen op de wedstrijden. Groeten, Arie

15 mei 2011: Zondag 4 sluit seizoen af met een overwinning
Vanmorgen heeft Zondag 4 de laatste wedstrijd van het seizoen gewonnen met 0-2. Ook Schijf 4 is aan de zegekar gebonden. Op een zeer slecht veld viel de eerste treffer in de beginfase. Johan kopte een corner van Frank overtuigend binnen. Het mooiste kwam tegen het einde van de wedstrijd. Yannick krulde een vrije trap à la Pierre van Hooijdonk (Freiburg uit) in de kruising van de verre hoek. Pure klasse! Hierdoor sluit Zondag 4 het seizoen af met het fraaie aantal van 21 punten. 6 prachtige overwinningen en 3 gelijke spelen. Een mooi resultaat, op naar het volgende seizoen!

Commentaren zijn niet meer mogelijk.